V lete je osviežujúce si pochutnávať na dobre vychladených, mierne kyslých nakladaných uhorkách.
Dajú sa skladovať niekoľko týždňov v chladničke, prípadne na zimu schovať do špajze.
Najjednoduchší recept z portálu sobors na vynikajúce voňavé nakladané uhorky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 kg uhoriek
1 zväzok kôpru
3 l vody
1 cesnak
niekoľko krajcov chleba
3 PL soli
Postup:
Vodu zmiešame so soľou, privedieme do varu.
Potom ochladíme na vlažnú.
Uhorku dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou.
V prípade potreby očistíme špongiou.
Z čistej uhorky odrežeme konce a narežeme boky.
Na dno čistej sklenenej nádoby vložíme veľké množstvo kôpru.
Potom vložíme očistené strúčiky cesnaku.
(V prípade 5 litrovej nádoby do nej vložíme všetok kôpor a cesnak, do menších nádob ich rozdelíme).
Nakoniec do nádoby opatrne vložíme uhorky.
Zalejeme vlažnou vodou.
Na vrch položíme krajec chleba.
Poháre na pevno uzavrieme vekom a necháme odstáť 3-4 dni.
Potom vložíme uhorky do plastovej nádoby (môže byť aj iná).
Šťavu precedíme cez sitko, nádobu uzavrieme a uložíme do chladničky.
2 recept: Znojemské uhorky
Tieto uhorky milujem a preto tento rok iné ani nerobíme.
Minulý rok sme spravili na skúšku len 2 poháre a s manželom sme ich zlikvidovali za 1 deň. Naozaj výborné a úplne jednoduché!
Potrebujeme (na každý pohár):
Uhorky nakladačky (môžete odrezať končeky, ale nie je to nutné)
Kôprová vňať
1 ks bobkový list
2 – 3 zrnká nové korenie celé
3 – 4 zrnká čierne korenie celé
5 krúžkov mrkvy
1 lyžička soľ
Na plátky nakrájaná cibuľa (asi 1/4 cibule na 1 pohár)
Strúčiky cesnaku podľa chuti
1 dcl ocot
5 ks sacharín
feferónka
voda podľa potreby
Postup:
Uhorky si umyjeme.
Do každého pohára na zaváranie (musia byť samozrejme čisté) dám na spodok kôpor a bobkový list.
Pridáme nové, celé čierne korenie a sacharín.
Pridáme aj mrkvu a cibuľku.
Pridáme aj cesnak.
Natlačíme do pohárov uhorky.
Kto má rád štipľavé, pridá feferónku.
Nalejeme ocot a dolejem studenou vodou.
Fľašku zatvoríme.
Uhorky sterilizujeme v pare.
Od bodu varu varíme len asi 5-10 minút .
Len toľko , aby chytilo viečko.
Vyberieme, obrátime a necháme vychladnúť.
To je všetko, skladujeme s ostatnými zaváraninami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubica
Dobrú chuť!