Cesnakový chlebík pre chudobných
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky 4 malé zemiaky uvarené v šupke 1 lyžičku pretlačeného cesnaku ½ kocky čerstvého droždia 1 lyžičku cukru Vlažnú vodu 300 ml vody 1 lyžicu octu Soľ Na potieranie: 2 strúčiky cesnaku 1 téglik kyslej smotany
Postup:
Zemiaky očistíme, rozmixujeme vo vlažnej vlažnej vode, pridáme cesnak a rozmiešame na krémovú zemiakovú hmotou. Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme kvások (ten sme si klasicky pripravili z vlažnej vody, droždia a cukru), zemiakovú hmotu, ocot a soľ. Vypracujeme jednotné polotuhé cesto, do ktorého podľa potreby pridávame vodu. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Pripravíme si formu s vyššími okrajmi, ktorú dobre potrieme olejom. Do formy dáme cesto a natiahneme ho tak, aby pokrývalo celú formu a necháme ešte podkysnúť, kým sa rúra nezohreje. Dáme piecť na 180 stupňov, kým povrch chlebíka nie ej ružový. V miske si zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom a potrieme ešte teplý chlebík a vložíme do vypnutej, ešte teplej rúry – smotana vsiakne do chlebíka. Chlebík podľa tvaru krájame buď na krajce, alebo na kocky ako koláč. Namáčame si kúsky do zvyšnej cesnakovej smotany.
Slovenské rezne zo zeleru
Potrebujeme:
1 veľký zeler Plátky tvrdého syra Horčica Soľ Olej Citrónová šťava z jedného citróna Na trojobal: Strúhanka Hladká múka Vajcia
Postup:
Zeler očistíme a orežeme tak, aby vznikol tvar čo najviac podobný kocke – alebo ovál (hlavné je, aby mal zeler čo najpravideľnejší tvar). Teraz nakrájame na plátky hrubé pol centimetra. Zeler dáme do vriacej vody, pridáme citrónovú šťavu a necháme variť 5 minút. Plátky vyberieme, osušíme a potrieme horčicou. Na 1/2 plátkov uložíme plátok syra a podľa chuti aj trochu pálivej omáčky. Spojíme dva plátky dohromady a pritlačíme. Opatrne obalíme v trojobale a vyprážame ako klasické rezne. Chuť je skutočne výborná, odporúčam vyskúšať!
Knedľa aj parené buchty z jednej várky
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky 2 lyžičky cukru 1 lyžičku soli 1 kocku droždia 500 ml mlieka – prípadne podľa potreby 2-3 lyžice oleja 1 vajce
Postup:
V miske si zmiešame múku, soľ, vajce, rozmrvené droždie a vlažné mlieko – toľko, aby sme vypracovali hustejšie cesto – radšej pridávajte cesto postupne, aby ste to s ním príliš neprehnali. Potom do zmesi pridáme olej a vymiesime rukou. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť. Cesto si rozdelíme na dve časti – jednu väčšiu, ktorú rozdelíme na jednotlivé knedle a a druhú menšiu, ktorú si necháme na parené buchty (ak ich chcete robiť). Menšiu časť rozvaľkáme, vykrojíme kruhy a na každý navrstvíme lyžičku lekváru. Zabalíme a necháme podkysnúť – rovnako necháme ešte podkysnúť aj knedle. Do hrnca si potom nalejme na dno vodu a keď zovrie, knedle na pomastenom paráku naparujeme 20 minút – ja zvyknem pomastiť aj vrch knedieľ. Preložíme na tácku pomastenú olejom. Rovnakým spôsob naparujeme aj buchty, tým stačí kratší čas.
Starodávna drožďová polievka
Potrebujeme:
Na polievku: 3 lyžice masti 1 cibuľu 1 petrtržlen (koreň) Soľ a korenie podľa chuti 1 mrkvu 10 cm póru 42 g droždia 1 vajce 1 liter vývaru (ak nemáme môžeme použiť vodu a bujón) Pertžlenovú vňať na ozdobu Halušky: 42 g droždia 1 cibuľku 3 lyžice mlieka 1 vajce Hrsť strúhanky 1 strúčik cesnaku 1,5 lyžičky majoránky Petržlenovú vňať
Postup:
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme masť a preložíme na plameň. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibluľku a keď je zlatistá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, pór a krátko orestujeme. Rozdrobíme si droždie a pridáme k zelenine. Spolu smažíme do ružova a následne do zmesi rozbijeme vajcia. Keď sa nám začnú robiť hrudky, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme cca 10 minút. Na knedlíčky si nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti dzlatista, pridáme prelisovaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Následne pridáme aj rozdrobené droždie a vymiešame na kašičku. Potom pridáme mlieko a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme aj zvyšok prísad a vypracujeme tak, aby bola hmota vláčna. Strúhanku do zmesi pridávame podľa potreby. V dlaniach tvarujeme knedličky a zavaríme priamo v polievke alebo vo vode. Varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú nad hladinu. Varíme priamo v polievke.
