Výborná nátierka – šunka, syr a vajce
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky
5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)
50 g strúhaného syra
2 lyžice majonézy (alebo kyslej smotany)
1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)
1-2 lyžice horčice
Nadrobno nakrájaná petržlenová vňať
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi,veľmi chutné!
Paprikové kolieska
Potrebujeme:
250 g masla
200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)
250 g šunky nakrájanej nadrobno
4 uvarené vajcia
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne mleté korenie
12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky
Postup:
Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou. Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie. Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.
Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami. Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.
Servírujeme ako studenú misu nakrájané na kolieska.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme:
100 g mrkvy nastrúhanej najemno
125 g cottage syru
50 g strúhanej mozzarelly
1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
Pár kvapiek olivového oleja
½ lyžičky citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:
4 cukety
Soľ, mleté korenie (biele aj čierne)
7 strúčikov cesnaku
Petržlenovú vňať
Kyslú smotanu
2 uvarené žĺtky
1 lyžičku horčice
Postup:
Cuketu môžeme pripraviť dvomi spôsobmi. Buď sa pripraví na pare alebo jednoducho ju nastrúáme a podusíme na panvici, kým nie je mäkká. Cuketu ochutíme soľou a koreninami. Kým je ešte na panvici, vmiešame do nej aj pretlačený cesnak a ešte chvíľku podusíme. Potom necháme chvíľu vychladnúť a zatiaľ si pripravíme zálievku.
Kyslú smotanu zmiešame s roztlačenými žĺtkami, horčicou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Zmiešame s cuketou a dochutíme podľa našich požiadaviek. Do nátierky môžete pridať aj syr.
Cviklová nátierka
Potrebujeme:
1 menšia cvikla uvarená vopred v šupe a vychladnutá
1 téglik syra cottage
Koliesko póru
Štipka soli
Postup:
Cviklu nastrúhame a zmiešame s ostatnými prísadami.
Šunková nátierka s jogurtom
Potrebujeme:
270 g šunky
15 g jarnej cibuľky – zelenú časť
15 g zeleru
35 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z nakladaných uhoriek
95 g bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Postup:
Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).
Zemiaková nátierka na chlebíky
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky uvarené
1 lyžicu majonézy
1 lyžicu tatarskej omáčky
1 lyžicu plnotučnej hořčice
2 kyslé uhorky
3 vajcia uvarené natvrdo
Soľ, čierne mleté korenie
Voliteľné: jarná cibuľka
Postup:
Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.
Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.