Zbierka vynikajúcich receptov na minútkové omáčky z kyslej smotany.
15-minútová omáčka s oravskou slaninkou a cesnakom
Potrebujeme:
150 g oravská slanina (šunka, párok, klobása, …)
1 téglik kyslá smotana
1 strúčik cesnaku
kúsok masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 g tavený syr (môžete použiť trojuholníčky alebo syr v črievku)
1 ks cibuľa
soľ, korenie
petržlenová vňať
Postup:
Cestoviny klasicky uvaríme v osolenej vode.
Na panvici orestujeme na troche masla slaninu s cibuľou.
Keď máme cestoviny uvarené prehodíme ich ku slanine s cibuľou, pridáme tavený syr a následnej aj kyslú smotanu, do ktorej sme prelisovali strúčik cesnaku, pridali korenie a soľ.
Všetko spolu na panvičke premiešame a môžeme podávať.
Omáčka z kyslej smotany a bambina
Potrebujeme (na 1 bal. cestovín):
2 vajcia
2 tégliky kyslej smotany
100 g strúhaného syra
(ja som dala aj hrudku nivy – asi 50 g)
1 tavený syr v črievku (babmbino)
200-300 g šunky (alebo grilované kuracie prsia)
Oregano, bazalka, petržlenová vňať, soľ
Postup:
Polovicu uvarených cestovín, nakrájanej šunky a syra nasypeme do zapekacej misy, zalejeme smotanou vymiešanou s vajíčkami, taveným syrom, soľou a koreninami (ja som dala aj hrudku nivy). Pridáme zvyšok cestovín, šunku, petržlenovú vňať, polejeme druhou polovicou zmesi a posypeme syrom. Dáme do rúry vyhriatej na 200°C cca 20 minút. Deti by ich jedli aj o polnoci!
Ak chcete podávať hneď, vajcia vynechajte, omáčku zmiešajte, pridajte na panvicu a do nej pridajte uvarené cestoviny. Stačí len prehriať a môžeme podávať.
Karfiol zapečený s omáčkou z kyslej smtoany
Potrebujeme:
Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)
Kyslá smotana – 3-4 lyžice
Majonéza – 2 lyžice
Horčica – 1 lyžička
Syry – 100 g
Vajcia – 2 ks
Mletý čierny korenie
Soľ
Moja forma je 20×30 cm
Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)
Postup:
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.
Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku. V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame. Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.
Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou. Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút. To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.
7-minútová syrová omáčka
Potrebujeme:
1 lyžicu masla
1 lyžicu olivového oleja
1 menšiu cibuľu
200 g šunky nakrájanej na kocky
150 g slaniny
2 črievka taveného syra
250 ml mlieka
Smotanu kyslú (cca 50-100 ml)
100 g tvrdého syra nastrúhaného
Voliteľné:
Malá konzerva kukurice
Petržlenovú vňať
Postup:
Na panvici rozpustíme maslo, olej a podusíme cibuľku. Pridáme slaninu, šunku a smažíme asi 5 minút. Následne zalejeme mlieko, pridáme syr a miešame, kým sa syr nerozpustí. Potom do zmesi pridáme tavený syr, dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami. Keď zmes zovrie, pridáme smotanu a keď zmes začne vrieť, zložíme z plameňa. Omáčka je redšia a môžeme zahustiť hladkou múkou.
Minútková cuketová omáčka na špagety
Potrebujeme
Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu
3 stredné cukety
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
olivový olej
50 g strúhaného syra
1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)
Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som 1 téglik, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)
Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)
Postup:
Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.
Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.
Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.
Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak. Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko. Ozdobíme petržlenovou vňaťou. Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok. Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.
Syrovo-cesnaková omáčka
Potrebujeme:
300 ml smotany na varenie
1 lyžicu masla
150 g strúhaného parmezánu (prípadne iného syra)
2-3 lyžice kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
Najskôr zahrejeme sladkú smotanu. Keď je smotana teplá, pridáme maslo, pretlačený cesnak, parmezán a za stáleho miešania varíme, kým sa syr celkom nerozpustí. Potom zložíme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu a petržlenovú vňať alebo kôpor.
Pridávame k mäsu, cestovinám alebo obľúbeným domácim krekrom.
Smotanová omáčka na kyslo
Potrebujeme:
500 g húb
1 lyžicu bravčovej masti
2 guličky nového celého korenia
1 cibuľu
Soľ, korenie a špetku cukru
2 lyžice hladkej múky
1 téglik kyslej smotany
Ocot – asi 3-4 lyžičky
1 bobkový list
Postup:
Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.
Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá. Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameňa a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Krémová horčicová omáčka
Potrebujeme:
500 g čerstvých húb
2 lyžice hladkej múky
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 kyslú smotanu alebo smotanu na šľahanie 33%
3 lyžice horčice
Postup:
Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.
Potom zalejmeme smotanou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Divoká omáčka
Potrebujeme:
700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky
4 lyžice bravčovej masti
4 stredne veľké kusy mrkvy
4 stredne veľké kusy petržlenu
1 stredne veľkú cibuľku
3 ks bobkového listu
1 lyžičku čierneho korenia
1 lyžičku sušenej majoránky
Pálivé korenie podľa chuti
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ
1 lyžičku cukru
4 lyžičky horčice
330 g kyslej smotany
1 lyžicu hladkej múky
500 ml vody
500 g cestovín podľa chuti
Postup:
Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.