Pôstne karbonátky z prvej republiky
Potrebujeme:
800 g húb 40 g masla 60 g cibule 2 lyžice kyslej smotany strúhanka korenie a soľ 4 žĺtky masť
Postup:
Očistené huby na sitku prelejeme horúcou vodou, necháme odkvapkať a pokrájame ich celkom nadrobno. Na masle zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a na nej podusíme huby. Keď sú mäkké, pridáme smotanu, strúhanku, ochutíme soľou a korením a nakoniec vmiešame žĺtky (môžeme pridať aj petržlenovú vňať). Odstavíme a necháme asi 30 minút odležať. Zo zmesi tvarujeme malé fašírky, obaľujeme ich v strúhanke a vyprážame je rovnako ako karbonátky z mäsa.
Lacné pagáče zo zvyšných zemiakov
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
100 ml oleja
350 ml mlieka
2 žĺtky
1 lyžicu kr. cukru
¾ kocky droždia
1 lyžičku soli
Na náplň:
150-200 g zemiakov
100-120 g masla
1 vajce na potretie
Postup:
V miske zmiešame teplé mlieko s cukrom a rozdrobeným droždím. Počkáme, kým vyjde kvások a potom pridáme obe múky, soľ, olej a nakoniec aj žĺtky. Vareškou premiešame hmotu,a by sa prísady spojili. Zakryjeme utierkou a necháme niekoľko minút odpočívať – asi 7-10 minút. Potom cesto dôkladne vymiesime, opäť prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke, očistíme, nastrúhame a dobre osolíme – ak vám zvýšili zemiaky od obeda, máte o to menej práce. :-)
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, trochu premiesime a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Na cesto navrstvíme strúhané zemiaky, nahrubo nastrúhané maslo, preložíme na polovicu a necháme 15 minút podkysnúť. Potom rozvaľkáme a celý postup ešte 2 x zopakujeme – celkovo 3x.
Nakoniec cesto opäť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme z neho pohárom jednotlivé pagáčiky. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme necháme ešte pod utierkou podykysnúť.
Nakoniec potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne sezamom či rascou a pečieme, kým povrch nie je zlatistý. Teplota pečenia 190-200 stupňov.
Babičkina zázračná polievka so zemiakovými knedličková
Potrebujeme:
Na polievku: 1 a ½ lyžice bravčovej masti alebo 2 lyžice oleja) 1 veľkú cibuľku 2 strúčiky cesnaku ošúpané Sladkú papriku a štipku štiplavej papriky 1 koreň petržlenu (očistený) 1/3 koreňa zeleru 2 mrkvy (očistené) Soľ Na knedličky: Soľ Mleté korenie Petržlenovú vňať 1 vaječný žĺtok 20 g masla 50 g múky 4 varené zemiaky
Postup:
Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celé strúčiky cesnaku a posypeme soľou a korením. Zľahka všetko orestujeme na cibuľke a zalejeme vodou. Kým zelenina zmäkne, pripravíme si knedličky. Zemiaky roztlačíme, pridáme maslo, múku a žĺtok. Ochutíme soľou, korením a najemno nasekanou vňaťou. Z hmoty tvarujeme malé knedličky a tie pred koncom varenia nahádžeme do vriacej polievky a povaríme 2-3 minúty. Ak máte domácu vegetu, neváhajte pridať do polievku aj tú, dodá jej ešte lepši chuť.
Najjednoduchšie zemiakové knedličky – Spišské Džatky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (nakrájaných, uvarených) 1 šálku hladkej múky 1 šálku polohrubej múky 2 ks cibule nakrájanej nadrobno Soľ
Postup:
Nakrájané zemiaky dáme variť a keď sa takmer rozpadávajú, časť vody zlejeme – nie všetku v hrnci musí časť vody ostať. Posypeme múkou a necháme preveriť pod pokrievkou asi 10 minút– nemiešame. Potom popučíme tak, aby vznikla mäkká zmes, ktorú necháme ešte pár minút postáť pod pokrievkou. Ruky si potrieme olejom a z hmoty formujeme guľôčky, šúľance alebo menšie “trhance”, ktoré v strede trochu roztlačíme. Na panvici si opražíme cibuľku, pridáme džatky a všetko spolu krátko opražíme. Môžeme hneď podávať.
Pirohy zo starých rožkov
Potrebujeme:
4 staršie rožky Polohrubú múku (asi 350-400 g) Mlieko
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo. Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku. Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.
Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžtekov.
Pirohy varíme ako klasicky v zľahka osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!
