Vynikajúce recepty z 1 misy, ktoré viete rýchlo pripraviť kedykoľvek potrebujete. Každý jeden sa oplatí vyskúšať!
Zemiaky s mletým mäsom
Potrebujeme:
Zemiaky – 4 – 5 ks
Mleté mäso – 600 g
Cibuľa – 1 ks
Paradajky – 2 ks
Smotana na varenie 10% – 100 ml
Syr – 100 g
Mleté čierne korenie
soľ
Postup:
Zemiaky umyjeme a očistíme.
Nakrájame na kolieska.
Uložíme do zapekacej misy.
Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso.
Na mäso navrstvíme nakrájanú cibuľu a kolieska paradajok.
Zalejeme smotanou na varenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov 40-50 minút.
Potom posypeme syrom a necháme krátko zapiecť. Môžeme podávať.
Môžeme podávať.
Zemiaky zapečené so šunkou
Vynikajúci obed pre celú rodinu.
Potrebujete len pár surovín a za lacný peniaz máte vynikajúce jedlo.
U nás sú tieto zemiaky obľúbenejšie ako klasické francúzske zemiaky.
Potrebujeme:
5 nakrájaných zemiakov
1 lyžička soli
200 gramov šunovej alebo jemnej salámy
1 cibuľa
Olej
2 lyžice masla
2 polievkové lyžice múky
500 ml mlieka
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
1 čajová lyžička sušenej petržlenovej vňate
Postup:
Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky.
Dáme variť do osolenej vody.
Uvaríme domäkka (nerozvaríme).
Teraz si nakrájame šunku na štvorčeky.
Nakrájame aj cibuľku.
Na panvici zahrejeme olej – najskôr osmažíme šunku.
Následnej pridáme cibuľu a spolu restujeme.
Pripravíme si omáčku:
V hrnci si rozpustíme maslo.
privedieme do varu a pridáme múku.
Dôkladne rozmiešame – postupne pridávame mlieko.
Miešame, aby v zmesi neboli hrudky – varíme, kým nezískame hustejšiu omáčku.
Pridáme do nej aj soľ, korenie a petržlenovú vňať.
Pripravíme si zapekaciu misu – na dno dáme naberačku omáčky.
Na omáčku navrstvíme uvarené, scedené zemiaky a orestovanú šunku s cibuľou.
Zalejeme zvyšnou omáčkou.
Navrch nastrúhame syr a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Kastról s mletým mäsom
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
1 veľkú cibuľu
500 g mletého mäsa
1 strúčik cesnaku
Soľ, korenie
Strúhaný syr a 1 paradajku
Ole
Postup:
Zemiaky očistíme, nakrájame na kolieska a osmažíme na panvci na oleji – osolíme. Ak chcete ľahšiu verziu, stačí, ak zemiaky uvaríte.
1/2 zemiakov navrstvíme na plech, ktorý sme si vymastili trochou oleja (v prípade, že sme zemiaky len varili).
Mäso ochutíme soľou, korením.
Mäso osmažíme na nakrájanej cibuľke.
Navrstvíme na zemiaky.
Prikryjeme zvyškom zemiakov, posypeme syrom a uložíme na vrch kolieska paradajok.
Dáme zaiecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov asi na 15-20 minút.
Kuracie mäso so zemiakmi a cibuľou
Potrebujeme:
600 g kuracie rezne (nakrájané na tenké plátky)
700 g zemiaky (stredná veľkosť)
2 cibule
Hladká múka
Strúhanka
Olej
Rozmarín (voliteľné) a soľ
Postup:
Zemiaky dáme variť na 15 minút do posolenej vody.
Plátky kuracieho mäsa osolíme, najskôr obalíme v múke a potom v strúhanke.
Predvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame, dáme ich do misy a pridáme nakrájanú cibuľu. Do misky pridáme aj soľ, olej, strúhanku, rozmarín a dobre premiešame.
Kuracie prsia uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pridáme zemiaky a cibuľu, môžeme ešte pokvapkať olivovým olejom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri trepote 180 ° asi 25/30 minút.
