plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nepotrebujete ani gram mäsa a nakŕmite celú rodinu: 21 receptov za pár centov, ktoré vyvážite zlatom!

Úžasné nápady na obedy bez mäsa, ktoré sú sýte, lacné a navyše chutia vynikajúco.

Zemiakovo-hubové fašírky zo zvyšnej zemiakovej kaše

Potrebujeme:

3 šálky zemiakovej šálky – prípadne si môžeme uvariť čerstvú zo zemiakov a masla 3 lyžic hladkej múky 50 g strúhaného syra 1 vajíčko 1 cibuľu 4 väčšie huby 100 g hladkej múky (príp. strúhanky) Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiakovú kašu zmiešame s vajíčkom, syrom a 3 lyžicami múky. Na panvici rozpálime trochu oleja a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridáme k nej nakrájané huby a dusíme domäkka. Dochutíme soľou a korením. Zo zemiakovej kaše formujeme placky, do ktorých stredu navrstvíme lyžicu hubovo-cibuľovej náplne. Potom z placiek vytvarujeme fašírky s náplňou vo vnútri. Obalíme ich v múke alebo v strúhanke a vyprážame dozlatista.

Najlepšia fazuľová kaša na svete

Potrebujeme:

200 g fazule 250 g krúpy č. 7 300 g zemiakov Na zápražku: Bravčovú masť 1 cibuľku 2 lyžice hl. múky Vodu

Postup:

Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň dáme variť do studenej vody. Vody dávame tak, aby bola fazuľa celkom pokrytá – ja dávam od oka asi 2 l vody. Varíme domäkka – každý fazuľa potrebuje inú dobu, sem-tam ju skontrolujte. Keď je fazuľa mäkká, pridáme najskôr premyté krúpy a nakrájané zemiaky. Necháme variť, kým krúpy a zemiaky nie sú uvarené.     Nakoniec si pripravíme jednoduchú zápražku. Na masti (masťou nešetrite) speníme cibuľku a potom do zmesi vmiešame múku. Keď zmes zružovie, pridáme studenú vodu tak, že nám vznikne akoby krémová konzistencia.     Nalejeme do hrnca a rozmiešame, necháme prevariť a vypneme. Teraz môžeme celú zmes popučiť, ja to mám rada aj nepopučené, konzistenciu si môžete upraviť. Nezľaknite sa, keď bude hmota ešte mierne tekutá po dovarení, postupne bude stále viac hustnúť a hustnutie podporí aj popučenie prísad. Podávame s kyslou kapustou.

Rezne bez gramu mäsa

 

Potrebujeme:

2 cukety 1 cibuľa 0,5 bochníka chleba (alebo rožky) 2 vajcia 1 lyžica múky 1 lyžica majonézy 3 lyžice strúhanky soľ podľa chuti sušený cesnak alebo čerstvý cesnak pretlačený 0,5 lyžičky koriandra Voliteľné: Čierne mleté korenie Červená paprika

Postup:

 

Foto: tjn

  Najprv dáme bochník nasiaknuť do vody. Alebo počkajte, kým nebudeme mať cuketovú šťavu a bochník môžeme namočiť aj v nej. Tento postup som prvýkrát videla v reštaurácii a veľmi ma zaujal, odvtedy namáčam pečivo takto. 

Nastrúhame cukety na hrubom strúhadle. Šupu nie je potrebné odstrániť. Potom osolíme a dobre premiešame. Necháme chvíľu odležať, aby odišla nadbytočná vlhkosť. Tekutinu potom zlejeme, prípadne použijeme na namočenie bochníka.

 

Medzitým zmiešame nasekanú cibuľu a vyžmýkaný bochník. Ja dávam spolu do kuchynského robota, kde sa zmes poseká na jemnú hmotu.

Pridajte do hmoty vytlačenú cuketu cibuľu a všetko zmiešajte.

Teraz môžete pridať vajcia, majonézu a cesnak.

Pridajte aj pol lyžičky koriandra. To bude stačiť na vytvorenie mäsovej chuti v našich kotletkách. Vďaka tomuto koreniu bude pokrm nesmierne chutný.

Výsledná zmes sa dobre premieša. Potom pridáme múku, strúhanku a znova premiešame.     Počas miešania by ste mali zaznamenať vôňu mäsa, ktorú imituje cesnak s koriandrom.

Teraz môžete vytvárať rezne a obaľovať ich do strúhanky. Potom opečte ako klasické rezne – na obidvoch stranách v oleji až do červenkastej kôrky.

Rezne sú vo vnútri šťavnaté a vonku chrumkavé. Môžu sa podávať s kyslou smotanou a kôprom – kombinácia je výrazná.

Babkina dusená kapusta

Potrebujeme:

1 kg kyslej kapusty 2 stredne veľké cibule (nakrájané nadrobno) 1 polievkovú lyžicu masti 1 lyžica medu alebo cukru korenie nové a čierne celé, bobkový list, celá rasca Zásmažka: 1 lyžicu masla a dve polievkové lyžice hladkej múky Voliteľné – slaninka nakrájaná nadrobno

Postup:

Kyslú kapustu scedíme zo šťavy. Nakrájame na menšie kúsky. Chrumkavé smažené kapusta Dajte kapustu do hrnca a potom zalejte vriacou vodou takým spôsobom, aby voda pokryla celú kapustu. Taktiež pridáme do hrnca nasekanú cibuľu. Pridávam polovicu čajovej lyžičky soli, med, vavrínový list a korenie.   Chrumkavé smažené kapusta   Potom privedieme do varu, znížime teplotu a varíme niekoľko desiatok minút, kým kapusta nebude mäkká. V masti orestujeme zvyšnú cibuľu (môžeme pridať aj slaninku). Keď je cibuľa pekne hnedastá, pridám lyžicu masla a dve polievkové lyžice múky. Osmažíme cibuľu s maslom a múkou do zlaté farby, a keď má zásmažka peknú zlatú farbu, naleje do panvice pohár vody z varenej kapusty. Rozmiešame, kým sa nedosiahne homogénna konzistencia, a potom obsah panvice pridáme do vriacej kapusty a dôkladne premiešame. Krátko necháme prevariť a fantastická kapusta je na svete.  
Chrumkavé smažené kapusta   Smažená kapusta dobre zapadá do rôznych druhov mäsa. Zvyčajne to slúžim v spoločnosti so zemiakmi. Som taký veľký fanúšik tohto jedla, že som jesť kapustu vyprážané aj v zime, pridávam do sendvičov a dokonca aj na pizzu! :-)

Zemiakové rezne

Potrebujeme:

– 3 veľké zemiaky (800 g) – 1 malá mrkva – 1 kocka masla – 100 g syra – soľ a čierne korenie podľa chuti – zelené bylinky (zelená cibuľka alebo petržlen) Na obaľovanie: – 2 vajcia; – pol čajovej lyžičky soli (4 g); – 4 polievkové lyžice hladkej múky (80 g); – pol čajovej lyžičky prášku do pečiva; – 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu (100 g); – 1 pohár rastlinného slnečnicového oleja na vyprážanie (200 ml).

Postup:

Zeleninu ošúpeme. Zemiaky nakrájame na štvrtiny a preložíme ich do hrnca. Zalejeme vodou a varíme na strednom ohni, kým nie sú hotové. Mrkvu nastrúhame na malom strúhadle. Panvicu rozohrejeme s kockou masla, pridáme mrkvu, dochutíme ju štipkou soli a pár minút opekáme. Zemiaky scedíme a roztlačíme na kašu. Syr nastrúhame na strednom strúhadle. V miske k zemiakovému pyré pridajte soľ a čierne korenie podľa chuti, rovnako aj syr. Dôkladne premiešame všetky ingrediencie. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku (alebo petržlenovú vňať) a opečenú mrkvu. Premiešame. Pripravíme si cestíčko na obaľovanie: do misky pridáme vajcia a štipku soli. Trochu ich premiešame metličkou, potom pridáme múku a prášok do pečiva. Dobre premiešame. Potom pridáme jogurt a ešte trochu premiešame. Mali by sme získať belavé, riedke a krémové cesto. Namočíme si dlane do trochy oleja a zo zmesi zemiakového pyré vytvárame guľky, ktoré v rukách sploštíme. Vkladáme do cestíčka a jednu po druhej obaľujeme. Zahrejeme panvicu s pohárom oleja. Obalené fašírky opekáme na panvici, kým nie sú zlatohnedé. Preložíme ich na tanier vyložený papierovým obrúskom a podávajte s obľúbenou omáčkou.

Ďalšie recepty nájdete na druhej strane

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: youtube

Najlepšie recepty na dnes