Ak ste doteraz nálev z uhoriek vylievali, už to viac nerobte – nerobili to ani naše babičky a mali na to výborný dôvod!
Obsahuje veľa vitamínov a prospešných látok, ktoré využijete pri varení, ale použiť sa dá aj ďalšími spôsobmi, ktoré by vám možno ani nenapadli.
V ťažkých časoch, keď sa potravinami nelytvalo, dokázali napríklad z tejto suroviny vyrobiť geniálne chutné jedlo. A to ani zďaleka nie je všetko!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Základ na VYNIKAJÚCI domáci pokrm – Jedlo na ťažké časy
Tak tento pokrm nazývala babička, pretože ide o vďačný pokrm – je to sýte, veľmi chutné a relatívne lacné jedlo.
Navyše, ak vám ostal nálev z uhoriek a použijete ho na jeho prípravu.
Vyskúšajte a presvedčte sa sami!
Tento recept bol inšpirovaný receptom zo starého zápisníka starej mamy a vďaka nemu máte za pár eur skvelý obed alebo večeru.
Uhorkový nálev, ktorý sa v ňom odporúča použiť na jeho prípravu, je plný živín a dodá prívarku ešte lepšiu chuť.
Potrebujeme:
1,5 l vývaru (zelenového, msového…)
pohár uhorkového nálevu
4 – 5 veľkých zemiakov
trochu kryštálového cukru podľa chuti (nemusí byť)
250 g kyslej smotany
soľ
čierne celé korenie
rascu
2 PL hladkej múky
bobkový list
voliteľné: 10 nakladaných uhoriek, kôpor
Postup:
Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
Do hrnca si nalejeme vývar.
Vložíme doňho zemiaky.
Pridáme bobkový list, čierne korenie.
Varíme, kým zemiaky nezmäknú.
Ak chcete mať prívarok čo najhustejší.
Časť zemiakov môžete roztlačiť a časť nechať vcelku.
Rada:
Ak nemáte vývar, môžete použiť aj čistú vodu.
Uhorky scedíme z nálevu, nakrájame na malé kúsky a vložíme do prívarku.
Povaríme 5 minút.
Potom zapracujeme zátrepku z kyslej smotany a hladkej múky.
Rada:
Pred primiešaním zátrepky do hrnca je lepšie, ak si trochu vývaru nalejete do misky so zátrepkou, vymiešate metličkou dohladka a až potom zapracujete do hrnca.
Vďaka tomuto kroku sa vám nevytvoria hrudky.
Následne dochutíme prívarok soľou, cukrom (nemusí byť), rascou a nalejeme aj uhorkový nálev.
Môžeme pridať nasekaný kôpor, povaríme, kým prívarok nezhustne a podávame.
Chutí skvele s čerstvým chlebom, či krutónmi, ale môžete si k nemu pripraviť aj fašírky, sekanú alebo vajíčka.
Ďalšie tipy, ako nálev použiť!
1. Na syr
Využite nálev na marinovanie syra. Marinovať môžete mäkké, aj tvrdé syry.
Syr získa výraznú chuť a arómu.
2. Vajcia
Vyskúšajte do nálevu naložiť vajcia natvrdo a budete milo prekvapení.
Pripravte z nich originálne a chutné predjedlo.
3. Mäso
Pred tepelnou úpravou naložte mäso do uhorkového nálevu na noc.
Potom ho môžete pripraviť na akýkoľvek spôsob a bude veľmi chutné a mimoriadne jemné.
4. Zemiaky
Ak plánujete pripraviť k mäsu zemiakovú prílohu, uvarte ich v náleve z uhoriek.
Vdýchnete mu tak originálnu chuť, ktorá všetkých milo prekvapí.
5. Liečivý nápoj
Nálev využite ako regeneračný nápoj v prípade, že ste to prehnali s alkoholom, alebo po intenzívnom cvičení.
Zmierňuje totiž bolesti svalov.
6. Na zeleninu
Nálev zlejte cez sitko a môžete ho použiť na marinovanie rôznych druhov zeleniny ako je: mrkva, repa, cibuľa atď.
Stačí len zeleninu očistiť, nakrájať na plátky a zaliať nálevom.
Nechajte ju v zakrytom pohári alebo miske niekoľko dní v chladničke a máte hotovú fantastickú zeleninovú oblohu napríklad k mäsovému jedlu.
7. Použite ju namiesto octu
Nálev obsahuje okrem octu aj koreniny, takže ho smelo môžete využiť na prípravu rôznych pokrmov, ktoré majú byť jemne kyslasté.
Chuť bude ešte lepšia ako keď pridáte len samotný ocot.
8. Čistenie riadu
Nalejte nálev do do kanvice, v ktorej sa objavil vodný kameň, nechajte prevrieť a pôsobiť asi 2 – 3 hodiny.
9. Domáca horčica
Fantastický tip, ako zužitkovať nálev z kyslých uhoriek. Pripravite si vynikajúcu domácu horčicu!
Potrebujeme:
3 PL horčicového prášku (ak ho nemáte vyrobíte si ho jednoducho tak, že rozmixujete horčicové semienko)
1/2 pohára nálevu z uhoriek
1 ČL rastlinného oleja
Postup:
Nálev z kyslých uhoriek nevylievajte a využite ho na prípravu domácej horčice.
Zalejte horčicový prášok precedeným nálevom, pridajte rastlinný olej a metličkou poriadne premiešajte.
Nie je potrebné omáčku šľahať, len dobre vymiešať, aby sa všetky zložky spojili.
TIP: Ak je omáčka príliš hustá, pridajte viac nálevu a oleja.
Pohár s horčicou uzavrite viečkom a odložte ho do chladničky.
V prípade potreby je domáca horčica pripravená už o 1 – 2 hodiny.
Avšak na druhý deň chutí ešte lepšie.
Štipľavosť horčice závisí od kvality horčicového prášku, preto pri jeho kúpe skontrolujte dátum spotreby.
Nech sa páči, domáca horčica je pripravená na konzumáciu.
Dobrú chuť!