Táto domáca sladkosť je neodolateľná a rozhodne sa jej nevyrovnajú žiadne umelé dobroty z obchodu. Karamelizované pomaranče však nielen vynikajúco chutia, ale rozvoňajú vašu kuchyňu úžasnou vôňou.
Potrebujeme:
4-6 pomarančov – podľa toho, aké veľké ovocie máme k dispozícii
600 g cukru
Postup:
Pomaranče dôkladne umyjeme a spolu so šupkou narežeme na kolieska hrubé cca 5 mm. Hrubšie kolieska budú mať horkastú chuť a príliš tenké kolieska sa ľahko rozpadnú.
Hrniec s vodou predložíme na sporák a vodu necháme zovrieť. Potom do vriacej vody ponoríme kolieska pomarančov a necháme ich v nej 3-4 minúty. Potom vodu scedíme a z koliesok vytlačíme prebytočnú vodu, čím ich zbavíme horkosti.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Do ďalšieho hrnca preložíme cukor s 300 ml vody (môžete vyskúšať aj verziu s hnedým cukrom, ktorý je hustejší a dodá ovociu krásnu farbu). Keď sa cukor rozpustí, do sirupu, ktorý nám vznikol, ponoríme vytlačené plátky pomarančov a na miernom ohni necháme variť cca 1 hodinu – po uplynutí tohto času by mala byť pomarančová kôra takmer priehľadná.
Pomaranče zo sirupu vyberieme a prebytočnú tekutinu necháme odkvapkať. Sirup nevylievajte, môžete ho využiť ako sladidlo do čaju, alebo bielych jogurtov.
Rúru nastavíme na 100-120 stupňov a pomarančové kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme 15-20 minút v rúre, aby kolieska dostatočne vyschli.
Kolieska pomarančov si môžete vychutnávať len tak, alebo namočiť v mliečnej čokoláde.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)
zdroj: sovkusom