Mäso môžete počas pečenia otočiť, ale nie je to nutné.
Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou
Potrebujeme:
500 g kuracích pečienok
600 g zemiakov
3 strúčiky cesnaku
Majoránku
Oregano
Mletú červenú papriku – pálivú
Soľ, čierne mleté korenie
Olej
Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky.
Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.
Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.
V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.
Zemiaky s hubami
Potrebujeme:
Zemiaky – 400 g
Huby – 200 gr
Vajcia – 5 ks
Cibuľa – 1 ks
Mlieko – 50 ml
Syr – 100 g
Cesnak – 2 – 3 strúčiky
soľ
Rastlinný olej
Postup:
Zemiaky nakrájame nadrobno, rovnako si nakrájame aj cibuľu a huby.
Na panvici na oleji orestujeme zemiaky, pridáme k nim cibuľku aj huby a restujeme, nakoniec vmiešame aj pretlačený cesnak.
Krátko orestujeme, kým zemiaky nezískajú zlatistú farbu a preložíme do zapekacej misy.
V miske si rozmiešame vajcia s mliekom a ochutíme. Zmes nalejeme na zemiaky v mise, premiešame a dáme piecť na 180 stupňov na asi 20 minút.
Ku koncu pečenia posypeme syrom a necháme zapiecť dozlatista.
Prekladaná fašírková misa
Potrebujeme:
800 g mletého mäsa
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
3 väčšie zemiaky, 1 väčšiu paradajku, 1 červené cibuľu
Soľ, čierne korenie majoránku, sušenú petržlenovú vňať
2 lyžice strúhanky
100 ml oleja
50 ml vody
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno, cesnak pretlačíme a pridáme k mäsu. Primiešame aj strúhanku, soľ a koreniny. Odložíme bokom, kým nepripravíme ostatné prísady.
Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Rovnako nakrájame aj paradajku.
Rúru nastavíme na 200 stupňov.
Vodu zmiešame s olejom a túto zmes použijeme na podlievanie (časť nalejeme do misy a zvyšok si necháme na pridávanie neskôr).
Do misy najskôr ukladáme fašírky, ktoré formujeme z mäsovej zmesi mokrými rukami.
Medzi fašírky ukladáme zemiaky, cibuľu a kolieska paradajky. Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 30 minút. Potom odstránime alobal a pečieme ešte 30 minút.
Ak chcete omáčku. Zmiešajte trochu vody so smotanou a strúhaným syrom. Zmes navrstvíte na mäsovú zmes približne 15 minút pred dopečením. Podľa potreby počas pečenia podlievame.
Strasanka – výborné jedlo z 1 hrnca
Potrebujeme:
1 kg nových zemiakov
1 veľkú cibuľu, 1 menšiu
500 g kyslej kapusty
1 malú mrkvu
Bravčovú masť
1 ks klobásy
100 g slaniny
Mletú červenú papriku, rascu, čierne mleté korenie
Kyslú smotanu
Postup:
Do hrnca si dáme variť nové zemiaky v šupke, keď sú uvarené, scedíme a ošúpeme. Na bravčovej masti si opražíme nakrájanú cibuľu. Keď už má cibuľka zlatohnedú farbu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú mrkvu, kyslú kapustu, dochutíme soľou a koreninami. Na samostatnej panvici opražíme ďalšiu menšiu cibuľku, slaninku a klobásku – pridáme rascu. Opražené mäsko pridáme do hrnca s kyslou kapustou a na záver pridáme nakrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali.
Ruský zemiakový s kyslou smotanou
Potrebujeme:
Zemiaky 6-7 ks
Cibuľa 2 ks
Údená klobása, saláma, alebo 400 g
Kyslá smotana 2 lyžice
Slnečnicový olej 3 lyžice
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte cibuľu. Nakrájajte na malé kocky. Zahrejte 3 lyžice oleja na panvici.
Cibuľu na oleji opečte do zlatohneda.
Nakrájanú klobásu nakrájajte na prúžky.
Ošúpte všetky zemiaky. Nastrúhajte na jemnom strúhadle. Zmiešajte s restovanou cibuľou.
