Keď sa vám minie chlieb alebo pečivo, siahnite po tomto recepte z youtube a pripravte si lahodné posúchy na turecký spôsob. Chutia skvele len tak samotné!
Potrebujeme:
Na kvások:
200 ml teplej vody
120 g hladkej múky
10 g sušeného droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Na cesto:
200 ml teplej vody
360 g hladkej múky
1 ČL soli
Na potretie:
40 g hladkej múky
20 ml studenej vody
50 ml vriacej vody
1 žĺtok
Na posypanie:
sezam
Postup:
Do misy si nasypeme sušené droždie, zalejeme ho teplou vodou a vymiešame všetko spolu s múkou dohladka.
Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste po dobu 20 minút.
Po uplynutí tejto doby, keď má kvások pekné bublinky, pripravíme si cesto.
Do kvásku prilejeme teplú vodu, premiešame a zapracujeme múku so soľou.
Miešame kým nezmiznú hrudky.
Potom cesto prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút, kým cesto pekne nenakysne.
Cesto si preložíme na pomúčenú dosku, vygúľame a prerežeme na dve časti, z ktorých každú vytvarujeme na hrubšiu oválnu placku.
Plech si pokryjeme papierom na pečenie, v strede ho jemne nadvihneme, aby sme vytvorili bariéru medzi oboma plackami a uložíme ich vedľa seba.
Teraz placky prikryjeme znovu bavlnenou utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť na teplom mieste.
Medzitým si pripravíme hmotu na potretie. Do misky si nasypeme múku, zalejeme studenou vodou a vymiešame metličkou.
Potom zalejeme vriacou vodou a znovu vymiešame.
Nakoniec ešte zašľaháme vaječný žĺtok, potrieme obe placky a končekmi prstov vyformujeme.
Nakoniec ešte posypeme sezamom a dáme piecť do predhriatej rúry, pričom na jej spodok položíme misku s vodou.
Pečieme 15 minút pri teplote 250 °C.
Hotovo.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: