Vyskúšajte tento neuveriteľne chutný jablkový koláč s pudingom a šľahačkou!!
Je taký chutný, že ho budete chcieť piecť každý deň.
Šťavnatý a krémový, takže mu nikto neodolá.
Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Vynikajúce s Rikou Kienerou.
Potrebujeme:
Na cesto:
60 gramov hladkej múky
30 g kukuričného škrobu
3 vajcia
75 g práškového cukru
25 g rozpusteného masla
štipku soli
Na jablkovú náplň:
800 g jabĺk (odkôstkovaných a olúpaných)
1 lyžičku škorice
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
1/2 citróna
20 g kukuričného škrobu
100 ml jablkovej šťavy
Na puding:
1 balenie vanilkového pudingu (prášok) (37 g)
500 ml mlieka
40 gramov kryštálového cukru
Postup:
Ako prvé si oddelíme žĺtky od bielkov.
Bielky si vyšľaháme so štipkou soli na sneh.
Žĺtky zmiešame s práškovým cukrom a vyšľaháme do peny.
Do žĺtkovej peny teraz pridáme sneh z bielkov a obe hmoty spojíme.
60 g múky si zmiešame s 30 g kukuričného škrobu a pridáme do vyšľahanej zmesi.
Následne pridáme aj rozpustené maslo.
Pekáč s rozmermi 22 x 22 cm si vymastíme a vysypeme múkou.
Následne doňho nalejeme pripravené cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
Vložíme do teplovzdušnej rúry na 180 °C, ale NEPREDHRIEVAME!
Medzitým si vytlačíme šťavu z polovice citróna.
Jablká zbavíme jadrovníkov, ošúpeme.
Nakrájame ich na malé kúsky a polejeme citrónovou šťavou.
Pokrájané jablká si vložíme na panvicu, posypeme 3 lyžicami kryštálového cukru, premiešame a opekáme na rozohriatej panvici, kým sa cukor nerozpustí.
Následne primiešame aj škoricu.
Panvicu prikryjeme a opekáme asi 10 minút za občasného miešania.
Medzitým si zmiešame v miske 50 ml jablkovej šťavy s kukuričným škrobom a dobre premiešame.
Do panvice k jablkám nalejeme najskôr čistú jablkovú šťavu, ktorá nám ostala a potom šťavu so škrobom.
Povarte kým tekutina nezhustne.
Takto spracované jablká navrstvíme na vrch upečeného cesta.
Rozotrite po okraj a pritlačte.
Teraz si pripravíme vanilkový puding.
V malom množstve mlieka rozmiešame pudingový prášok s cukrom, zvyšok mlieka necháme v hrnci zohriať a následne doňho vlejeme za stáleho miešania pudingovú zmes.
Uvaríme puding a nalejeme ho na vrch koláča.
Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Ak máte radi šľahačku, môžete si pripraviť na koláč ešte šľahačkovú vrstvu.
Nastrúhame si asi dva rady bielej čokolády.
Šľahačkovú smotanu (250 ml) si zmiešame s balíčkom vanilkového cukru a balíčkom stužovača šľahačky.
Vyšľaháme si šľahačku, ktorú rozotrieme na pudingovú vrstvu, vidličkou urobíme vlnovkový vzor a posypeme bielou čokoládou.
Celý postup nájdete v priloženom videu TU.
Dobrú chuť!