Všetky gazdinky chcú pripraviť chutné a šťavnaté fašírky, no nie všetkým sa to podarí.
Aj keď je mäso kvalitné a máte pocit, že ste všetko urobili správne, výsledok nemusí byť taký, aký ste si predstavovali.
Preto sa dnes dozviete 6 jednoduchých tajomstiev, vďaka ktorým budú vaše fašírky bezkonkurenčné!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Inšpirujte sa týmito radami z portálu retete-usoare a výsledok vás ohromí.
Potrebujeme:
1 kg mletého mäsa
2 cibule
1 – 2 vajcia
150 g pečiva alebo toastového chleba
soľ
čierne korenie
2 strúčiky cesnaku
rastlinný olej
vodu
strúhanka
voliteľné: nasekaná petržlenová vňať
Postup:
1. V prvom rade je potrebné vybrať si správne mäso.
Za najvhodnejšie mäso na nadýchané a šťavnaté fašírky sa považuje pliecko a ideálne je skombinovať bravčové a hovädzie mäso.
2. Najdôležitejšou ingredienciou, ktorú treba do mletého mäsa pridať, je cibuľa – čím viac, tým lepšie.
Avšak nepridávajte veľké kúsky, ale miesto krájania ju postrúhajte na jemnom strúhadle alebo pomeľte mlynčekom.
Na 1 kg mletého mäsa sú potrebné aspoň 2 stredne veľké cibule.
3. Ďalším tajomstvom je pridať biely chlieb, ktorý sme predtým dobre namočili vo vode a roztlačili vidličkou.
Chlieb nenamáčajte do mlieka, pretože pri vysmážaní dôjde k interakcii medzi mliekom a bielkovinami mäsa a z toho dôvodu nebudú fašírky šťavnaté.
Chlieb nemusí byť čerstvý, použiť môžete pokojne aj včerajší alebo pár dní starý chlieb. Nakrájajte ho na kúsky a namočte do studenej prevarenej vody.
Na 1 kg mäsa nedávajte viac ako 150 g chleba a ak je kôrka tvrdšia, tak ju odrežte.
4. Do misky na mäso pridáme nastrúhanú alebo pomletú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce, namočený a vyžmýkaný chlieb, soľ a čierne korenie.
Dobre miešajte asi 2 – 3 minúty a potom ho zľahka prešľahajte, aby ste do zmesi dostali vzduch. Vďaka tomu budú fašírky jemné a nadýchané.
RADA: Do mäsovej zmesi môžete primiešať aj trochu nasekanej petržlenovej vňate, ktorá im dodá ešte lepšiu chuť.
5. Fašírky formujte nie príliš malé, ani príliš veľké. Najlepšia je stredná veľkosť, aby boli dobre prepečené, ale nie vysušené.
Keď formujete fašírky, môžete do stredu pridať kúsok masla.
6. Nakoniec ich obaľte ešte v strúhanke a môžete ich klásť na panvicu s rozhorúčeným olejom.
Hneď ako si všimnete, že sa hore objaví vlhkosť, otočte ich.
Urobte to niekoľkokrát, aby šťava z fašírok nestiekla a zostali šťavnaté.
Potom panvicu prikryte pokrievkou a fašírky poduste na miernom ohni.
Vyberte fašírky z panvice, uložte ich na papierové utierky, aby ste ich zbavili prípadnej mastnoty a môžete servírovať s obľúbenou prílohou.
Dobrú chuť!