Makové šúľance
Potrebujeme:
700 g zemiaky (3 veľké zemiaky) 300 g polohrubá múka 2 ks väčšie vajíčko 1 štipka soľ 150 g mletý mak 50 g práškový cukor 100 g maslo
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno. Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou. Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ.
Vypracujeme nelepivé cesto do tvaru valca. Ten potom rozrežeme na asi 8 rovnakých častí, z ktorých ušúľame dlhé a tenké valčeky. Tie potom rozkrojíme na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého. Valčeky ešte jemne pomúčime a každý zvlášť medzi dlaňami ešte jemne vytvarujeme do šúľanca.
Šúľance dáme variť do vriacej vody. Kým sa uvaria roztopíme si maslo a pomletý mak premiešame s cukrom. Hotové šúľance prelejeme maslom a posypeme makovou posýpkou.
Pečená kapusta na plechu
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku kapusty 2 – 3 väčšie strúčiky cesnaku 2 PL olivového oleja trochu bieleho vína soľ, mleté čierne korenie podľa chuti voliteľné: rozmarín, pesto, syr
Postup:
Hlávku kapusty si umyjeme, zbavíme vrchných listov, hlúbu a nakrájame na plátky. Na plech si dáme alobal (alebo papier na pečenie, ak vám alobal nevyhovuje). Do hrnca si nalejeme trochu vína, pridáme olivový olej a prelisovaný cesnak. Chvíľku zohrejeme na sporáku, aby sa chute spojili. Potom natrieme z oboch strán kapustových plátov. Osolíme, okoreníme a môžeme pridať trochu rozmarínu. Môžete vyskúšať aj verziu s pestom a navrch nastrúhať trochu syra.
Pečieme v predhriatej rúre pri 200 stupňoch asi 20-30 minút z každej strany. Dobrú chuť!
Brokolicová sýta polievka
Potrebujeme pre 4 osoby:
50 dkg brokolice 10 dkg syra 2 ks mrkvy 1,6 dl smotany na varenie 1 červená cibuľa 2 dkg masla štipka soľ Muškátový oriešok 1 kocka bujónu (slepačí, zeleninový – najlepšie je použiť domáci bujón)
Postup:
Výborná kapustová placka
Potrebujeme:
400 g kapusty
1 ks cibule
200 ml kefíra
1 vajce
1 strúčik cesnaku
3 – 5 PL múky
1/3 ČL prášku do pečiva
soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti
Postup:
Kapustu a cibuľu si nastrúhajte na hrubom strúhadle, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Pridajte kefír, vajíčko, pretlačený strúčik cesnaku, múku a prášok do pečiva, dobre premiešajte. Na panvici zohrejte trochu rastlinného oleja a smažte na miernom ohni, kým nezísa zlatú farbu.
Žobrácke placky z kapusty
Potrebujeme:
10 väčších listov novej kapusty 2-3 vajcia Štipku soli Hladkú múku Strúhanku Olej na vyprážanie
Postup:
Najskôr si pripravíme kapustové listy. Vyberieme listy, ktoré nie sú celkom na povrchu kapusty, väčšie a nepoškodené listy. Z listov odstránime pevnejšiu stopku. Do väčšieho hrnca alebo panvice nalejeme vodu a necháme zovrieť. Potom listy vložíme do vody a niekoľko minút necháme variť, aby zmäkli – príprava je rovnaká ako v prípade kapustových holúbkov (závitkov). Potom listy vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a necháme uschnúť. Potom listy po jednom obaľujeme v klasickom trojobale. Najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach s trochou soli a nakoniec v strúhanke. Na nepriľnavej panvici zahrejeme trochu oleja a vyprážame listy z oboch strán dozlatista. Podávame s obľúbeným dressingom, kyslou smotanou, alebo obľúbenou prílohou. Tip: do strúhanky môžete pridať sezamové semienka, alebo orientálne korenie, vďaka ktorému získate ďalšie skvelé príchute.
Zemiaková zapekačka
Potrebujeme:
1,2 kg zemiakov 150 g cibule 3 vajcia 1 ČL soli 1/2 ČL čierneho korenia 6 PL oleja
Postup:
1. Zemiaky ošúpte, umyte a postrúhajte na hrubom strúhadle. 2. Preložte ich do sitka a vytlačte z nich čo najviac šťavy.
brokolicové fašírky
Potrebujeme:
1 stredne veľkú brokolicu 2 vajcia 4 lyžice ovsenných vločiek 2 lyžice celozrnnej strúhanky 1 lyžicu sezamových semienok 2 lyžice tekvicových semieniek 2 lyžice slnečnicových semienok 1 zväzok petržlenu Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie kúsky a veľmi krátko povaríme v slanej vode (prípadne sparíme) aby brokolica trochu zmäkla. Potom okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme okamžite zastavili proces varenia. Semienka zmiešame a nasucho opražíme na panvici. Brokolicu preložíme do mixéra a rozmixujeme. V miske zmiešame rozmixovanú brokolicu, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia, ovsené vločky, semienka, soľ a korenie. Nakoniec primiešame strúhanku tak, aby sme získali dobrú konzistenciu na tvarovanie karbonátok. Z cesta tvarujeme jednotlivé fašírky, ktoré vyprážame na olivovom oleji z oboch strán dozlatista. Prípadne môžete zvoliť aj pečenú verziu. Karbonátky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a pečte dozlatista pri teplote 180-190 stupňov. Fašírky počas pečenie obrátime, aby sa zapiekli dochrumkava aj z druhej strany.
