Pripravte si tento jednoduchý recept z youtube a prekvapte rodinu týmto chutným sladkým pečivom.
Okamžite sa bude lepšie vstávať aj tým najväčším spachtošom!
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
60 ml teplej vody
60 g kryštálového cukru
40 ml rastlinného oleja
1 PL masla
1 vajce
1/2 ČL soli
60 ml teplého mlieka
10 g sušeného droždia
vanilkovú esenciu
200 ml vopred osladenej šľahačkovej smotany
2 PL pudingového prášku (alebo kukuričného škrobu)
1 vaječný žĺtok
plátky mandlí
Postup:
Do misy si nasypeme múku, do stredu urobíme jamku a do nej nasypeme sušené droždie.
Zalejeme teplou vodou, pridáme vajce, cukor, rastlinný olej a vypracujeme hladké cesto.
Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať asi 30 – 40 minút.
Medzitým si pripravíme náplň.
Do hrnca si nalejeme mlieko, pridáme lyžicu cukru, pudingový prášok alebo kukuričný škrob a vyšľaháme dohladka.
Varíme na miernom ohni do zhustnutia.
Následne do krému ešte primiešame vanilkovú esenciu a prikryjeme ho potravinárskou fóliou kým nevychladne.
Nakysnuté cesto si preložíme na jemne vymastenú pracovnú dosku, nakrájame ho na približne rovnaké kúsky a tie vygúľame.
Cestové guľky poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme podkysnúť ešte 20 – 30 minút.
Krém si preložíme do zdobiaceho vrecúška a do každého kúsku cesta pomocou pohára urobíme jamku.
Potrieme vyšľahaným žĺtkom a jamky naplníme krémom.
Nakoniec posypeme plátkami mandlí a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 180 °C na 25 – 30 minút.
Po upečení môžeme ešte potrieť marhuľovým džemom a posypať kokosom.
Prajeme dobrú chuť!