Tento úžasný recept na jemné syrové pagáčiky mi kedysi poskytla ešte moja babka.
U nich sa piekli pomerne často a nám ich pripravovala pri každej návšteve.
Vynikajúci recept z youtube kanála Przepisy od Olgi na nadýchané domáce syrové pagáče.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na kvások:
350 ml mlieka
1 ČL cukru
10 g sušeného droždia
2 PL hladkej múky
Na cesto:
50 g masla
1 ČL soli
4 PL kyslej smotany
1 žĺtok
700 g hladkej múky
kukuričný škrob
Na plnku:
100 g masla
400 g syra
Na potretie:
1 žĺtok
1 PL kyslej smotany
Postup:
Do misky nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor, droždie.
Vareškou dobre premiešame.
Nakoniec pridáme múku, dôkladne premiešame.
Prekryjeme utierkou a necháme 10 minút kysnúť.
Do kvásku pridáme rozpustené maslo (nie horúce), soľ, smotanu, žĺtok a dobre premiešame.
Potom do zmesi po častiach preosejeme múku, zamiešame a rukami miesime.
Stôl posypeme múkou a dôkladne vymiesime cesto.
Vnútro misky potrieme olejom, vložíme cesto.
Prekryjeme fóliou, utierkou a necháme ho kysnúť 30 minút na teplom mieste.
Stôl posypeme škrobom, položíme naň cesto a rozvaľkáme ho.
Cesto potrieme zmäknutým maslom, posypeme nastrúhaným syrom a jemne rozvaľkáme.
Jednu stranu cesta preložíme do polovice, posypeme škrobom, preložíme druhou stranou cesta a potom ho preložíme na výšku na tretiny (viď video).
Cesto prekryjeme utierkou a necháme ho odstáť pri izbovej teplote 30 minút.
Cesto posypeme škrobom a celý proces znovu zopakujeme – rozvaľkáme ho, potrieme maslom, posypeme syrom, povaľkáme a poskladáme.
Potom ho prekryjeme utierkou a necháme 30 minút odstáť.
Opäť cesto posypeme škrobom, rozvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme kruhy.
Pagáče poukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
Do malej misky pridáme žĺtok, smotanu a vidličkou rozšľaháme.
Zmesou potrieme vrch pagáčov.
Dáme ich piecť do predhriatej rúry na 20 minút pri teplote 190°C.
Po upečení necháme pagáče vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete tu: