Veľmi jednoduchý recept na legendárnu rumunskú cuketovú nátierku, akú ste ešte nejedli.
Výborne sa hodí k mäsu, rybe ako predjedlo na sviatočnom stole alebo ako špeciálne občerstvenie.
Slávny recept z portálu napadovy.blog na lahodnú cuketovú nátierku.
Potrebujeme:
2 kg cukety
200 g sladkej papriky
200 g mrkvy
3 strúčiky cesnaku
1 kg paradajok
140 g paradajkovej pasty
120 ml rastlinného oleja
100 g kryštálového cukru
80 ml octu 9%
feferónky
Postup:
Z cukety odstránime šupku, semená a nakrájame ju na kocky.
Mrkvu, papriku a paradajky nakrájame na stredne veľké kúsky.
Po príprave zeleninu pretlačíme cez mlynček.
Pretlačenú zmes preložíme do hrnca, položíme na sporák a varíme na silnom ohni.
Za občasného miešania varíme na vysokej teplote 20 minút.
Po 20 minútach pridáme cukor, paradajkový pretlak, olej a znížime teplotu. Premiešame a dusíme ďalších 30 minút.
Potom pridáme feferónky podľa želania (môžeme použiť aj sušené feferónky podľa chuti), prelisovaný cesnak a ocot. Premiešame a varíme posledných 5 minút.
Celkovo varíme 35 minút.
Po uplynutí času vypneme oheň a zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov.
Netreba ju zavárať.
Poháre zatvoríme vopred sterilizovanými viečkami a otočíme ich hore dnom.
Prekryjeme ich dekou a necháme vychladnúť.
Prajeme Vám dobrú chuť!