Doma nám zostalo veľa jabĺk zo záhrady a keďže sme nechceli, aby sa pokazili a skončili v koši, tak som z nich pripravil jablkový koláč.
Tento koláč je neskutočne chutný a osviežujúci – deti si ho okamžite zamilovali a iný už nepýtajú.
Obľúbený nenáročný recept na nadýchaný jablkový krémeš z portálu kozossegireceptek.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
50 dkg hladkej múky
15 dkg masla
1 PL bravčovej maste
15 dkg práškového cukru
1 balenie prášku do pečiva
2 vajcia
3 PL kyslej smotany
1 balenie vanilkového cukru
Na krém:
2 balenia vanilkového pudingu v prášku
3 PL kryštálového cukru
0,5 l mlieka
20 dkg margarínu
15 dkg práškového cukru
Na jablkovú plnku:
1,2 kg strúhaných jabĺk
10 dkg masla
10 dkg kryštálového cukru
1 PL mletej škorice
Postup:
Suroviny na cesto pridáme do misy a vymiesime.
Keď sa cesto spojí, necháme ho odpočívať, kým si pripravíme plnku.
Umyté jablká ošúpeme a nastrúhame.
Podusíme s trochou cukru a dochutíme škoricou.
Pudingový prášok vymiešame s cukrom a trochou mlieka, kým nezmiznú hrudky.
Pridáme zvyšné mlieko.
Varíme, kým zmes nezhustne.
Puding necháme úplne vychladnúť.
Po 15-ich minútach sa dalo cesto ľahko natiahnuť.
Cesto rozdelíme na 3 časti.
Vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Potom ho pomocou valčeka preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pláty cesta pečieme jeden po druhom pri teplote 180°C do svetlohneda.
Na krém vymiešame maslo s práškovým cukrom a studeným pudingom.
Prvý plát cesta položíme na tácku a nanesieme naň jablkovú zmes.
Prikryjeme druhým plátom.
A potrieme ho krémom.
Na povrch položíme posledný plát.
Dezert necháme odstáť 7-8 hodín alebo cez noc na chladnom mieste.
Posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme Vám dobrú chuť!