Francúzsky jablkový koláč s krémom a jemnou chuťou karamelu.
Vynikajúci dezert, ktorý počas jesene musíte skúsiť.
Je fantasticky lahodný a chuťou pripomína luxusnú tortu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Skvelý dezert sme našli na kanáli Ricette Dolce facili e veloci.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
100 g kr. cukru
štipka soli
1 strúhaná citrónová kôra
200 g masla pri izbovej teplote
1 vajce
Krém:
1l mlieka
4 žĺtky
130 g kr. cukru
100 g kukuričného škrobu (kukuričný škrob)
8 g vanilkového cukru
Ďalej:
2 jablká
2 lyžice masla
2 lyžice práškového cukru
pol lyžičky škorice
Postup:
Múku zmiešame s cukrom. Pridáme soľ, citrónovú kôru.
Premiešame.
Pridáme maslo izbovej teploty.
Premiesime rukou.
Pridáme vajce.
Vypracujeme cesto.
Forma s priemerom 24 cm.
Vyložíme ju papierom a navrstvíme do nej cesto.
Rovnomerne po bokoch aj okrajoch formy.
Dáme do chladničky.
Do hrnca dáme 4 žĺtky.
Pridáme vanilkový cukor a kryštálový cukor.
Pridáme aj škrob a dobre premiešame.
Prilejeme mlieko a dobre rozmiešame.
Za stáleho miešania uvaríme krém.
Necháme vychladnúť v miske.
Na panvicu dáme rozpustiť maslo.
Pridáme práškový cukor a necháme skaramelizovať.
Pridáme aj škoricu.
Do tejto zmesi pridáme nakrájané ošúpané jablká a dobre premiešame so zmesou.
Restujeme niekoľko minút.
Teraz jablká navrstvíme na cesto.
Prikryjeme krémom a uhladíme.
Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 50 minút.
Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Koláč je dobré nechať ešte vychladiť v chladničke, je vynikajúci.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: