Perfektná pochúťka k vínečku, alebo len tak, k dobrému filmu a pohodovému nedeľnému relaxu. Hoci ide o pagáčiky z kysnutého cesta, nemusíte čakať, kým cesto vykysne a s môžete s ním pracovať hneď. Aj preto je príprava tejto dobroty obzvlášť jednoduchá!
Potrebujeme:
1 ks vajíčko
200 g margarínu alebo masla
½ lyžičky soli
100 ml vlažnej vody
50 g čerstvého droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 hrnčeky hladkej múky
1 lyžičku sódy bikarbóny
Postup:
Kvasnice rozmelíme do vlažnej vody. V inej nádobe zmiešame múku, soľ, sódu, vajce, roztopené maslo a droždie s vodou.
Vymiešame hladké cesti – môžete použiť ruky alebo šľahač s metličkami na cesto. Trvá to len pár minút a cesto je pripravené.
Teraz cesto rozdelíme na polovicu a každú rozšúľame na dĺžku (viď video) a rozkrájame na menšie kúsky. Tie pomocou dlane alebo pohára roztlačíme na placku a naplníme ľubovoľnou náplňou – vajcia natvrdo s bylinkami, syr, tvaroh a čokoľvek iné, na čo máte práve chuť.
Potom cesto zabalíme tak, aby náplň ostala vo vnútri a preložíme na plech vymastený olejom alebo iným tukom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s trochou vody a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 200-220 stupňov 25-30 minút.
Pozrite si celý postup prípravy v krátkom videu: