Melón je šťavnaté ovocie s osviežujúcou chuťou, ktoré majú radi takmer všetci.
Môže sa jesť čerstvý, spracovať do dezertov, smoothies, zmrzliny a oveľa viac.
V chuti sa však môžu líšiť rôzne odrody melónu.
Ako si vybrať najlepší?
Poradí vám skvelý návod, ktorý sme našli na stránke napadovy blog.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Melón je z 92% tvorený vodou.
Je obzvlášť užitočné dopriať si ho v horúcich dňoch, keď telo potrebuje väčšiu hydratáciu.
Okrem toho tento produkt obsahuje mnoho užitočných vitamínov a stopových prvkov, ktoré môžu podporovať dobré zdravie.
Ak chcete z melónu vyťažiť maximum, musíte sa naučiť, ako ho správne vyberať.
Suchá stopka a špeciálny zvuk pri klopkaní nie sú jediné triky, ktoré vám pomôžu kúpiť zrelé ovocie.
Farmár povedal, čomu ešte treba venovať pozornosť.
foto: pixabay
Tvar stopky
Mnoho ľudí je zvyknutých veriť, že suchá stopka naznačuje, že melón je úplne zrelý.
Nie je to však vždy jasný ukazovateľ.
Okrem toho veľmi suchá stopka môže naznačovať, že ovocie je prezreté.
Takýto melón môže byť napríklad nahnitý vo vnútri.
Najlepšie je zelená, mierne suchá stonka, nie celkom zosušená.

Dôležitý je aj tvar.
Ak je to rovnaký, nebude vodový melón príliš sladký.
Čím je stonka viac zakrivená, tým sladšia je dužina bobule.
Venujeme pozornosť „pupku“
Musíte sa pozrieť na melón aj z opačnej strany.
Zrelé plody môžete spoznať podľa tzv. pupku.
Toto je miesto, kde je kvet počas dozrievania.
Príliš široký „pupok“ znamená, že ovocie ešte nie je zrelé.
Čím menší je „pupok“, tým šťavnatejší a sladší bude melón.

Farba
Zrelý melón má jasné striedavé línie.
Ak je vzor na šupke mätúci, znamená to, že plod bol trhaný príliš skoro.
Tiež by ste nemali kupovať melóny s veľkými svetelnými škvrnami.

Na veľkosti záleží
Dobrý melón je veľký a váži pokojne aj 10 kg. Zrelé môžu byť však aj malé plody.
Na farmách sa vo veľkom pestujú najmä ako krmivo pre zvieratá, pretože takéto melóny nemajú výraznú chuť.
Dávajte si však pozor na obrovské melóny, tie často nie sú najlepšou voľbou.
Pri ich pestovaní sa používajú hnojivá a prípravky umelo podorujúce rast.
Bohužiaľ, na úkor kvality a chuti ovocia. Takéto plody sú často bez chuti.
Tiež sa neodporúča nakupovať melóny predávané na cestách.
Zhromažďujú veľa prachu a výfukových plynov.
Jesť takéto ovocie môže spôsobiť nepríjemné žalúdočné ťažkosti.
Váha
Melón obsahuje viac ako 90% vody.
Zrelé ovocie by podľa skúseného pestovateľa malo byť ťažšie ako vyzerá.
Ak si nie ste istý vezmite dva melóny približne rovnako veľké – ten ťažší bude sladší!
Žltá škvrna

Melón by mal mať na jednej strane žltú škvrnu. Nejde o žiadnu vadu, táto škvrna je plochou na ktorej melón ležal na zemi počas zrenia.
Čím tmavšia a väčšia je, tým lepšie.
Znamená to, že ovocie malo čas dozrieť a nebolo odtrhnuté príliš skoro.
Ak má škvrna nevýraznú farbu alebo je malá (prípadne celkom chýba) ovocie bolo odtrhnuté príliš skoro a nebude zrelé.
Ak je však škvrna výraznejšie hnedá, môže ísť o dôsledok pádu, alebo prezretia ovocia, ktoré sa prejavu aj hnilobou.
Vôňa
Melónová kôra by mala mať charakteristickú sviežu vôňu.
Ak necítite nič, melón bol pravdepodobne vypestovaný príliš rýchlo s významnou asistenciou chemikálií.
To sa samozrejme odrazí aj na jeho chuti.