Výborné recepty na super rýchle omáčky, ktoré môžete podávať s mäskom, k cestovinám, haluškám, alebo len k obyčajným zemiakom. Je to len na vás.
Kôprová omáčka
Potrebujeme:
50 g masla
2 kopcovité lyžice hladkej múky
750 ml mlieka
1 šľahačková smotana čerstvý kôpor (sušený)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
na dochutenie:
soľ, šťava z citróna, trošku cukru
Postup:
Vo väčšom hrnci si necháme rozpustiť maslo. Stiahneme zo sporáka a primiešame múku. Vymiešame dohladka. Opäť dáme na sporák a túto zmes trošku opražíme, aby zavoňala.
Prilejeme studené mlieko a za stáleho miešania (aby sa nevytvorili hrudky) povaríme cca 10 minút. Prilejeme smotanu a prevaríme. Ak je omáčka hustá, dolejeme mlieko. Ochutíme podľa chuti soľou, cukrom a šťavou z citróna.
Do hotovej omáčky pridáme nadrobno nakrájaný kôpor. Kôprovú omáčku podávame s uvareným vajíčkom alebo vareným mäsom z vývaru. Ja som použila chudé bravčové pliecko. Ak obľubujete iné mäso ako kuracie mäso a pod., poduste ho na cibuľke. Vhodnou prílohou je parená knedľa, zemiaky, ale aj čerstvý chlebík.
Chrenová omáčka
Potrebujeme:
chren
maslo
hladká múka
vývar
smotana
soľ, čierne korenie
ocot
mlieko
bobkový list
Postup:
Urobte si zápražku na masle a začnite ku nej prilievať po troche olej. Keď sa vám zdá nedostatočne hustá, môžete ju zriediť pomocou vývaru. Teraz do nej dajte chren a chvíľku povarte, aby neprišiel o svoju silu. Na záver všetko zahustite smotanou a dochuťte octom.
Hubová omáčka
Potrebujeme:
2 lyžice masla
2 lyžice oleja
1 veľká cibuľa
3 lyžice hladkej múky
vývar alebo voda
soľ, mleté čierne korenie
mletá rasca
ocot na dochutenie
300-400 g čerstvých lesných húb (alebo 4 veľké hrste sušených húb)
100 ml smotany na šľahanie 33%
100 ml kyslej smotany
Potrebujeme:
Huby nakrájame na hrubšie rezy a na lyžici masla a kvapke oleja podusíme do mäkka, cca 10 minút.
Ak treba podlejeme vodou, ale čerstvé huby si väčšinou vodu pustia. Ak dusíme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené. V kastróle zohrejeme zvyšok masla s olejom, a orestujeme najemno nakrájanú cibuľu do sklovita. Plameň stíšime, cibuľu posolíme, zakryjeme a dusíme 10-15 minút. Občas premiešame.
Odokryjeme a necháme vyvariť tekutinu, až je cibuľa do zlata. Pridáme pol lyžičky rasce, premiešame a prisypeme hladkú múku. Urobíme tmavšiu zásmažku. Postupne prilievame horúci vývar. Množstvo vývaru či vody závisí od toho, akú hustú hubovú omáčku chceme mať. Omáčku premiešavame metličkou, aby sme v nej nemali hrudky.
Do omáčky vložíme podusené čerstvé alebo sušené huby a povaríme na miernom ohni približne 30 minút.
Omáčku osolíme a okoreníme podľa chuti a pridáme sladkú smotanu. Prevaríme a odstavíme. Kyslú smotanu metličkou rozmiešame s naberačkou horúcej omáčky, aby sa nám nezezrazila a až potom pomaly prilejeme k hotovej omáčke.
Odstavíme a po chvíľke ochutíme octom a už nevaríme.
Paradajková omáčka
Potrebujeme:
1 cibuľu
40 g masla
1 lyžicu oleja
200 g rajčinového pretlaku
Soľ
7 ks čierneho celého korenia
2 ks bobkového listu
1 klinček
10 ks nového korenia celého
Tymián
cca 1 l vývaru
1300 ml vývaru alebo vody
Postup:
V hrnci si rozpustáme maslo s olejom a na tejto zmesi si osmažíme cibuľku. Počas smaženia cibuľky pridáme do hrnca ja korenie, ktoré sa nám krásne rozvonia. Potom len zaprášime múkou a vymiešame svetlú zápražku. Potom pridáme aj paradajkový pretlak a ešte všetko krátko za stáleho miešania smažíme – tým sa stratí kyslosť pretlaku.Všetko zalejeme vývarom a ak vývar nemáme, postačí nám voda s rozpusteným bujónom.
Všetko riadne premiešame, pridáme cukor, soľ a paradajkovú omáčku privedieme do varu. Povaríme asi 10 minút, počas varenia podľa svojej chuti prípadne dosolíme alebo dosladíme. Omáčku precedíme a môžeme podávať.
Podávame k mäsku, s knedľou, k pečivu, alebo akokoľvek máme chuť. Omáčka je skutočne výborná!
Sviečková omáčka
Tento recept mám veľmi rada, je rýchly, chutný a chutí ako sviečková omáčka -akurát v expresnom prevedení. Ak máte sviečovú radi aj vy, určite si tento recept odložte, bude sa vám hodiť!
Potrebujeme:
20 g petržlen
20 g mrkva
30 g zeler
30 g cibule
100 ml sladká smotana
30 g hladká múka
40 g maslo
4 ks korenie celé
2 ks nové korenie celé
1 ks bobkový list
cukor
0,5 l hovädzí vývar z bujónu (alebo pravý, ak ho náhodou práve máte)
ocot a soľ na dochutenie
Postup:
Mrkvu, petržlen a zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, cibuľu nakrájame na kocky. Zeleninu podusíme na masle, pridáme cibuľu, opražíme doružova, zaprášime múkou, opražíme a zalejeme studeným vývarom. Za stáleho miešania privedieme k varu.
Pridáme korenie, osolíme a na strednom plameni varíme 30 minút. Prepasírujeme alebo rozmixujeme, zjemníme smotanou a krátko prehrejeme. Dochutíme soľou cukrom a octom. Podávame k sekanej, minútovému mäsku z panvice a knedľou. Omáčka chutí naozaj výborne, ako pravá sviečková!
Smotanová omáčka na kyslo
Potrebujeme:
500 g húb
1 lyžicu bravčovej masti
2 guličky nového celého korenia
1 cibuľu
Soľ, korenie a špetku cukru
2 lyžice hladkej múky
1 téglik smotany na šľahanie
Ocot – asi 3-4 lyžičky
1 bobkový list
Postup:
Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.
Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá. Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameňa a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Krémová horčicová omáčka
Potrebujeme:
500 g čerstvých húb
2 lyžice haldkej múky
Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
1 smotanu na šľahanie 33%
3 lyžice horčice
Postup:
Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.
Potom zalejmeme šľahčkou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.
Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Divoká omáčka
Potrebujeme:
700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky
4 lyžice bravčovej masti
4 stredne veľké kusy mrkvy
4 stredne veľké kusy petržlenu
1 stredne veľkú cibuľku
3 ks bobkového listu
1 lyžičku čierneho korenia
1 lyžičku sušenej majoránky
Pálivé korenie podľa chuti
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ
1 lyžičku cukru
4 lyžičky horčice
330 g kyslej smotany
1 lyžicu hladkej múky
500 ml vody
500 g cestovín podľa chuti
Postup:
Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.