Vynikajúci recept na tvarohové šišky z jednoduchého a rýchlo cesto, ktoré je jemné, ako obláčik.
Tieto šišky u nás kraľujú už 30 rokov.
Cesto vôbec netreba miesiť, stačí len zamiešať vareškou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Navyše, určite vás poteší aj to, že šišky pri smažení nenasiaknú zbytočne olejom, môže za to rum pridaný do cesta.
Potrebujeme:
250 g tvaroh (ja som dala hrudkovitý tvaroh)
3 PL cukor kryštálový podľa chuti
soľ
50 g maslo
300 ml mlieko horúce
30 g droždie
1 vajce celé
2 žĺtky
600 g múka hladká špeciál
1/2 dl rum
na vyprážanie:
olej+ bravčová masť
Postup:
Do misy som dala tvaroh, cukor,soľ a roztopené maslo, všetko dobre vymiešame vareškou.
Pridáme žĺtky a celé vajce.
Pridáme horúce mlieko a všetko spolu dobre premiešame vareškou.
Do vlažnej hmoty pomrvíme droždie, múku a rum (múku pridávame na dva krát).
Ces premiešame vareškou tak, aby sa cesto múka spojila s ostatnými surovinami.
Vrch cesta poprášime múkou.
Dáme kysnúť na teplé miesto na 45 min.
Vykysnuté cesto rozvaĺkáme a vykrojíme šišky.
Na panvici zahrejeme olej a bravčovú masť.
Šišky vkladáme vrchnou stranou dole, zakryjeme pokrievkou a necháme z jednej strany upiecť.
Potom obrátime a dopečieme bez pokrievky.
Šišky ukladáme na papierový obrúsok.
Podávame so šľahačkou, kyslou smotanou a posypané cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)