Vynikajúci recept na jablkový koláč s vynikajúcim cestom a jednoduchou prípravou.
Celá kuchyňa rozvoniava po škorici a jablkách.
Potrebujeme:
1 vajce
300 g hladkej múky
80 g práškového cukru
160 g masla alebo margarínu
10 g prášku do pečiva
1 štipku soli
6 lyžíc mlieka
Na náplň:
1,2 kg jabĺk
150 g cukru
Škorica podľa chuti
1 vajce na vymastenie plechu
Postup:
Na cesto vložte všetky potrebné prísady do misy.
Vypracujte homogénne cesto.
Ak je to potrebné, môžeme pridať ešte trochu mlieka alebo múky – podľa konzistencie cesta.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti.
Zakryjeme utierkou a odložíme na 30 minút odležať.
Neskôr rozvaľkáme na 2 pláty s rozmermi 36 x 24 cm.
Na náplň si očistíme jablká a nastrúhame.
Dajte jablká na plameň spolu s cukrom a škoricou.
Priveďte do varu, kým sa šťava nezačne odparovať.
Plech s vyššími okrajmi vymastíme maslom a vysypeme múkou, potom do neho vložíme prvý plát na natrieme náplňou.
Do rovnomernej vrstvy dáme aj jablkovú plnku.
Na plnku položíme druhý plát.
Popicháme vidličkou na okrajoch zatlačíme prstami.
Ak chcete, na druhom pláte cesta môžete urobiť vzor pomocou vykrajovačky.
Vrch koláčika vymastíme 1 rozšľahaným vajcom.
Plech vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov celzia.
Koláč pečieme, kým nebude povrhc pekne hnedý.
Doba pečenie je približne pol hodinky, ale treba sledovať, kedže každá rúra pečie inak.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)