Karamel sa stal obľúbenou súčasťou mnohých sladkostí, aj dezertov.
A keď ochutnáte nezameniteľnú chuť tohto mliečneho karamelu, nebudete mu vedieť odolať.
Výborná maškrta, ktorá sa hodí napríklad na palacinky, zmrzlinu alebo do rôznych dezertov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu od našej čitateľky Sašky a budete nadšení!
Potrebujeme:
125 g masla
200 g trstinového cukru
160 ml šľahačkovej smotany
štipku soli
1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
Na prípravu tohto mliečneho karamelu (karamelového Salka) je vhodné použiť panvicu alebo hrniec s hrubým dnom.
Pomaly roztopíme maslo, do ktorého vmiešame kryštálový cukor.
Miešame po dobu 2 minút.
Keď je zmes kompaktná, je čas zapracovať do nej šľahačkovú smotanu.
Ideálne je vopred si vybrať šľahačkovú smotanu z chladničky, aby mala izbovú teplotu.
Keď ju nalejeme do maslovej hmoty s cukrom.
Miešame znova približne 2 minúty.
V miešaní pokrašujeme, až kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
Potom odstavíme panvicu z ohňa.
Primiešame štipku soli a lyžičku vanilkového extraktu.
Karamel miešame ešte asi 1 minútu.
Nalejeme do vhodnej nádoby.
Necháme úplne vychladnúť, potom môžeme vložiť do chladničky.
Vydrží po dobu 1 mesiaca.
Je vhodný do zákuskov, tort aj ďalších receptov.
Dobrú chuť!