Jednoduché, ľahko pripraviteľné z niektorých ingrediencií a veľmi chutné!
Mastné cesto a domáci slivkový lekvár sa skvele dopĺňajú.
Toto pečivko robím prakticky celý rok, ale na sviatky je už tradične súčasťou našich obľúbených sladkých dezertov.
Mastné cesto je podobné lineckému, ale podľa mňa sa s ním pracuje ešte lepšie a je aj mäkšie, keďže doň nejdú vajcia.
Potrebujeme:
približne na 50-55 kusov:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
40 dkg hladkej múky
20 dkg bravčovej masti (4 vrchovatých polievkových lyžíc – z toho polovicu môžete nahradiť maslom a prípadne margarínom)
2 dkg čerstvého droždia
2 lyžice práškového cukru
1 malý téglik kyslej smotany
štipka soli
Náplň:
domáci slivkový lekvár (alebo džem na pečenie)
práškový cukor navrch
Za mňa je tento recept najlepším spôsobom, ako zužitkovať domáce zásoby slivkového lekváru. Na lekvári je najlepšie to, že počas pečenia nevytečie.
Postup:
Droždie zmiešame s 1 lyžicou kyslej smotany.
V múke rozmiešam cukor a soľ.
Pridáme dám tuk, kyslú smotanu zmiešanú s droždím + ak je to treba, pridáme toľko kyslej smotany, aby vzniklo dobre vláčne cesto. (Kyslú smotanu pridávame po troškách, pretože asi nebudem potrebovať celý téglik.
Ide o to, aby vzniklo ľahko elastické, no nie lepivé cesto..
Cesto nekysne, hneď rozvaľkáme na mierne pomúčenej ploche cca. hrúbka 3 mm.
Teraz z cesta pohárom vykrajujeme kolieska.
Do stredu každého kolieska dáme asi pol lyžičky džemu a následne cesto z dvoch strán „zaštipneme“ (spojíme nad lekvárovou náplňou).
Oplatí sa silno „zaštipnúť“, teda dobre okraje cesta sltačiť, inak sa cesto pri pečení otvorí.
Malé lekvárové „papučky“ vyložím na plech a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov so spodným pečením cca.
Pečieme cca 15 minút pri teplote 180 stupňov cca. 8 minút. (Čas pečenia je len informatívny, môže sa líšiť v závislosti od rúry!)
Pri podávaní posypte práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)