Rýchla, jednoduchá a výnimočne chutná. Vyskúšajte obľúbený recept na prípravu majonézy od slávneho šéfkuchára.
Potrebujeme:
5 žĺtkov
300 g rastlinného oleja
1 lyžičku horčice
½ malého citróna
2 lyžičky vínneho octu
Postup:
Dôležité je pracovať so surovinami, ktoré majú izbovú teplotu – vajcia vyberte z chladničky 1-2 hodiny pred prípravou.
Do misky vložíme 5 žĺtkov a horčicu. Vymiešame metličkou tak, aby sa obe prísady prepojili.
Potom do tejto zmesi postupne prilievame olej za stáleho miešania (netreba sa ponáhľať, sami uvidíte, že hmota bude postupne získavať krémovú konzistenciu). Keď pridáme asi 1/2 oleja, do hmoty pridáme citrónovú šťavu a ocot. Potom pridáme za stáleho miešania zvyšok oleja.
Majonézu skladujeme v chladničke, vydrží 1 týždeň.
zdroj: Jamie Oliver
Foto: reprofot Jamie Oliver