Vynikajúce a rýchle recepty s kuracieho mäsa.
Kuracie kúsky v omáčke s horčicou a kyslou smotanou
Potrebujeme:
300 g kuracie prsia
1 ks cibuľa
1 ks mrkva
3 lyžice kyslá smotana
2 lyžice dijonská horčice
2 lyžice obyčajná horčice
2 lyžice hladká múka
1 šálka horúca voda
soľ, korenie
rastlinný olej
Voliteľné – huby
Marináda na mäso:
1-2 lyžice kari korenia
1/2 lyžičky soľ
2 lyžice sójová omáčka
korenie
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance.
Pridáme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžete mäso marinovať aj celú noc.
Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlatista.
Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, nakrájané huby (ak ich používate), mäso a orestujeme na miernom ohni.
Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme.
Potom mäso zalejeme horúcou vodou, pridáme soľ a korenie podľa chuti.
Podusíme a nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicu múku, horčicu a všetko spolu varíme ešte 1 minútu, aby sa omáčka zredukovala.
Ako prílohu môžete podávať ryžu alebo klasickú zemiakovú kašu.
Minútková hrášková omáčka s kuracím mäsom
Potrebujeme:
olej
1 cibuľa
500 g kuracie prsia (nakrájané na kúsky) – dá sa robiť aj z kuracích stehienok
1-2 strúčiky cesnaku pretlačeného
Mletá červená paprika, mleté čierne korenie, provensálske bylinky
1 lyžica horčice (namiesto kečupu môžete pridať nakrájané paradajky)
1 lyžica kečupu
Hrášok mrazený, alebo v konzerve
1 tavený v črievku Bambino
Voliteľné: syr na posypanie
Príloha: Slovenská ryža, cestoviny, ryža, zemiaky…
Vodu alebo vývar na podliatie
Postup:
Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu keď je do ružova orestovaná, pridáme kuracie prsia (osolené), necháme zatiahnúť a pridáme papriku, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, provensálske bylinky, horčicu a kečup – premiešame.
Nakoniec pridáme hrášok podlejeme vodou a chvíľu dusíme.
Nakoniec vytlačíme syr v črievku necháme dobre prebublať – syr to krásne stiahne a zahustí.
Môžeme podávať, je to hotové veľmi rýchlo a chutí to fantasticky.
Prílohu si môžete zvoliť podľa svojej chuti.
Mäsko na paprike
Potrebujeme:
2 ks kuracích pŕs
1 cibuľu
1/2 lyžičky soli
Mletú červenú papriku
150-200 g kyslej smotany
Čierne korenie podľa chuti
2 strúčiky cesnaku
Olej slnečnicový
Postup:
Na panvici nalejeme 2 lyžice oleja.
Prihodíme cibuľu nakrájanú na drobno, a než začne hnednúť, tak prihodíme kuracie prsia nakrájané na kúsky.
Teplota po celú dobu bude 120 ° C. Pridáme 1/2 lyžičky soli, a restujeme, kým nie je mäso mäkké.
K mäkkému mäsu prihodíme 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na tenké plátky, 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia, čevenú papriku a restujeme dve minúty.
Primiešame téglik kyslej smotany, minútu povaríme, a tým je omáčka hotová.
Na tanieri môžeme dozdobiť petržlenovou vňaťou alebo kôprom.
Kuracie kúsky na cesnaku, slaninke a majoránke
Potrebujeme:
2 vykostené kuracie stehná
Sterilizované šampiňóny (môžete vynechať)
50 g anglickej slaniny
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
majoránka
1 lyžica hladkej múky
olej
Postup:
Mäso z vykostených stehienok nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke.
V hrnci rozohrejeme lyžicu oleja a kuracie kúsky osmažíme z oboch strán.
Potom k nim pridáme slaninu nakrájanú na malé kocky, krátko orestujeme, prihodíme cesnak, plátky šampiňónov nakrájaný na plátky a podlejeme trochou horúcej vody.
Pod pokrievkou chvíľu podusíme.
Keď je mäso mäkké, ochutíme lyžičkou majoránky, dochutíme soľou a korením, premiešame a vypneme.
Podávame so zemiakovými plackami, zemiakmi, alebo ryžou.
Rýchla kuracia Čína
Potrebujeme:
3 ks. kuracích pŕs
1 cibuľa
1/2 konzervy kukurice
sterilizované šampiňóny
1 červená paprika
sójová omáčka
1 lyžička korenia na Čínu
1 lyžička kari kroenia
1 lyžička mletého zázvoru
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 kopcovitá lyžica škrobu (Solamyl)
2 strúčiky cesnaku
Olej
Postup:
Umyté a očistené mäso pokrájame na rezance a dáme do misky, posypeme korením na čínu, korením, zázvorom a zasypeme škrobom. Všetko premiešame, aby sa mäso obalilo.