Teraz pridajte údenú klobásu do zeleniny. Osoľte ingrediencie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
Pripravte vhodný pekáč. Dajte zemiaky a klobásy na dno.
Namažte ho vrstvou kyslej smotany.
Teplota rúry sa nastaví na 180 ° C. Odložte misku na pečenie 40 minút.
Neodolateľné krémové zemiaky
Potrebujeme:
2 kg zemiakov
800 ml mlieka – prípadne môžeme nahradiť smotanou
200 g mäkšieho syra
100 gramov tvrdého strúhaného syra (ak nemáte dva druhy syra, stačí použiť len jeden druh)
soľ
Postup:
1. Zemiaky nakrájajte na plátky a prvú vrstvu poukladajte na vymastený plech.
2. Tehlu syra si nakrájajte na malé kocky, poukladajte na plech medzi zemiaky a celé posypte strúhaným syrom.
3. Urobte druhú vrstvu zemiakov a celý postup opakujte.
4. Osoľte a pridajte mlieko.
5. Pečte 30 minút v teplovzdušnej rúre s ventilátorom pri teplote 180 °
Zimné zemiaky
Potrebujeme:
700 g zemiakov
50 g masla (alebo 2-3 lyžice rastlinného oleja)
100 -150 g krájanej slaninky
1 cibuľu
1 bal. sáčkovej hubovej polievky
500-600 ml vody
200 ml mlieka
Soľ
Postup:
Zemiaky umyjeme a nakrájame na kolieska. Zapekaciu misu vymastíme olejom a preložíme do nej zemiakové plátky. Na zemiaky uložíme plátky masla.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a pečieme asi 30 minút. Počas pečenia zemiaky aspoň raz premiešame.
Kým sa zemiaky uvaria, polievku uvaríme podľa pokynov na obale (ja som ju varila v zmesi vody a mlieka).
Po 30 minútach zemiaky vyberieme a posypeme cibuľou a polovicou krájanej slaninky. Potom na zemiaky nalejeme polievku (nie celú, ale tak, aby sme zaliali povrch všetkých zemiakov) a nakoniec navrstvíme na vrch a zvyšnú slaninku.
Vložíme do rúry a pečieme, kým zemiaky celkom nezmäknú a slaninka nezíska krásnu zlatistú farbu.
Karfiol zapečený so šunkou a syrom
Potrebujeme:
1 ks karfiol
1 strúčik cesnak
2 lyžice maslo
2 lyžice nasakaná petržlenová vňať
250 g šunka
3 ks vajcia
100 ml mlieka
100 g tavený syr (Karička, veselá krava, …)
100 g gouda syr
korenie
soľ
muškátový oriešok
Postup:
Karfiol si uvaríme v osolenej vode do polomäkka.
Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov, pripravíme si formu na pečenie, ktorú si vymažeme olejom alebo maslom.
Uvarený karfiol si nakrájame na malé kúsky.
Na masle si osmažíme cesnak, pridáme karfiol, nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme korením, soľou a muškátovým orieškom
Takto pripravený karfiol si navrstvíme do zapekacej formy.
Šunku si nakrájame na prúžky, pridáme rozšľahané vajíčka s mliekom a tavený syr – dôkladne spojíme. Pripravenú zmes nalejeme na karfiol, posypeme strúhaným syrom gouda.
Výborné cestovinky s mäsom a omáčkou
Potrebujeme:
500 g ľubovoľných cestovín
2 ks kuracích pŕs
2 šálky kyslej smotany
200 g strúhaného syra
6 strúčikov cesnaku
Bazalku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode. Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na malom množstve oleja. K mäsu pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu restujeme.
V miske zmiešame smotanu s bazalkou, ½ strúhaného syru a uvarenými cestovinami. Zmes navrstvíme do zapekacej misy a posypeme posypeme zvyšným syrom. Na vrch rozložíme kúsky orestovaného mäsa s cesnakom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Zemiakový kastról s mäsom a smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
400 g uvarených zemiakov
100 g masla
450 ml kyslej smotany
Niekoľko kvapiek citrónovej šťavy
230 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
200 g vareného kuracie mäsa (môžeme nahradiť šunkou, alebo iným mäsom)
Postup:
Zemiaky nastrúhame a vložíme do pekáča vymasteného trochou masla. Ochutíme soľou, korením a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.
