Ak máte doma červenú repu zo záhradky alebo z trhu, nikdy nevyhadzujete jej listy.
Sú veľmi cenné a už naša starká nás učila, že sú dokonca ešte cennejšie, ako samotný koreň tejto zeleniny.
Nejde pritom o žiadnu novinku, o blahodárnych účinkoch týchto listov vedeli už dávne generácie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Listy červenej repy majú úžasnú moc
Listy červenej repy majú krásne farebné listy, sú podobné špenátu a ide o takmer zabudnutú zeleninu.
Mnoho ľudí ich vyhadzuje a pritom nevedia, aké sú prospešné a ako sa dajú pripraviť.
Preto si dnes povieme, ako využiť všetko, čo ponúkajú.
Pokiaľ ide o vitamíny, listy a stopky sú o niečo bohatšie ako klasická repa.
Táto časť zeleniny bola dobre známa už kuchárom z Babylonu a starovekého Grécka.
Boli dobre známe aj našim predkom a pomáhal im udržať si pevné zdravie.
Sú bohaté na kyselinu askorbovú (vitamín C), vďaka ktorej sú cievy elastické a ktorá má nenahraditeľné miesto pri posilňovaní imunity.
Tiež sú bohaté na kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie mozgu.
Karotenoidy zase zlepšujú videnie.
Pravidelná konzumácia listov normalizuje krvný tlak a metabolizmus.
Zázrak pre zdravú pleť
Okrem toho obsahujú veľa bielkovín, fosforu, zinku a najmä vlákniny, takže prispievajú k dobrému tráveniu.
Tiež obsahujú zázračné antioxidanty, vďaka ktorým ostávate stále mladá a krásna.
A čo je úplne najlepšie, listy z cvikly obsahujú napríklad až dvojnásobnú dennú dávku vitamínu A a C!
Oba tieto vitamíny potrebuje naša pleť, aby ostala bez vrások a vyrážok.
Ako pripraviť listy červenej repy?
Listy červenej repy sú vyborné na šaláty, studené predjedlá, hlavné jedlá, polievky a dajú sa dokonca aj mraziť.
Stopky sa dusia ako príloha k mäsu, alebo ich môžete obaliť v trojobale a vysmažiť. Dajú sa použiť aj na rôzny plnky do slaných placiek a pod.
Šalát z listov červenej repy
Listy sú vďaka vysokému obsahu vlákniny ideálne na šaláty. Dobre chutia s uhorkami, reďkovkami, špenátom, orechmi.
Pri konzumácii takýchto jedál je saturácia pomerne rýchla, telo je nabité vitamínmi a váha ide dolu.
Potrebujeme:
listy červenej repy
cesnak podľa chuti
1 uhorku
3 PL rastlinného oleja
1 papriku
1 PL jablčného octu
soľ
zväzok petržlenu
cherry paradajky
Postup:
1. Jemne nakrájajte všetky ingrediencie.
2. Pred krájaním listov ich chvíľu obvarte. Tým listy zmäknú.
3. Všetko zmiešajte, osoľte, polejte olejom a trochou jablčného octu.
Prajeme dobrú chuť!
Opekané listy
listy červenej repy
1 cibuľu
pár strúčikov cesnaku
šťavu z citróna
1 PL nasekaných vlašským orechov
Postup:
1. Zohrejte olej na panvici, pridajte nakrájanú cibuľu, jemne nakrájaný cesnak a restujte kým nebude cibuľa mäkká.
2. Postupne pridajte listy repy a podlejte trochou vody.
3. Keď sú listy mäkké, naservírujte, posypte orechmi a pokvapkajte citrónovou kôrou. Môžete pridať aj nastrúhaný parmezán.
Prajeme dobrú chuť!
Mangold sa dá bežne používať v mnohých receptoch, kde je hlavnou prísadou špenát. Zahrňte túto listovú zeleninu do svojho jedálnička a buďte zdraví.