Predstavujeme vám recept na dezert, ktorý sa stane jedným z najobľúbenejších vo vašej rodine. Čerešňový koláč s krémom je nesmierne chutný a lahodný, podľa postupu z youtube ho zvládne pripraviť každý.
Potrebujeme na formu s rozmermi 24 x 29 cm
Potrebujeme:
300 g margarínu alebo masla
500 g hl. múky
125 g kyslej smotany
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
4 žĺtky
500 g čerešní – zaváraných, scedených zo šťavy
100 g škrobu
200 g kr. cukru
4 bielka
Suroviny na krém:
500 ml mlieka
200 g kr. cukru
1,5 lyžice hl. múka
1,5 lyžice škrob
300 g masla
Postup:
Do preosiatej múky nakrájajte na kocky margarínu z chladničky. Vypracujte drobivú zmes.
Kyslú smotanu zmiešajte so žĺtkami a pridajte k múke s margarínom. Cesto vypracujte rukami, vložte do plastového vrecka a dajte odležať do chladničky – minimálne na 1 hodiny, ideálne na celú noc.
Bielky vyšľahajte so štipkou soli, až kým nevznikne pevný sneh, potom postupne pridávajte všetok cukor. Potom pridajte škrob a opatrne ho premiešajte špachtľou.
Cesto vyberte z chladničky, vyvaľkajte na šúľok a nožom ho rozdeľte na 6 rovnakých častí.
Každý kúsok vyvaľkáme pomúčeným valčekom na veľkosť pekáča.
Naneste cesto na plech a potom rovnomerne natrite malú časť krému. A na vrch pridáme čerešne.
Vyvaľkajte druhý kúsok cesta a panvicu pokryte prvou vrstvou cesta a čerešňami. Zhora ho popicháme vidličkou a pečieme asi 15-20 minút na 200 stupňov.
Postup opakujte trikrát, aby ste získali 3 čerešňové koláče.
Pripravte krém a vyskladajte koláč.
Zmiešame cukor, múku a škrob. Potom mlieko dáme variť a suchú zmes nasypeme do vriaceho mlieka. Varíme, kým nie je krém úplne uvarený a hustý.
Počkajte, kým krém trochu vychladne. Potom mixérom vyšľahajte spolu s maslom.
Nakoniec spojíme všetky časti pomocou krému, vrch môžeme dozdobiť krémom a čerešňami.
https://youtu.be/Zafl3nNl6Yk