Ponúkame vám recept z youtube na úžasne chutné a mimoriadne jemné mrkvové rožteky.
Potrebujeme:
250 ml mlieka
1/2 lyžice soli
1/2 lyžice cukru
10 g čerstvého droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajíčko
2 lyžice oleja
400 g múky
50 g masla
Na plnku:
500 g mrkvy
1 cibuľa
1 lyžica soli
1 cibuľa
1 žĺtok
1 lyžica mlieka
sezam
Postup:
Do väčšej misky si nalejeme mlieko, postupne pridáme cukor, soľ, čerstvé droždie, žĺtok, prilejeme olej a pomiešame.
Nasypeme múku, miešame a miesime, kým nám nevznikne cesto.
Potom ho v miske prikryjeme fóliou.
Počkáme, kým nakysne, odstránime fóliu a cesto ručne rozvaľkáme.
Rozdelíme ho na dve polovice a každú časť vyvaľkáme do tvaru malého bochníka.
Potom ho prikryjeme a necháme chvíľu kysnúť.
Rozvaľkáme ho do tvaru pizze, potrieme zmäknutým maslom a z kraja, nie celkom do stredu, rozrežeme na 8 častí.
Každú časť potom poprekladáme cez seba smerom do stredu.
Takto navrstvené cesto položíme na tanier, prekryjeme a necháme 15 minút odstáť.
Do taniera si nahrubo nastrúhame mrkvu.
Ručne z nej vytlačíme prebytočnú šťavu a preložíme ju do misky.
Pridáme lyžicu cukru, cibuľu a zmes premiešame.
Odstáte cesto rozvaľkáme do tvaru väčšej pizze a nakrájame na 8 častí.
Na každú časť na širší koniec uložíme mrkvovú zmes.
Cesto prehneme do taštičky a zrolujeme, aby nám takto vznikli rožteky.
Uložíme ich na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.
Do malej misky si zmiešame žĺtok s mliekom a zmes rozotrieme na rožteky.
Rožteky posypeme sezamom, príp. ľanovými semienkami.
Dáme ich piecť na 200°C na 25-30 minút.
Dozlatista upečené jemné pečivo môžeme servírovať.
Hotovo.
Dobrú chuť!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)