Lahodný tvarohový koláč vhodný na čajové posedenie s blízkymi.
Koláč je taký chutný a jemný, že si okamžite získa nielen vaše chuťové bunky, ale aj srdcia.
Lahodný tvarohový koláč podľa receptu z portálu retete-usoare.
Potrebujeme:
Na cesto:
450 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g masla alebo margarínu
120 g kryštálového cukru
2 vajcia
1 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
Na plnku:
550 g tvarohu
štipku soli
200 g kryštálového cukru
2 vajcia
2 PL kyslej smotany
Postup:
Do hlbokej misy preosejeme múku.
Potom do misy na hrubom strúhadle nastrúhame maslo.
Pridáme prášok do pečiva a všetko dobre premiešame rukami.
Dávame pozor, aby nám neostali veľké hrudky masla.
Do samostatnej misy pridáme vajcia, cukor, soľ a vymiešame hladkú zmes.
Zmes prelejeme do misy a vymiesime cesto.
Malo by byť mäkké a nelepivé na rukách.
Cesto rozdelíme na dve časti (jednu väčšiu a druhú menšiu).
Väčšiu časť cesta vložíme do plastového vrecka a dáme na 1 hodinu do chladničky.
Pripravíme si plnku: do čistej misky pridáme tvaroh.
Pridáme cukor, soľ, vajcia, kyslú smotanu a všetky ingrediencie rozmixujeme tyčovým mixérom, kým nezískame hladký krém.
Pracovnú plochu posypeme múkou a položíme na ňu cesto.
Cesto tiež posypeme múkou a valčekom ho vyvaľkáme na obdĺžnik o niečo väčší ako naša forma na pečenie.
Formu vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
Pomocou valčeka preložíme cesto na formu a opatrne vytvarujeme okraje.
Do formy nalejeme tvarohovú plnku a rovnomerne ju rozotrieme.
Potom vyberieme cesto z chladničky, na hrubom strúhadle ho nastrúhame na plnku a rozotrieme špachtľou.
Dezert pečieme v rúre predhriatej na 170°C 40-45 minút.
Po vybratí z rúry vyberieme koláč z formy a môžeme servírovať.
Prajeme Vám dobrú chuť!