Cibuľu a papriku pokrájame na prúžky.
Olej nalejeme do hlbšej panvice, opečieme na ňom cibuľku a následne pridáme kuracie mäso.
Keď máme mäso opečené zo všetkých strán, pridáme zeleninu, šampiňóny (bez nálevu) a kukuricu.
Podlejeme sójovou omáčkou cca 3 lyžice a trochou vody cca 2 lyžice, pridáme kari a cesnak, premiešame a necháme zeleninu zmäknúť cca 10-15min.
Môžeme dochutiť soľou alebo čili (sójovú omáčku dávame podľa chuti, zeleninu môžeme použiť podľa ľubovôle).
Podávame najlepšie s ryžou.
Výborné kuracie rezance
Potrebujeme:
Kuracie mäsko zo stehna a pŕs (vykostené, bez kože)
Soľ, čierne mleté korenie
Solamyl
1/2 lyžičky kurkumy
1 rovnú lyžičku sušeného zázvoru
1 stredne veľký pór
1 lyžičku sójovej omáčky
1 lyžičku worchesterskej omáčky
2 lyžice oleja
Trochu oleja na panvicu
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na rezance, ktoré osolíme, okoreníme a poprášime solamylom.
V miske zmiešame sójovú omáčku, worcester, olej, kurkumu a sušený zázvor.
Mäso v miske premiešame s touto zmesou marinádou. Polovicu póru nakrájame na kolieska a premiešame s naloženým mäsom, necháme odležať.
V panvici rozohrejeme olej, mäso sprudka orestujeme, aby nestihlo pustiť vodu, restujeme len pár minút, aby sa dlhšou tepelnou úpravou nevysušilo. Pred odstavením z ohňa pridáme druhú polovicu póru nakrájaného na kolieska. Podľa chuti môžeme dosoliť. Premiešame a zložíme z panvice.
Podávame s prílohou podľa chuti – zemiakmi, zemiakovou kašou, šalátom alebo zo zeleninovou zmesou a syrom.
Rýchle kuracie kúsky v špeciálnom cestíčku
Potrebujeme:
2 kusy väčších kuracích rezňov
3 vajcia
2 strúčiky cesnaku
Soľ
Rastlinný olej
2 lyžice zemiakového škrobu
Postup:
Kuracie mäso nakrájame na rezance. Dáme do misky a pridáme žĺtky, pretlačený cesnak, škrob a ochutíme soľou a korením. Dobre premiešame.
Bielky vyšľaháme zvlášť na sneh.
Mäso obalíme v snehu a kladieme na rozpálenú panvicu s rastlinným olejom.
Vyprážame z oboch strán dozlatista.
Podávame s prílohou podľa chuti.
Minútkové mäsko Gyros
Potrebujeme (pre 4 člennú rodinu):
1 kg kuracieho mäsa alebo bravčového
4 vajcia
6 lyžíc oleja
1 lyžica gyros korenia
1 jemne nakrájaná cibuľa
6 lyžíc solamylu
2 lyžičky soli
2 lyžičky cukru
voliteľné – pálivá paprika
Postup:
Mäso nakrájame na kúsky a pridáme všetky suroviny a necháme naozaj 24 hodín odležať. Potom dávkujeme na rozpálený olej (ak sme nakrájami mäsko na malé kúsky, tak lyžicou vyformujeme tvar rezňa/placky) a vyprážame dozlatista. Smažíme asi 4 minútky z jednej strany. Mäsko je veľmi krehké a jemné, takže naozaj je hotové za minútku. Podávame so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
Kuracie kúsky v ľahkej jogurtovej omáčke
Potrebujeme:
2 kuracie prsia
200 g bieleho smotanového jogurtu
1 cibuľa
1 kápia (voliteľné)
jarná cibuľka
2 lyžičky horčice
1 lyžička sójovej omáčky (nemusí byť)
1-2 lyžičky mletej papriky
1/2 lyžičky sušeného cesnaku
ligurček
soľ
korenie
olej
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na kúsky, cibuľu a papriku (ak ju použijeme) nakrájame na kocky. Na rozohriatom oleji sprudka restujeme mäso. Ihneď keď zbelie. pridáme cibule a kápiu. Osolíme, okoreníme a dusíme asi 5 minút.Podlievať netreba, cibuľa a paprika pustia vodu.Ak nepridávate kápiu, podlejte trochou vody.
Jogurt zmiešame s horčicou, cesnakom, paprikou a ligurčekom. Ochutený jogurt pridáme k mäsu a spoločne povaríme do zmäknutia mäsa. Stačí krátko. aby mäso nebolo suché.
Komu sa bude zdať omáčka riedka, pridá pred dovarením lyžičku solamylu rozmiešaného v troche vody. Mäso s omáčkou dochutíme podľa svojich chutí a podávame so zemiakovou kašou haluškami, ryžu alebo cestovinami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)