V samostatnej mise zmiešame na kúsky nakrájané kurča so smotanou, roztopeným maslom, pretlačeným cesnakom a nadrobno nakrájanou cibuľou.
Na strúhané zemiaky navrstvíme smotanovú omáčku, posypeme syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov približne 40-45 minút.
Zapečené smotanové cestoviny s mletým mäsom
Jednoduché, rýchle a skutočne chutné jedlo z cestovín a lahodnej smotany. Navyše, veľmi ho obľubujú aj deti a to najmä pre krémovú chuť. Určite zachutí aj vám!
Potrebujeme:
250 g cestovín – penne
500 g mletého bravčového mäsa
4 strúčiky cesnaku
125 g kukurice – sterilizovanej (voliteĺné)
Soľ a korenie podľa chuti
1 lyžicu rastlinného oleja
450-500 ml smtoany na varenie
150 g strúhaného syra
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode Al dente.
Mleté mäso ochutíme soľou, korením a potom orestujeme na na troche rastlinného oleja na hlbokej panvici. Do mäsa pridáme aj pretlačený cesnak a dobre premiešame.
K mäsu na panvici pridáme kukuricu scedenú z nálevu, nakoniec zalejeme smotanou a necháme ešte niekoľko minút povariť.
Zapekaciu misu vymastíme trochou oleja. Na dno navrstvíme cestoviny, na ne mäso a potom opäť cestoviny. Vrstvy môžeme opakovať viackrát. Nakoniec posypeme strúhaným syrom. Misu prikryjeme fóliou a pečieme vo vyhriatej rúre 30 minút. Potom fóliu odkryjeme a pečieme, kým syr na povrchu nezhnedne a cestoviny na kraji nebudú chrumkavé.
Mäsový ježkovia so zemiakmi a syrom
Potrebujeme:
500-600 g mletého mäsa bravčového
200 g uvarenej ryže
1 väčšiu cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
1 kg zemiakov
150 g strúhaného syra
Postup:
Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti
Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Zemiakový pekáč s hubami a kyslou smotanou
Potrebujeme:
200 g šampiňónov nakrájaných na plátky
700 kg zemiakov
350 g mletého mäsa
2-3 ks cibule
200 g strúhaného syra
2 lyžice kyslej smotany a 2 lyžice majonézy
Soľ, korenie
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov a plech na epčenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom.
Cibuľu očistíme, nakrájame na plátky a uložíme na dno plechu. Na cibuľu uložíme na plátky nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Na zemiaky navrstvíme ochutené mleté mäso. Na mäso uložíme šampiňóny nakrájané na plátky. Na vrch navrstvíme strúhaný syr.
Na syr navrstvíme smotanu a majonézu. Môžeme dochutiť soľou a korením. Pečieme pri 180 stupňoch zakryté alobalom 45 minút, potom alobal zložíme a necháme zapiecť dochrumkava!
Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou
Potrebujeme:
500 g kuracích pečienok
600 g zemiakov
3 strúčiky cesnaku
Majoránku
Oregano
Mletú červenú papriku – pálivú
Soľ, čierne mleté korenie
Olej
Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.
Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.
V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.
Zeleninová misa so smotanouvou omáčkou
Potrebujeme:
5 stredne veľkých zemiakov
2 cibule
100 g šampiňónov alebo iných húb
2 paradajky
300 g syra
Na omáčku:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
1 pretlačený strúčik cesnaku
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Rovnako umyjeme a nakrájame huby a paradajky. Pekáč vymastíme trochou oleja. Na dno uložíme plátky zemiakov a na ne uložíme plátky húb. Ingrediencie na omáčku jednoducho zmiešame a 3/4 omáčky navrstvíme na huby. Nakoniec uložíme na vrch plátky paradajok a pokryjeme zvyšnou omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Mleté mäso zapečené so zemiakovou kašou
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, alebo zmes oboch)
1 kg nových zemiakov
1 vajce
250 ml mlieka
100 g masla
1 cibuľu
50 g strúhaného tvrdého syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode. Zo zemiakov zlejeme vodu, pridáme 50 g masla a roztlačíme na pyré, Do hmoty postupne vmiešame aj teplé mlieko.
Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a opražíme na zvyšnom masle. Potom pridáme mleté mäso a uvaríme domäkka za stáleho miešania. Ochutíme soľou a korením a preložíme do väčšej misky. Keď sa mäso trochu chladí, vmiešame doň vajce.
Formu na pečenie vymastíme maslom a na dno navrstvíme mäsovú zmes. Na vrch navrstvíme zemiakové pyré. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút. Potom formu vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte 5-10 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Mäsko na francúzsky spôsob
Potrebujeme:
500 g bravčového prípadne aj hydinového mäsa
Soľ, čierne mleté korenie a cesnakový prášok
1 ks cibule
250 g majonézy alebo kyslej smotany
100 g strúhaného syra
5 zemiakov
Slnečnicový olej
Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Zemiaky aj cibuľu očistíme. Mäso nakrájame na tenšie plátky a posypeme soľou, korením a cesnakovým prášok. Na niekoľko minút odložíme bokom.
Syr zmiešame s majonézou.
Plech na pečenie potrieme olejom. Na spodok uložíme plátky zemiakov nakrájané na tenké kolieska, posypeme trochou soli, pokračujeme plátkom mäsa, vrstvou cibule a nakoniec majonézovo-syrovou zmesou. Takto tvoríme na plechu jednotlivé ostrovčeky, ktoré ukladáme na plech vedľa seba.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 1 hodinu. Nakoniec mäso ozdobíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dĺžka pečenia záleží aj od druhu zvoleného mäsa.
Sedliacka pizza
Potrebujeme:
5 zemiakov
4 klobásy alebo párky
2 vajcia
100 g strúhaného syra
Soľ a čierne mleté korene podľa chuti
Zelenú cibuľku nasekanú nadrobno
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode.
Potom zemiaky necháme vychladnúť, nastúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia a premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zemiakovú zmes preložíme na zapekaciu misu alebo plech, ktorý sme vymastili maslom. Na vrch nakrájame kolieska klobásy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 10-15 minút.
Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Prekladaný kastról
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
2 ks. cibule
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice strúhanky
Soľ, korenie, červenú papriku
Ďalej potrebujeme:
6-7 nových zemiakové
2 ks papriky
2-3 lyžice oleja
Vegetu
4-5 paradajkového pretlaku
3 lyžice vody
Ľubovolné koreniny
Postup:
Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.
Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Zemiaky balené v mletom mäse
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
cca 500 g uvarených zemiakov (4 väčšie alebo 8 menších kusov)
100 g syra
2 PL strúhanky
kôpor
2 cibule
1 vajce
2 – 3 PL sušeného koriandra
1 šálka paradajkového pretlaku
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľu si nakrájame na drobno a zmiešame so strúhankou tak, aby nasiakla cibuľovú šťavu. Potom pridáme mleté mäso, vajíčko, kôpor, soľ, koriander a čierne korenie.
Všetko vymiešame. Potom si z mletého mäsa vytvoríme malé placky a do nich zabalíme zemiaky. Zvyšné zemiaky naukladáme medzi mäsové zemiaky.
Všetko polejeme paradajkovým pretlakom a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 180 – 200 stupňoch asi 40 minút. Potom vytiahneme pekáč a na každý kúsok naukladáme plátky syra.
Dajte ešte na chvíľku zapiecť a jedlo je pripravené. Prajeme dobrú chuť!
Kuracie mäso zapečené so zeleninou
Potrebujeme:
350 g kuracích pŕs
1 cibuľu
1 sladkú papriku
2 stonky zeleru
150 ml mlieka
100 g syra
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie mäso očistíme, umyjeme a uvaríme domäkka v slanej vode a potom nakrájame na kocky. Umyjeme a nakrájame všetku zeleninu.
