Nie je nič lepšie na čerstvo upečený domáci chlebík, ako vlastnoručne vyrobená domáca nátierka.
Prinášame vám zbierku tých najlepších receptov na nátierky, s ktorými spestríte svoj jedálniček a potešíte svoje chuťové poháriky.

15 rôznych kombinácií vykúzli aj z obyčajnej desiaty, či olovrantu kulinársky zážitok.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Guacamole
Jedná sa o tradičné mexické predjedlo.
Recept obsahuje čili papričky, ale ak ich kvôli štipľavej chuti neobľubujete, môžete ich vynechať.

Potrebujeme:
1 čili
3 avokáda
2 paradajky
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
čerstvý koriander podľa chuti
soľ podľa chuti
limetku
Postup:
Koriander nasekajte na jemno spolu s paradajkami a cibuľou.
Cesnak pretlačte a zmiešajte so štipkou soli.
Avokáda si prekrojte na polovicu, odstráňte jadro a rozmačkajte dužinu kým nebude hladká.
Pridajte trochu limetkovej šťavy, aby avokádo nezačalo tmavnúť.
Zmiešajte ingrediencie a hneď podávajte. Prajeme dobrú chuť!
Vajíčková nátierka

Potrebujeme:
6 vajec
2 PL smotanového syra
1 PL majonézy
1/2 ČL kurkumy
1 ČL citrónovej šťavy
1/2 cibule
soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Natvrdo uvarené vajíčka očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
Pridajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte.
Dajte na 1 hodinu do chladničky.
Podávajte napríklad na plátku toastového chleba. Prajeme dobrú chuť!
Bylinková nátierka

Potrebujeme:
150 g masla
1 strúčik cesnaku
1 PL citrónovej šťavy
hrsť kôpru, alebo iných čerstvých byliniek podľa chuti
soľ
Postup:
Kôpor, alebo iné bylinky vložte bez stoniek do mixéra a nasekajte pri strednej rýchlosti zaliate citrónovou šťavou.
Do misky pridajte zmäknuté maslo a cesnak. Dochuťte soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
Výslednú masu zabaľte do potravinárskej fólie a zrolujte do valca. Dajte stuhnúť do mrazničky.
Potom odstráňte fóliu, nakrájajte a podávajte na čerstvom pečive.
Prajeme dobrú chuť!
Baklažánová nátierka s vlašskými orechmi

Potrebujeme:
3 baklažány
40 g vlašských orechov
2 strúčiky cesnaku
20 ml vody
1/2 ČL oregana
štipku mletej rasce
korenie a soľ podľa chuti
Postup:
Umyte baklažán a prepichnite ho na niekoľkých miestach vidličkou.
Položte na plech a pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 30 minút.
Baklažány môžete prerezať na polovicu, aby sa rýchlejšie upiekol.
Keď zmäknú, nechajte ich mierne vychladnúť a vložte do plastového vrecka na 5 minút.
Budú sa vám ľahšie šúpať. Vlašské orechy si zomeľte na jemno. V mixéri zmiešajte dužinu baklažánu, cesnak, soľ, koreniny a orechy.
Pridajte vodu a znovu dôkladne vymixujte. Mali by ste dostať hustejšiu pastu s príjemne jemnou konzistenciou. Prajeme dobrú chuť!
Kuracia pečeňová nátierka

500 g kuracej pečienky
250 g masla
1 cibuľu
1 malú mrkvu
4 PL suchého vína
1 strúčik cesnaku
1/4 ČL klinčekov
2 PL rastlinného oleja
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu si ošúpte a nakrájajte na pol krúžky. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na plátky s hrúbkou asi 2 – 3 mm. Cibuľu opečte na oleji do zlatohneda, pridajte mrkvu a pečienku. Nalejte pohár vody, osoľte, okoreňte a poduste 30 minút prikryté pokrievkou. Potom odstráňte pokrievku a duste ďalších 5 – 10 minút, kým sa neodparí šťava. Nechajte vychladnúť a zmiešajte so zmäknutým maslom. Pridajte zvyšné korenie a suché víno. Vymixujte v mixéri na hladkú konzistenciu. Prajeme dobrú chuť!
Tvarohová nátierka s cesnakom

Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
50 g prírodného jogurtu
cesnak podľa chuti
čerstvé bylinky (kôpor, petržlen, koriander) podľa chuti
soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Bylinky umyte a nasekajte na jemno. Vložte tvaroh do misy a zmiešajte s jogurtom. Pridajte bylinky, soľ, korenie a cesnak. Dobre zmiešajte a podávajte s čerstvým pečivom. Prajeme dobrú chuť!
Tuniaková nátierka

