Vynikajúca náhrada chlebíka – vyskúšajte tie fantastické zemiakové placky bez droždia a kysnutia.
Potrebujeme:
Cesto:
200 g hladka muka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 PL rastlinný olej (nie olivovy) + olej na opekanie placiek
Vodu teplú – cca 150 ml
Náplň:
300 g zemiaky
sol
čerstvo namleté korenie
Petržlenová vňať
červená paprika
Postup:
Zemiaky očistíme a uvaríme v slanej vode domäkka.
Scedíme, necháme trošku vychladnúť.
Zemiaky postrúhame na hrubom strúhadle.
Pridame do nich korenie, papriku a soľ. Vmiešme aj nadrobno nakrájanú vňať.
Všetko vymiešame, poprípade ešte dosolíme a vytvoríme gulu.
Cesto:
Pripravíme si teplú vodu…. cca 150 ml plus, mínus. Do preosiatej múky pridáme olej, trošku soli a polovicu vody.
Prstami vypracúvame cesto a vodu si stále dolievame podľa potreby.
Tekutinu (olej aj vodu) si pridavajte podľa potreby tak, aby bolo cesto mäkké a redšie ako obyčajne.
Vypracuváme cesto tak 5 minut.
Cesto je kompaktné, plastické a poddajné. Prikryjeme ho a necháme 30 minút odpočívat.
Cesto rozdelíme na 8 rovnakých guličiek a to isté urobíme aj so zemiakovou hmotou.
Každú guľku cesta rozvaľkáme (ja som musela podsypávať) na premier cca 15 az 20 cm.
Do stredu kruhu dáme guľku zemiakovej hmoty placky cesto+guľka. Zemiakovú hmotu zabalíme do cesta a rozvaľkáme na placku s priemerom asi 10 cm.
S cestom sa mi pracovalo skvele, netrhalo sa.
Panvicu vytrieme olejom a rozohrejeme. Placky opekáme z každej strany do zlata (cca po 1 az 2 minutach).
Po upečení môžeme potrieť rozpusteným maslom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)