Aj tí, ktorí varia len zriedka, majú v kuchyni malé zásoby obilnín, cestovín, či korenín.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Spravidla sú umiestnené na regáloch v ich pôvodných obaloch.
Nie všetky sú však vhodné na dlhodobé skladovanie a väčšinu produktov bude treba po mesiaci či dvoch vyhodiť.
Aby ste predišli takémuto odpadu, musíte vedieť, ako skladovať sypké produkty, a preto vám vďaka portálu sovkusom v tomto článku poradíme.
S cereáliami má veľa ľudí zlé skúsenosti najmä v spojitosti s moľami.
Zbaviť sa ich trvá skutočne dlho a je to veľmi nepríjemné aj kvôli tomu, že mole sa rýchlo množia a o chvíľu máte zamorenú celú kuchyňu.
Ako správne skladovať sypké potraviny
Väčšinu týchto produktov je najlepšie skladovať v keramických, sklenených alebo plastových nádobách s pevným uzáverom.
Ak nechcete míňať peniaze, môžete použiť nádoby, ktoré vám zostali z iných potravinových produktov.
Hlavne musia byť vzduchotesné.
Kovové plechovky budú fungovať rovnako.
Obilniny sa perfektne skladujú tiež v látkových vrecúškach.
Môžete si ich kúpiť alebo vyrobiť sami a samozrejme, materiál musí byť prírodný.
Vhodné je najmä plátno alebo bavlna a mali by ste sa držať ďalej od syntetiky.
Papierové vrecká tiež nie sú najlepšou voľbou.
Využitie si nájdu v kuchyni aj plastové fľaše.
Najprv sa musia dôkladne umyť a vysušiť.
Je žiaduce, aby fľaša bola nová, pretože v priebehu času sa plast začne rozkladať a uvoľňuje škodlivé látky.
Obilniny dôkladne skontrolujte.
Keď uvidíte najmenší náznak toho, že by mohli byť kontaminované (chuchvalce pripomínajúce vatu, vajíčka a pod.), okamžite produkt vyhoďte úplne do vonkajšieho kontajnera.
Nádobu s obilninami, ktoré sú v poriadku, pevne uzavrite vekom a skladujte až 4 mesiace.
Cereálie sa snažte držať mimo silne zapáchajúcich potravín.
A nádoby s ryžou zase mimo slnečného žiarenia, inak po 2-3 dňoch obilnina stráca vlhkosť a s ňou aj chuť.
Na ochranu múky a ryže pred škodcami vložte do pohára niekoľko strúčikov ošúpaného cesnaku alebo bobkový list.
Nebojte sa, potraviny nenapáchnu a cesnak, či bobkový list odplašia hmyz.
Po nasypaní sypkých produktov do dóz ich vložte do kuchynskej skrinky alebo špajze.
Skontrolujte svoje zásoby každé 3-4 mesiace.
Všetko, čo sa pokazilo, treba okamžite vyhodiť.
Každú dózu môžete podpísať, aby ste vedeli, ako dlho máte ten či onen produkt.
Veľa šťastia!