Túto dobrotu som prvýkrát ochutnala na prázdninách na mestskom jarmoku. Dnes ju pripravujem pravidelne, Je nenáročná na prípravu, chutná a vždy si ju môžete doladiť podľa chuti – napríklad aj na sladko. Skvele chutí aj ako studené občerstvenie.
Potrebujeme:
320 g hladkej múky
60 g mäkkého masla
1 vajce
½ lyžičky cukru
2/3 lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 g kyslej smtoany
¼ lyžičky jedlej sódy
Náplň:
200 g akéhokoľvek mäkkého syra (smotanový syr, jemný tvaroh…)
1 strúčik cesnaku
½ lyžičky soli
Zelené bylinky podľa chuti
200 g tvrdého syra nakrájaného na plátky
200 g salámy, šunky, alebo klobásy nakrájenej na plátky
Postup:
Maslo vymiešame s vajíčkom. Pridáme cukor, soľ, sódu a kyslú smotanu. Vymiešame jednotnú hmotu do ktorej vmiešame ½ múku. Na pracovnú dosku rozsypeme druhú polovicu múky a vymiesime na nej cesto.
Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme na kruh s priemerom cca 30-35 cm a hrúbkou 5 mm.
Mäkký syr zmiešame s pretlačeným cesnakom, soľou a bylinkami a túto zmes nanesieme na ½ každého kruhu (nie celkom ku kraju). Na syr uložíme plátky salámy a pokryjeme plátkami syra. Potom cez náplň zahneme druhú polovicu cestu a okraje spojíme vidličkou.
Rovnako postupujeme aj v prípade druhej placky.
Obe placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhratej rúre pri teplote 220 stupňov 15 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk