Chutné domáce klobásky z bravčového mäsa si podľa tohto receptu z youtube hravo pripravíte aj sami.
Potrebujeme:
1,2 kg bravčového karé + 200 – 300 g slaniny alebo 1,5 kg krkovičky (a nepridávať slaninu)
2 veľké hlavy cesnaku
2 ČL soli
1/2 ČL čierneho korenia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
100 ml ľadovo studenej vody
2 – 2,5 m bravčových čriev na plnenie
2 bobkové listy
Postup:
1. Mäso a slaninu nakrájame na kocky s rozmerom asi 1 x 1 cm.
2. Pridáme prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie.
3. Zalejeme studenou vodou a 10 minút dôkladne miešame – šéfkuchár poradil, že je to veľmi dôležité pre šťavnatosť a výbornú chuť výslednej klobásy. Všimnete si, že mäso sa stáva lepkavé a dobre drží tvar.
4. Črevá si niekoľkokrát vypláchneme slanou vodou.
5. Môžeme začať s plnením. Navlečieme črevo na otvor plničky klobás a zapneme ju.
6. Keď sa črievko úplne naplní mäsom, koniec zaviažeme.
RADA: Nepreplňujte črevá, aby počas varenia nepraskli.
8. Črievko na konci odrežeme a urobíme uzol alebo použijeme niť.
9. Ak nájdete poškodenú časť čreva, potom vyberte trochu mäsa a na prasknutom mieste zaviažte uzol.
10. Vytvorte kruh a konce zviažte k sebe.
11. Potom zviažte boky kruhu, ale nie pevne, aby nepraskli črievka a na niekoľkých miestach po oboch stranách prepichnite povrch špáradlom, aby počas varenia nepraskli.
12. Klobásy vložíme do misy, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme ich na 5 hodín do chladničky.
13. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme soľ, bobkové listy a klobásy.
14. Klobásy varíme asi 20 minút. Treba však dať pozor, aby teplota vody neprekročila 80 – 85 °C, t.j. aby voda nevrela.
15. Klobásy necháme vychladnúť kým trochu nevyschnú na povrchu alebo ich môžeme utrieť kuchynskými utierkami.
16. Na panvicu dáme trochu oleja a opekáme ich 5 minút z každej strany, kým nie sú zlatohnedé.
17. Klobásky sú hotové a môžeme degustovať. Prajeme dobrú chuť!