Kalcium – tabletky, nápoje, šumivé kapusule alebo rôzne iné doplnky výživy s obsahom tohoto minerálu patria medzi najpredávanejšie produkty. Ani zďaleka však nepatria medzi najlacnejšie, no ako sa hovorí, do zdravia sa oplatí investovať, alebo nie? V skutočnosti váš máme vápnik (kalcium) v tej najprospešnejšej podobe pred očami celý čas. Nachádza sa v niečom, čo možno aj vo vašej domácnosti každý deň končí v koši – vo vaječnej škrupinke. Samozrejme, vaječné škrupinky nemôžeme jesť len tak, je potrebné vedieť, ako z nich cenný vápnik čo najjednoduchšie získať. Recept nájdete na konci článku.
Vaječné škrupinky sú zázrakom pre naše zdravie
Vaječné škrupinky obsahujú až 90% čistého vápnika, ktorý je jedným z najhodnotnejších a najdôležitejších látok pre naše telo. Potrebujú ho zuby, kosti, ale aj nervová sústava a enzýmy. Vápnik je dôležitý pre aj správny priebeh reakcií v našom organizme.
Vo viacerých štúdiách citovaných aj Medzinárodným inštitútom zdravia (International Institute of Health) preukázali, že prášok získaný z vaječných škrupín je najľahšie vstrebateľným vápnikom pre organizmus a jeho konzumácia viedla z posilneniu zdravia. Drvené škrupiny zlepšovali stav oporného systému – kostí a kĺbov, viedli k produkcii väčšieho množstva krviniek, znižovali cholesterol a krvný tlak. 1/2 lyžičky prášku zodpovedá 1000-1500 miligramom vápnika, čo je 90% odporúčanej dennej dávky tohoto minerálu. Navyše, takto získaný minerál je v 100% prírodnej forme, bez umelých prímesí a ďalší látok, ktoré obmedzujú jeho pozitívne účinky pre organizmus. Navyše účinky na zdravie kostí, kĺbov a zubov sa prejavia čoskoro a okrem hodnôt získaných v klinických testoch, ich zreteľne pociťujú aj samotní užívatelia.
Ako ich pripraviť?
Škrupinky je potrebné pred ďalším spracovaním najskôr prevariť – ak boli už predtým varené stačí 5 minút, ak nie, nechajte ich prevariť 10 minút. Takáto doba varu zaručí, že na škrupinkách nebudú baktérie a iné škodlivé látky.
Potom vodu scedíme a škrupinky scedíme a preložíme na plech na pečenie. Vložíme do rúry nastavenej na teplotu 90-95 stupňov a necháme v rúre približne 10-15 minút. Škrupinky budú po vybratí z rúry suché a perfektne pripravené na posledný krok ich spracovania.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nakoniec stačí škrupinky vložiť do mixéra a rozmixovať na jemnučký prášok. Prípadne môžete škrupinky zomlieť v mlynčeku na kávu. Prášok, ktorý takto získame je cenné kalcium v najčistejšej podobe – bez prímesí, konzervantov a ďalších látok. Môžeme ho konzumovať ako prášok, ktorý rozpustíme v káve alebo kakau, alebo zmiešať so želatínou a vyrobiť si kapusle, ktoré zapijeme vodou. Môžete tiež experimentovať pridaním prášku do ovsených vločiek alebo raňajkových müsli.
Prášok skladujeme v uzatvárateľnej vzduchotesnej nádobe.