Táto nadýchaná dobrota podľa receptu z youtube je skutočne ako upletená a nesmierne lahodná.
Náplň si môžete zvoliť podľa toho, na čo máte práve chuť – či už to bude slaná náplň – syr, opražená cibuľka – alebo sladká náplň čokoláda, škorica, tvaroh, či džem.
Potrebujeme:
formu s rozmerom 20 x 7 cm
80 ml teplého mlieka
3 g sušeného droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
300 g hladkej múky
5 g soli
30 g kryštálového cukru (ak robíte slanú verziu tak stačí polovica)
1 vajce
100 ml šľahačkovej smotany
náplň podľa chuti (v recepte sú použité sušené brusnice 50 g)
Postup:
Mlieko zmiešame so sušeným droždím a necháme 5 minút stáť, aby sa kvások aktivoval.
Do misy si nasypeme múku, pridáme soľ, cukor a premiešame metličkou.
Primiešame šľahačkovú smotanu, vajce a pridáme aj kvások.
Vymiesime nadýchané a nelepivé cesto, ktoré vložíme do misy a necháme hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Medzitým si pripravíme náplň alebo jednoducho nasekáme sušené brusnice, ktoré použijeme neskôr na plnenie.
Formu si vymastíme a vystelieme papierom na pečenie.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 približne rovnakých častí.
Všetky kúsky vygúľame, poukladáme vedľa seba, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť.
Každú cestovú guľku rozvaľkáme na oválnu placku, polovicu narežeme na tenké pásiky a na druhú časť navrstvíme plnku.
Zrolujeme a týmto postupom spracujeme všetky kúsky cesta.
Tie potom naukladáme do kruhu po okraji formy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 hodinu nakysnúť.
Vrch potrieme mliekom a pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C asi 17 – 20 minút.
Hotovo.
Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: