Hoci je základom tohto receptu celkom bežná ingrediencia – zemiaky, originálna úprava a spôsob prezentácie posúvajú tento pokrm na celkom novú úroveň. Zabudnite na obyčajnú prílohu a doprajte svojim hosťom skutočný zážitok nie len pre oko, ale aj pre chuťové bunky.
Potrebujeme:
2 kg červených zemiakov
5-6 prúžkov slaniny nakrájaných na menšie kúsky
5 lyžíc olivového oleja
2 lyžičky citrónovej šťavy
10 strúčikov cesnaku
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1-2 lyžice olivového oleja
2 vetvičky tymianu
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Rúru nastavíme na 170 stupňov.
5 lyžíc olivového oleja zmiešame vo väčšej mise s citrónovou šťavou a prelisovaným cesnakom.
Zemiaky dôkladne umyjeme a nakrájame na čo najtenšie kúsky (môžeme použiť strúhadlo na uhorky).
Plátky zemiakov preložíme do cesnakovo-olejovej zmesi a premiešame rukami tak, aby bol zmesou pokrytý každý kúsok.
Plátky zemiakov navrstvíme do zapekacej misy (viď obrázok) s priemerom 25 cm. Pečieme 1 hodinu.
Po hodine vyberieme misu a zemiaky pokvapkáme polivovým olejom. Medzi plátky zemiakov vložíme kúsky slaniny a vetvičky tymianu. Posypeme soľou a korením. Misu vrátime späť do rúry a pečieme ešte 30 – 35 min, alebo kým nie sú zemiaky na vonkajších okrajoch upečené.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)