Tento starodávny recept nám poslala Miška Trogárová a rozhodne stojí za vyskúšanie. Je vynikajúci a prirpavíte ho zo základných prísad.
Potrebujeme:
1 kg kapusta – predvarená v slanej vode
3 ks vajcia
5 lyžice mlieko plnotučné alebo smotana
100 g strúhanka – čerstvá, z rožkov alebo chleba
250 g údené mäso – varené alebo rolované pliecko, moravské údené …
soľ a korenie
muškátový kvet podľa chuti
3 strúčik cesnak
1 paprika nakrájaná nadrobno (voliteľné)
cibuľa opražená dosklovata
3 lyžice olej
masť alebo olej na vymastenie plechu
hrubá múka na vysypanie plechu
Voliteľné huby a syr
Postup:
Predvarenú kapustu scedíme, pokrájame, dáme do misy. Cibuľu osmažíme na oleji.
Žĺtky rozmiešame v mlieku, z bielkov ušľaháme sneh. Údené mäso pokrájame, zomelieme strúhanku zo staršieho pečiva. Nastrúhame cesnak.
V mise zmiešame kapustu, údené, strúhanku, muškátový kvet, cesnak, osmaženú cibuľu, žĺtky s mliekom a všetko ochutíme soľou a korením – do zmesi môžeme pridať papriku, huby a aj strúhaný syr. Nakoniec do zmesi vmiešame tuhý sneh z bielkov.
Dáme do pripraveného pekáča, rovnomerne rozotrieme a pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov dozlatista.
Podávame so zemiakovou prílohou. Možno jesť aj vychladnuté so zeleninovým šalátom.
Ja odporúčam pred dopečením posypať syrom, je to vynikajúce.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)