Úžasné nápady na obedy bez mäsa, ktoré sú sýte, lacné a navyše chutia vynikajúco.
Zemiakovo-hubové fašírky zo zvyšnej zemiakovej kaše
Potrebujeme:
3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla 3 lyžic hladkej múky 50 g strúhaného syra 1 vajíčko 1 cibuľu 4 väčšie huby 100 g hladkej múky (príp. strúhanky) Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky. Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením. Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne. Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.
Najlepšia fazuľová kaša na svete
Potrebujeme:
200 g fazule 250 g krúpy č. 7 300 g zemiakov Na zápražku: Bravčovú masť 1 cibuľku 2 lyžice hl. múky Vodu
Postup:
Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň dáme variť do studenej vody. Vody dávame tak, aby bola fazuľa celkom pokrytá – ja dávam od oka asi 2 l vody. Varíme domäkka – každý fazuľa potrebuje inú dobu, sem-tam ju skontrolujte. Keď je fazuľa mäkká, pridáme najskôr premyté krúpy a nakrájané zemiaky. Necháme variť, kým krúpy a zemiaky nie sú uvarené. Nakoniec si pripravíme jednoduchú zápražku. Na masti (masťou nešetrite) speníme cibuľku a potom do zmesi vmiešame múku. Keď zmes zružovie, pridáme studenú vodu tak, že nám vznikne akoby krémová konzistencia.
Nalejeme do hrnca a rozmiešame, necháme prevariť a vypneme. Teraz môžeme celú zmes popučiť, ja to mám rada aj nepopučené, konzistenciu si môžete upraviť. Nezľaknite sa, keď bude hmota ešte mierne tekutá po dovarení, postupne bude stále viac hustnúť a hustnutie podporí aj popučenie prísad. Podávame s kyslou kapustou.
Rezne bez gramu mäsa
Potrebujeme:
2 cukety 1 cibuľa 0,5 bochníka chleba (alebo rožky) 2 vajcia 1 lyžica múky 1 lyžica majonézy 3 lyžice strúhanky soľ podľa chuti sušený cesnak alebo čerstvý cesnak pretlačený 0,5 lyžičky koriandra Voliteľné: Čierne mleté korenie Červená paprika
Postup:

Najprv dáme bochník nasiaknuť do vody. Alebo počkajte, kým nebudeme mať cuketovú šťavu a bochník môžeme namočiť aj v nej. Tento postup som prvýkrát videla v reštaurácii a veľmi ma zaujal, odvtedy namáčam pečivo takto.
Nastrúhame cukety na hrubom strúhadle. Šupu nie je potrebné odstrániť. Potom osolíme a dobre premiešame. Necháme chvíľu odležať, aby odišla nadbytočná vlhkosť. Tekutinu potom zlejeme, prípadne použijeme na namočenie bochníka.
Medzitým zmiešame nasekanú cibuľu a vyžmýkaný bochník. Ja dávam spolu do kuchynského robota, kde sa zmes poseká na jemnú hmotu.
Pridajte do hmoty vytlačenú cuketu cibuľu a všetko zmiešajte.
Teraz môžete pridať vajcia, majonézu a cesnak.
Pridajte aj pol lyžičky koriandra. To bude stačiť na vytvorenie mäsovej chuti v našich kotletkách. Vďaka tomuto koreniu bude pokrm nesmierne chutný.
Výsledná zmes sa dobre premieša. Potom pridáme múku, strúhanku a znova premiešame. Počas miešania by ste mali zaznamenať vôňu mäsa, ktorú imituje cesnak s koriandrom.
Teraz môžete vytvárať rezne a obaľovať ich do strúhanky. Potom opečte ako klasické rezne – na obidvoch stranách v oleji až do červenkastej kôrky.
Rezne sú vo vnútri šťavnaté a vonku chrumkavé. Môžu sa podávať s kyslou smotanou a kôprom – kombinácia je výrazná.
Babkina dusená kapusta
Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty 2 stredne veľké cibule (nakrájané nadrobno) 1 polievkovú lyžicu masti 1 lyžica medu alebo cukru korenie nové a čierne celé, bobkový list, celá rasca Zásmažka: 1 lyžicu masla a dve polievkové lyžice hladkej múky Voliteľné – slaninka nakrájaná nadrobno
Postup:


