S týmto receptom od kuchára z youtube si doma pripravíte v rúre tento lahodný pečený chrumkavý karfiol.
Minimum tuku a fantastická chuť zaručená.
Vysmážaný už nerobím, toto je bomba!
Potrebujeme:
1,3 kg karfiolu
150 g strúhanky
1 strúčik cesnaku
100 g hladkej múky
3 vajcia
5 lyžíc extra panenského olivového oleja
1 čajová lyžica talianskych byliniek
2 čajové lyžičky petržlenovej vňate
50 g strúhaného parmezánu
soľ
korenie
Dip (voliteľné):
200 g kyslej smotany
100 g jogurtu
petržlenová vňať
soľ
korenie
citrónová šťava
Postup:
Karfiol si rozdelíme na ružičky, vložíme do hrnca s vodou, do ktorej sme pridali soľ.
Ak chcete zabrániť šíraniu typickej „arómy“ pri varení karfiolu, kvapnite do vody aj trochu mlieka. Ide o jednoduchú kuchársku fintu.
Varíme do polo mäkka cca 5 minút.
Potom zlejeme vodu a karfiol vyberieme z hrnca.
Do misky si pripravíme strúhanku, pridáme cesnak, olivový olej, talianske bylinky, petržlen a parmezán.
Zmes dobre premiešame.
V tanieri rozšľaháme vajíčka a v ďalšom tanieri si pripravíme múku, v ktorej budeme obaľovať karfiol.
Strúhankovú zmes presypeme do väčšej misky, aby sa nám v nej s karfiolom lepšie narábalo.
Do vaječnej zmesi pridáme pomúčený karfiol a namočíme ho zo všetkých strán.
Potom ho preložíme do strúhankovej zmesi a poriadne ho obalíme.
Obalený karfiol poukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C na cca 15-20 minút.
Ku karfiolu si môžeme prichystať aj rýchly dip.
Do misky si pripravíme smotanu, jogurt, nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu.
Zmes dochutíme soľou a korením a všetko spolu dobre premiešame.
Upečený karfiol chutí skvele.
Zvonku je chrumkavý a vnútri šťavnatý.
Dobrú chuť!