Na panvici rozpálime olivový olej a opražíme na ňom najskôr cibuľku a potom pridáme aj zvyšnú zeleninu.
Formu na pečenie vymastíme olivovým olejom a navrstvíme do nej zeleninu zmiešanú s kuracím mäsom. V miske rozmiešame vajce s mliekom a touto zemesou prelejeme mäsovo-zeleninovú zmes.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 190 stupňov 15 minút.
Brokolica zapečená so smotanovou omáčkou
Potrebujeme:
500 g čerstvej brokolice
5 vajec
300 g kyslej smtoany
200 g syra
2 lyžice masla
2 lyžice strúhanky
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Brokolicu rozdelíme na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode domäkka (tak, aby sa zelenina celkom nerozvarila).
Vajcia zmiešame so smotanou, strúhaným syrom, soľou a korením.
Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Na dno uložíme kúsky brokolice a zalejeme vaječnou zmesou (môžeme pridať kúsky šunky, klobásy, alebo uvareného kuracieho mäsa).
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.
Cesnakovo-zázvorové kuracie stehienka
Potrebujeme:
6 kuracích stehien celých – ja som ich rozdelila na horné a dolné
6 strúčikov cesnaku
500 g zemiakov nakrájaných na plátky
4 mrkvy
Rozmarín
1 lyžičku strúhaného zázvoru
Soľ a čierne korenie
Olej
Postup:
Stehná umyjeme a môžeme rozdeliť na polovice. Pretlačený cesnak zmiešame so zázvorom a 50 ml oleja. Mäso potrieme touto zmesou. Zemiaky aj mrkvu očistíme a nakrájame na plátky. Preložíme na vymastený plech a ochutíme soľou a korením.
Mäso uložíme na zeleninu a ak nám zvýšila cesnakovo-zázvorová marináda, prelejeme cez povrch. Stehienka môžeme ešte posypať soľou a korením.
Potom podlejeme 100 ml vody a prikryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút. Potom fóliu zložíme a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (mäso môžeme pečenia obrátiť, aby sa zapieklo zo všetkých strán).
Cestoviny zapečené so šunkou
Potrebujeme:
200 g ľubovoľných cestovín
200 g šunky (príp. klobásy, slaniny…)
100 g strúhaného syru
50-100 g sterilizovanej kukurice
hrsť zelených olív nakrájaných nadrobno
250 ml mlieka
250 ml vody
Soľ a korenie podľa chuti
Olej na vymastenie plechu
Postup:
Formu na pečenie s vyššími okrajmi vymastíme olejom a vložíme do nej cestoviny, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme.
Mlieko zmiešame s vodou (prípadne osolíme) a zmesou zalejeme cestoviny. Potom navrstvíme nakrájanú šunku, pridáme kukuricu, olivy a nakoniec posypeme syrom.
Kuracie stehná zapečené s ryžou a zeleninou
Potrebujeme:
8 ks kuracích stehien
2 väčšie mrkve
2 cibule
1 plechovku kukurice scedenú z nálevu
1 šálku (200 ml) ryže
500 ml vriacej vody alebo vývaru
Sladká paprika
Soľ a korenie podľa chuti
Rastlinný olej
Postup:
Kuracie stehienka umyjeme. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Cibuľu opražíme na troche rastlinného oleja, pridáme mrkvu, umytú ryžu, kukuricu a premiešame.
Zmes krátko orestujeme a navrstvíme do pekáča. Zalejme vriacou vodou alebo vývarom. Nakoniec do zmesi uložíme osolené a okorenené kuracie stehienka. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 1 hodinu.
Pečené zemiaky na debrecínsky spôsob
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
4 – 5 menších cibúľ
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Sušený majorán
Červenú papriku ostrú (môžeme nahradiť sladkou)
50 ml oleja
300 g klobásy
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Rovnako ošúpeme a nakrájame aj cibuľu.
Preložíme na plech, pokvapkáme olejom a posypeme soľou a koreninami. Premiesime rukami, aby sa olej a koreniny dostali všade. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Nakoniec pridáme klobásu nakrájanú na kolieska a pečieme ešte 15 – 20 minút.