Pôstne placky z kefíru
Potrebujeme:
500 ml kefíru 1 vajce 500-600 g hladkej múky 400 g zemiakov 1 lyžičku jedlej sódy 5 lyžíc oleja Kôpor Soľ podľa chuti 50 g masla na potretie
Postup:
Zemiaky uvaríme v slanej vode, sedíme a roztlačíme na kašu. Zmiešame s nadrobno nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou. Kefír zmiešame so sódou, vajíčkom a 2 lyžicami oleja. Potom postupne vmiešame múku a rukami vymiesime cesto (cesto sa zľahka lepí na ruky). Cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať. Potom cesto rozdelíme na 8-9 dielov a každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru placky, hrubej asi 1 cm. Do stredu každej placky navrstvíme zemiakovú náplň, potom zavinieme tak, aby bola náplň prikrytá cestom. Následne opäť rozvaľkáme.
Na panvicu s hrubým dnom dáme trochu oleja. Placky vyprážame s oboch strán dozlatista (cca 5 minút na každej strane).
Môžeme potrieť rozpusteným maslom a cesnakom.
15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami
Potrebujeme:
1-2 lyžičky masla 2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás Soľ a korenie (naozaj len máličko, bujón zmes skvele ochutí) Zeleninový vývar alebo 1 zeleninový bujón Na halušky: 2 vajcia 7 lyžíc detskej krupice Pár kvapiek oleja Štipku soli
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť. Po chvíľke pridáme aj bujón. Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru. zdroj: blogspot Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do viarcej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.
Falošné rezne z kapsuty
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty 3 vajcia Strúhanku Slnečnicový olej na vyprážanie
Postup:
Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky. Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť. Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista. Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.
5-minútové knedle bez vajec
Potrebujeme:
250 g mäkkého tvarohu 100 g detksej krupice Ja pridávam do cesta aj trošku soli (asi 1/3 – 1/2 lyžičky), zdá sa mi potom ešte chutnejšie
Postup:
Obe prísady (prípadne aj štipku soli) zmiešame na pracovnej doske a vypracujeme cesto, ktoré len vyformujeme do tvaru valčeka a narežeme na jednotlivé knedličky. To je všetko. Teraz už je to len na vašej fantázii, ako chcete knedličky pripraviť. Ja robím tak, že každý kúsok vytvarujeme na malú placku, do stredu uložím ovocie, karamelku, alebo lekvár a potom vyformujem do tvaru knedlíčka. Dým variť vodu a kým zovrie, nechám knedličky chvíľku odležať. Nahádžem do vriacej vody a keď vyplávajú necháme povariť ešte 2-3 minúty. Môžete podávať preliate maslom, orechmi alebo kyslou smotanou. Ja si na nasucho opražím na panvici strúhanku, pridám maslo, práškový cukor a v tejto zmesi vyváľam uvarené knedličky.
Smotanová omáčka na kyselo
Potrebujeme:
500 g húb 1 lyžicu bravčovej masti 2 guličky nového celého korenia 1 cibuľu Soľ, korenie a špetku cukru 2 lyžice hladkej múky 1 téglik smotany na šľahanie Ocot – asi 3-4 lyžičky 1 bobkový list
Postup:
Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké. Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá. Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameńa a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Žobrácke langoše
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky 300 ml kyslého mlieka (možno vám bude stačiť aj 250 ml) 1 lyžičku jedlej sódy 1 lyžičku soli 2 lyžičky cukru Olej na vyprážanie
Postup:
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.Suroviny zmiešame v miske a vypracujeme hladké, vláčne cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Ak je riedke pridáme soľ, ak naopak príliš tuhé pridáme mlieko. Cesto necháme pri izbovej teplote postáť asi 20-30 minút. Potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru valca. Ten nožom nakrájame na rovnaké časti. Každý kúsok ponaťahujeme do tvaru tenšej placky a popicháme vidličkou. Na panvici s hrubým dnom si zahrejeme trochu oleja – nie ako na langoše, naozaj stačí len na dno. Lokše pečieme na oleji z oboch strán dozlatista.