Recept bez sterilizácie a bez octu, ktorý tromfne všetky kompóty. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla!
Recept sme našli na youtube.
Potrebujeme:
600-650 g vodného melónu na 1 litrovú nádobu
1,2-1,3 kg vodného melónu na 2 litrovú nádobu
1,8-2 kg vodného melónu na 3 L nádobu
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zelerové listy
Suroviny potrebné na marinádu:
1,5 l vody
30 g soli
90 g cukru
6 g (1 čajová lyžička) kyseliny citrónovej
Postup:
Melón umyte tvrdou špongiou a sódou bikarbónou a potom ho dobre opláchnite pod tečúcou vodou.
Nakrájame ho na kúsky, ktoré sa ľahko zmestia do pohára.
Ak nechcete používať melón aj so šupkou, odkrojte ju, ale nevyhadzujte: dajte ju na dno pohárov, pretože ponúka osobitnú chuť a arómu.
Pred vložením kúskov melónu do pohárov nalejte vodu do hrnca a priveďte do varu.
Melón dáme do pohárov, čo najhustejšie, ale dávajte pozor, aby ste nestratil šťavu. Pridáme listy zeleru a nádoby jemne pretrepeme.
Poháre zalejeme vriacou vodou, prikryjeme viečkom a odložíme na 20 minút. Po 20 minútach scedíme vodu a odmerajte tekutinu: získali sme 2,5 l, takže pripravíme 3 l marinády (aby sme mali aj rezervu).
Po zmeraní objemu kvapaliny ju môžeme vyliať.
Nalejeme potrebné množstvo čistej vody do hrnca. Pridáme cukor, soľ a kyselinu citrónovú, premiešajte a priveďte k varu.
Ihneď nalejeme do pohárov, aby melón tekutina úplne zakryla.
Poháre pevne uzavrieme, otočíme ich hore dnom, prikryjeme ich teplou prikrývkou a nechajte ich takto, kým úplne nevychladnú.
Poháre s vodným melónom môžete skladovať na chladnom mieste, ale aj pri izbovej teplote.
Je dôležité nechať ich v tmavšej miestnosti. Melóny sú sladkokyslé, jemne slané a príjemne ochutené.
Môžu sa podávať k akémukoľvek jedlu, ako predjedlo, dezert alebo k hlavným chodom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
https://youtu.be/I2fSfPeVYLc