Vedeli ste, že sezamové semienka obsahujú až 10 x viac vápnika ako tvaroh? Sezam je síce malou, ale zato zázračnou potravinou, ktorú môžeme použiť do slaných ako aj sladkých pokrmov. Dnes sa s vami chcem podeliť o môj obľúbený recept – lahodné sezamové keksíky. Ich príprava je jednoduchá a chuť skutočne vynikajúca!
Potrebujeme:
70 g špaldovej múky
60 g masla
100 g hnedého cukru (pre zdravšiu verziu použijeme ako sladidlo med alebo stéviu)
1 vajce
½ lyžičky vanilkového extraktu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku citrónovej šťavy
160 g sezamových semienok
½ lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky soli
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou.V inej miske zmiešame zmäknuté maslo s cukrom, pridáme vajcia, vanilku, citrónovú šťavu a vyšľaháme na hladkú hmotu. Pri nízkych otáčkach postupne zašľaháme do hmoty múku so soľou a práškom do pečiva.
Do hmoty pridáme sezam a premiešame.
Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Z hmoty tvarujeme jednotlivé keksíky, ktoré ukladáme na plech s 3-4 cm rozostupmi.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 15 minút. Po 6 minútach pretočíme keksíky na druhú stranu. Po upečení sú keksíky lepkavé, avšak keď ich necháme vychladnúť budú krásne chrumkavé.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk