Vynikajúci a nesmierne jemný jablkový koláčik s penou a krehkým cestom. Určite ho odporúčam všetkými desiatimi, u nás na víkendovom stole nesmie chýbať.
Vynikajúci recept na jablkový koláč sme pre vás našli na youtube.
Potrebujeme:
Cesto:
3 vajcia
200 gramov hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
80 g práškového cukru
5 g kypriaceho prášku
1 lyžička vanilky
štipka soli
70 g masla (rozpusteného)
Na penu:
500 g gréckeho jogurtu
30 g kukuričného škrobu
1 lyžička vanilky
štipka soli
130 gramov kr. cukru
Na jablkovú náplň:
3 jablká (so šupkou)
40 g cukru
5 g kukuričného škrobu
1/2 citrónovej šťavy
Postup:
Pripravíme si cesto. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.
Žĺtky vymiešame so štipkou soli a práškovým cukrom do peny.
Pridáme rozpustené maslo, vanilku a premiešame.
Nakoniec do zmesi preosejeme múku a prášok do pečiva.
Vymiešame jednotné tuhé cesto.
1/3 cesta oddelíme, zabalíme do fólie a vložíme do mrazničky.
Zvyšok cesta navrstvíme do formy, ktorej dno sme si vyložili papierom na pečenie – cesto pokrýva dno aj boky formy.
Jablká nakrájame aj so šupkou.
V miske zmiešame s cukrom, škrobom, citrónovou šťavou a preložíme na panvicu.
Restujeme 10 minút na miernom ohni – potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Pripravíme si penu:
Jogurt zmiešame s vanilkou.
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh spolu so štipkou soli a cukrom (cukor pridávame postupne počas šľahania).
Sneh opatrne premiešame s jogurtom.
Na cesto navrstvíme jablkovú náplň.
Teraz rozotrieme jogurtovú penu a uhladíme.
Na vrch nastrúhame cesto z mrazničky.
Takto pripravený koláč pečieme v rúre 40 minút pri teplote 180 ° C.
Necháme 30 minút odstáť vo forme.
Podávame posypané práškovým cukrom.
Video návod:
Video návod nájdete TU.