Potrebujeme:
400 g tuniaka v oleji
100 g mäkkého syra (napr. Philadelphia)
1 PL gréckeho jogurtu
kôru z 1/2 citróna
mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom mixéri, kým nebude nátierka hladká. Dajte do misky, dochuťte soľou, čiernym korením a nechajte chvíľu pred podávaním v chladničke. Prajeme dobrú chuť!
Čokoládová nátierka

Potrebujeme:
200 ml mlieka
1 PL cukru
1 PL hladkej múky
1 PL kakaového prášku
50 g masla
40 g lieskových orechov
štipku soli
Postup:
V hrnci zmiešajte cukor, múku, kakaový prášok a štipku soli. Po malých dávkach pridávajte mlieko, dajte zmes na sporák a povarte. Lieskové orechy si pomeľte na jemno. Ihneď po dovarení mliečnej zmesi pridajte maslo a orechy. Znovu priveďte do varu a za stáleho miešania varte ďalšie 2 – 3 minúty, aby hmota zhustla. Premiestnite do vhodnej nádoby a nechajte vychladnúť. Prajeme dobrú chuť!
Arašidové maslo

Potrebujeme:
300 g nesolených arašidov
1 PL medu
2 PL rastlinného oleja
štipku soli
Postup:
Pražené nesolené arašidy dáme do mixéra a pomelieme pri vysokom výkone. Pridajte soľ, med, olej a pokračujte v mixovaní, kým nebude zmes hladká. Toto domáce arašidové maslo bude trochu hustejšie, ako to z obchodu. Je to kvôli tomu, že neobsahuje žiadne zbytočne pridané látky. Prajeme dobrú chuť.
Hubová nátierka

Potrebujeme:
4 PL restovaných húb
100 g masla
1 cibuľu
1 ČL citrónovej šťavy
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu nastrúhajte na strúhadle. Zmiešajte ju s restovanými hubami, maslom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Vymixujte v mixéri do hladka. Prajeme dobrú chuť!
Olivová nátierka

Potrebujeme:
1 pohár čiernych olív bez kôstok
1/2 PL citrónovej šťavy
1 PL olivového oleja
čierne korenie podľa chuti
Postup:
Všetky zložky zmixujte v mixéri na hladkú konzistenciu. Pridajte citrónovú šťavu a dochuťte čiernym korením. Prajeme dobrú chuť!
Fazuľová nátierka

Potrebujeme:
1 hrnček suchej fazule
2 – 3 cibule
1 strúčik cesnaku
1/2 ČL soli
mleté čierne korenie podľa chuti
olej
Postup:
Fazuľu namočte do veľkého množstva vody na 8 – 12 hodín. Potom zlejte a nalejte novú vodu. Varte na miernom ohni kým fazuľa nezmäkne. Keď je fazuľa mäkká, vylejte väčšinu vody a nechajte len trochu na dne. Nakrájajte cibuľu a osmažte na oleji do zlatista. Fazuľu rozmixujte mixérom na kašu, pridajte orestovanú cibuľu spolu s olejom, na ktorom sme ju smažili. Pridajte prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Dobre zmiešajte a môžete podávať na ľubovoľnom pečive. Prajeme dobrú chuť!
Mrkvová nátierka

Potrebujeme:
200 g mrkvy
1 cibuľu
2 PL sójovej omáčky
2 PL vody
1 PL kurkumy
1 PL koriandra
1/2 ČL citrónovej šťavy
1 PL rastlinného oleja
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Cibuľu nakrájajte na jemno a mrkvu nastrúhajte na stredne hrubom strúhadle. Opečte mrkvu na suchej panvici, pridajte olej, cibuľu a prelisovaný cesnak. Smažte do zlatista. Potom nechajte mierne vychladnúť, pridajte sójovú omáčku, citrónovú šťavu a vodu. Rozmixujte do hladka. Podávajte chladené. Prajeme dobrú chuť!
Syrová nátierka

Potrebujeme:
70 g syra
100 g zmäknutého masla
1 PL kyslej smotany
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Syr si nastrúhame na strúhadle, vymixujeme s ostatnými ingredienciami do hladka a dochutíme. Prajeme dobrú chuť!
Nátierka z červenej repy

Potrebujeme:
2 stredne veľké repy
450 g konzervovaného cíceru
3 PL olivového oleja
1/4 syru feta
2 strúčiky cesnaku
2 PL citrónovej kôry
2 PL citrónovej šťavy
štipku kajenského korenia
štipku soli a čierneho mletého korenia
Postup:
Predhrejte si rúru na 220 °C. Plech si potrite olejom, volžte repu a polejte lyžicou olivového oleja. Pečte 45 – 60 minút, kým nebude repa mäkká. Vychladnutú repu nakrájajte na niekoľko kúskov. Do mixéra vložte všetky pripravené ingrediencie a mixujte do hladka. Nechajte vychladnúť a podávajte s pita chlebom, hranolkami alebo toastami. Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: takprosto.cc