Čo pridať do vývaru, aby bol dokonale zlatistý a mal bohatú chuť?
V tomto článku sa to dozviete.
Vďaka tejto ingrediencii bude váš vývar chutiť ako od babičky.
Postupujte podľa tohto receptu z smakosze a váš vývar neprekoná žiadna iná polievka.
Vývar je bez debaty číslom jedna medzi slovenskými polievkami.
Nesmie chýbať na žiadnej oslave, svadbe, ani na nedeľnom stole.
Dokonalý vývar by mal mať zlatistú farbu a bohatú chuť.
Čo pridať do vývaru, aby chutil, ako od babičky?
Okrem toho, že naše babičky varili z poctivých domácich surovín, vlastnoručne dopestovanej zeleniny a mäso mali tiež z domáceho chovu, pridávali do vývaru ešte túto jednu tajnú prísadu zo záhrady.
Ide o ligurček, ktorý obohatí chuť, dodá vývaru tú správnu arómu, aj farbu.
Vďaka tejto bylinke bude mať vývar výraznú chuť aj bez použitia bujónu, avšak treba si dať pozor aj na spôsob varenia vývaru.
Pamätajte, že čím dlhšie budete vývar variť, tým bude chutnejší.
Optimálny čas je 2,5 – 3 hodiny varenia, kedy sa uvoľnia všetky chute, aj dôležité zložky z mäsa, zeleniny a korenia do vývaru.
Vývar by sa mal variť odokrytý bez pokrievky.
Ak chcete, aby vývar chutil úplne ako od babičky, podávajte ho s domácimi rezancami.
Ich príprava nie je vôbec taká pracná, ako by sa mohlo zdať a rozdiel v chuti je obrovský.
Pracovnú dosku posypte múkou, pridajte vajce, trochu soli a vody a vypracujte cesto na cestoviny.
Potom ich vyvaľkajte, osušte, nakrájajte a uvarte.
Čo ešte ovplyvňuje chuť vývaru?
Pokiaľ ide o varenie vývaru, stojí za to zdôrazniť, že mäso by malo byť varené na začiatku v studenej vode.
To znamená, že opláchnuté mäso sa vloží do hrnca, zaleje sa studenou vodou a na miernom ohni sa zohrieva, až kým nezačne vrieť.
Po zovretí vývaru z neho odstráňte penu, inak môže byť vývar zakalený.
TIP na správne skladovanie vývaru, ktorý vám ostal
Ak vám z obeda ostal vývar a chcete si ho odložiť na druhý deň, je lepšie ho precediť a zeleninu s mäsom vybrať do samostatnej misky.
V opačnom prípade môžu tieto suroviny pri dlhšom státí dodať vývaru pachuť, ktorá pokazí jeho chuť.
Rezance, či krupicové knedličky varte vždy zvlášť, mimo hlavného vývaru, aby sa vám nezakalil.
Najlepšie je odobrať trochu čistého vývaru do druhého hrnca a v ňom pripraviť rezance alebo knedličky.
Rada deda šéfkuchára pre najlepší vývar – pridajte túto nezvyčajnú prísadu
Len málokto by tipoval túto prísadu.
Neuveríte, ale celá finta spočíva v obyčajnom vaječnom bielku.
Bielok vo vývare má tri funkcie a každá z nich je veľmi dôležitá.
Najprv priliatím bielku do vriaceho vývaru odstránite nečistoty.
Po pár minútach stačí sitkom pozbierať zrazenú bielkovinu z povrchu vývaru, ktorý bude pod ňou číry.
Bielok taktiež zhromaždí prebytočný tuk, ktorý sa mohol roztopiť pri varení mäsa.
Rovnako, ako pri prvom spôsobe, po niekoľkých minútach varenia odstráňte z povrchu polievky bielkoviny s obsahom tuku.
Po tretie, pridanie bielka do vývaru môže mať pozitívny vplyv na jeho slanosť.
Bielok totiž viaže soľ, preto túto metódu využite, ak ste nechtiac pridali do vývaru viac soli, ako bolo treba.
Zachráni to jeho chuť.
Ako pripraviť číry vývar?
V prvom rade treba mäso variť dvojstupňovo, čo znamená, že ho najskôr zalejeme studenou vodou a prvé varenie trvá asi 20 minút.
Po uplynutí tejto doby vodu zlejeme, mäso umyjeme a opäť prelejeme čistou vodou.
Pamätajte tiež na dlhý a pomalý spôsob varenia. Vývar by nemal prudko bublať, pretože sa potom zakalí.
Hrniec nesmie byť zakrytý pokrievkou a sporák musí byť nastavený na nízky ohrev.
Dobrým zvykom je hneď na začiatku pridať do vývaru cibuľu v šupke. Vďaka tomu bude vývar príjemne voňať a získa peknú žltú farbu. Pomôže to tiež udržať priehľadnosť.
Dobrú chuť!