Najlepší TIP ako skladovať suché potraviny: Takto sa vám do nich nepustia mole a dlho vydržia!

Aj tí, ktorí varia len zriedka, majú v kuchyni malé zásoby obilnín, cestovín, či korenín.

 

 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Spravidla sú umiestnené na regáloch v ich pôvodných obaloch.

Nie všetky sú však vhodné na dlhodobé skladovanie a väčšinu produktov bude treba po mesiaci či dvoch vyhodiť.

 

 

Aby ste predišli takémuto odpadu, musíte vedieť, ako skladovať sypké produkty, a preto vám vďaka portálu sovkusom v tomto článku poradíme.

S cereáliami má veľa ľudí zlé skúsenosti najmä v spojitosti s moľami.

Zbaviť sa ich trvá skutočne dlho a je to veľmi nepríjemné aj kvôli tomu, že mole sa rýchlo množia a o chvíľu máte zamorenú celú kuchyňu. 

Ako správne skladovať sypké potraviny

 

 

Väčšinu týchto produktov je najlepšie skladovať v keramických, sklenených alebo plastových nádobách s pevným uzáverom.

Ak nechcete míňať peniaze, môžete použiť nádoby, ktoré vám zostali z iných potravinových produktov.

Hlavne musia byť vzduchotesné.

 

 

Kovové plechovky budú fungovať rovnako.

Obilniny sa perfektne skladujú tiež v látkových vrecúškach.

Môžete si ich kúpiť alebo vyrobiť sami a samozrejme, materiál musí byť prírodný.

 

 

Vhodné je najmä plátno alebo bavlna a mali by ste sa držať ďalej od syntetiky.

Papierové vrecká tiež nie sú najlepšou voľbou.

Využitie si nájdu v kuchyni aj plastové fľaše.

 

 

Najprv sa musia dôkladne umyť a vysušiť.

Je žiaduce, aby fľaša bola nová, pretože v priebehu času sa plast začne rozkladať a uvoľňuje škodlivé látky.

Obilniny dôkladne skontrolujte.

Keď uvidíte najmenší náznak toho, že by mohli byť kontaminované (chuchvalce pripomínajúce vatu, vajíčka a pod.), okamžite produkt vyhoďte úplne do vonkajšieho kontajnera.

 

 

Nádobu s obilninami, ktoré sú v poriadku, pevne uzavrite vekom a skladujte až 4 mesiace.

Cereálie sa snažte držať mimo silne zapáchajúcich potravín.

A nádoby s ryžou zase mimo slnečného žiarenia, inak po 2-3 dňoch obilnina stráca vlhkosť a s ňou aj chuť.

 

 

Na ochranu múky a ryže pred škodcami vložte do pohára niekoľko strúčikov ošúpaného cesnaku alebo bobkový list.

Nebojte sa, potraviny nenapáchnu a cesnak, či bobkový list odplašia hmyz.

Po nasypaní sypkých produktov do dóz ich vložte do kuchynskej skrinky alebo špajze.

 

 

Skontrolujte svoje zásoby každé 3-4 mesiace.

Všetko, čo sa pokazilo, treba okamžite vyhodiť.

Každú dózu môžete podpísať, aby ste vedeli, ako dlho máte ten či onen produkt.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!
Loading...

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.