Slávna rumunská cuketová nátierka „ZACUSCA“, na ktorej fičíme celú zimu: Takúto nátierku ste ešte nepripravovali!

Veľmi jednoduchý recept na legendárnu rumunskú cuketovú nátierku, akú ste ešte nejedli.

Výborne sa hodí k mäsu, rybe ako predjedlo na sviatočnom stole alebo ako špeciálne občerstvenie.

 

 

Slávny recept z portálu napadovy.blog na lahodnú cuketovú nátierku.

Potrebujeme:

2 kg cukety

200 g sladkej papriky

200 g mrkvy

3 strúčiky cesnaku

1 kg paradajok

140 g paradajkovej pasty

120 ml rastlinného oleja

100 g kryštálového cukru

80 ml octu 9%

feferónky

Postup:

Z cukety odstránime šupku, semená a nakrájame ju na kocky.

Mrkvu, papriku a paradajky nakrájame na stredne veľké kúsky.

 

 

 

 

 

 

 

 

Po príprave zeleninu pretlačíme cez mlynček.

 

 

 

Pretlačenú zmes preložíme do hrnca, položíme na sporák a varíme na silnom ohni.

Za občasného miešania varíme na vysokej teplote 20 minút.

 

 

 

Po 20 minútach pridáme cukor, paradajkový pretlak, olej a znížime teplotu. Premiešame a dusíme ďalších 30 minút.

Potom pridáme feferónky podľa želania (môžeme použiť aj sušené feferónky podľa chuti), prelisovaný cesnak a ocot. Premiešame a varíme posledných 5 minút.

 

 

Celkovo varíme 35 minút.

Po uplynutí času vypneme oheň a zmes nalejeme do sterilizovaných pohárov.

 

 

Netreba ju zavárať.

Poháre zatvoríme vopred sterilizovanými viečkami a otočíme ich hore dnom.

Prekryjeme ich dekou a necháme vychladnúť.

 

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes