S týmto schudnete rýchlejšie ako cvičením: 21 fit príloh, s ktorými ide chudnutie ako po masle aj bez JoJo efektu!

Výborné, jednoduché na prípravu a zdravé.

Zostavili sme pre vás zbierku top príloh, na ktoré nepotrebujete ryžu, zemiaky, ani cestoviny. Sú fantasticky chutné a určite si z nich pridáte.

Čo je najlepšie, ak si ich dáte namiesto kalorických príloh, nielen schudnete, ale pomôžete aj svojmu zdraviu. Niektoré dokonca zasýtia tak výborne, že už nepotrebujete ani druhý chod!

Zeleninová zmes s bielym jogurtom

Potrebujeme:

500 g cukety

500 g paradajok

200 g bieleho jogurtu – ak nemáte môže byť aj kyslá smotana

150 g syra s nízkym obsahom tuku

2-3 strúčiky cesnaku

zelené bylinky podľa chuti

soľ

korenie

Postup:

Zeleninu si umyjeme a nakrájame na kolieska – cuketu aj paradajky. Uložíme striedavo do vymastenej zapekacej misy a ochutíme soľou a korením.

Cesnak očistíme, pretlačíme a zmiešame so smotanou, pridáme aj zelené bylinky podľa chuti a osolíme. Smotanovú zmes nanesieme na zeleninu a posypeme strúhaným syrom.

Vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 40 minút. Ak máte obavu, že by sa syr mohol pripáliť, pridajte ho až posledných 15 minút pred dopečením.

Namiesto klasických hranoliek skúste výborné cuketové hranolky

 

 

Potrebujeme:

4 menšie cukety

Kôru z 1 citróna

2 lyžice olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

¾ šálky nastrúhaného parmezánu

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Cukety umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame na hrubšie hranolky – prekrojíme na polovicu a každú polovicu ešte na polovicu.

V miske zmiešame olej, prelisovaný cesnak a citrónovú kôru.

Jednotlivé hranolky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pomocou štetca nanesieme na hranolky olejovo-cesnakovú zmes. Hranolky osolíme, okoreníme a nakoniec posypeme  nastrúhaným syrom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 11-13 minút (máme nastavené pečenie z vrchu aj z dola). Potom premiestnime plech na čo najvyššie miesto v rúre a nastavíme len pečenie z vrchu. Pečieme, kým sa syr nesfarbí do zlatista.

Cuketa s mrkvou v jogurtovej marináde

 

 

Potrebujeme:

300 g mrkvy

300 g cukety

2 lyžice hustého bieleho  jogurtu

Vetvička tymiánu – alebo sušený tymián

2 strúčiky pretlačeného cesnaku

1/2 lyžičky mletej papriky

1/2 lyžičky soli

Šťava z polovice citróna

Štipka chilly

Olivový olej

Postup:

Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cukety. Jogurt zmiešame s tymianom, cesnakom a všetkými ostatnými surovinami okrem oleja.

Pripravíme plech  ľahko potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie (ja zvyknem potierať aj papier trochou oleja). Mrkvu a cuketu zmiešame s ochuteným jogurtom a poriadne premiešame.

Pečieme na 200 stupňoch, cca 35 minút, do zlatej farby a do mäkka. Medzitým asi po 15 minútach premiešame, pretože jogurt už sa vsiakne a  pokvapkáme  olivovým olejom.

Zázračný šalát na chudnutie a dobré trávenie

 

 

Potrebujeme:

¼ hlávky kapusty

550 g červenej repy

400 g mrkvy

1 jablko – voliteľné

2 lyžice citrónovej šťavy

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.

Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.

Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj:

V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy.

Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Fit pagáčiky namiesto pečiva

Z týchto pagáčov nepriberiete: Naučte sa výborné syrové pagáčiky bez múky, pripravené za minútku!

 

Potrebujeme:

250 g tvarohu

3 vajcia

3 lyžice ovsenej múky (alebo vločiek zomletých najemno)

3 lyžice ovsených vločiek

1 lyžičku soli

150 g syru s nižším obsahom tuku

Postup:

Všekty prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom A vložíme do vyhratej rúry, kde pečieme, kým syr nie ej na povrchu zlatistý.

Šalát „tukožrút“

 

Potrebujeme:

hlávkovú kapustu

zeler

mrkvu

citrónovú šťavu

trochu olivového oleja

za hrsť olív

1 – 2 PL kukurice

jemne nasekaný kôpor, alebo petržlen

Postup:

Zeleninu nastrúhajte na jemnom strúhadle a zmiešajte s ostatnými surovinami. Konzumujte aspoň po dobu 3 týždňov pred každým hlavným jedlom. Môžete ho však jesť aj častejšie, či už ako prílohu, alebo na večeru.

Šalát z cvikly na chudnutie

Potrebujeme:

2 ks uvarenej cvikly

2 väčšie mrkvy

2 strúčiky cesnaku

mrazený hrášok

soľ a čerstvé mleté korenie

olivový olej

citrónová šťava

cottage cheese /mozzarellu

Postup:

Cviklu nakrájame spolu s mrkvou na kúsky, ako vám to vyhovuje. Hrášok umyjeme pod teplou vodou, aby sa nám rozmrazil. Do panvice si dáme olivový olej a nakrájanú zeleninu.

Dusíme ju asi 10 minút, aby bola mrkva stále trochu chrumkavá, ale hrášok už uvarený (nie však rozvarený)!

Pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a osolíme, okoreníme. Šalát sa dá jesť studený aj teplý, cottage cheese, mozzarelu alebo nastrúhaný diétny syr pridávame až keď je na tanieri. Premiešame a môžeme podávať.

Falošný zemiakový šalát

 

Falošný zemiakový šalát, z ktorého nepriberiete ani gram: Je taký fantastický, že si u nás doma nikto nevšimol, že v ňom vôbec nie sú zemiaky!

 

Potrebujeme:

3 pevné cukety

1 cibuľu

1 zelené jablko

1 väčšiu mrkvu

1/4 zeleru

2 vajcia na tvrdo

kyslé uhorky podľa chuti

Šunku, soľ a korenie

Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja

Postup:

Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.

Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.

Uvarenú zeleninu  necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.

Zelerový šalát s jogurtom

 

 

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka

1 lyžička majonézy

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžičky jablčného octu

1 lyžička medu

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.

Šalát ktorý vám pomôže schudnúť

Tento ľahký šalát je výbornou večerou. Dobre sa najete a nebude to mať žiadny vplyv na vašu postavu.

 

свекольный салат с морковью

Potrebujeme:

1 mrkva

1 červená repa

1 strúčik cesnaku

olivový olej

1/2 citróna

soľ

Postup:

Olej zmiešajte s pretlačeným cesnakom, soľou a citrónovou šťavou a nechajte chvíľku odstáť. Repu aj mrkvu nastrúhajte na hrubo a zmiešajte. Pridajte ochutený olej.

Pečená repa s cesnakom

Potrebujeme:

½ kg malej červenej repy

1 väčšiu hlávku cesnaku

Soľ, majoránku, čierne mleté korenie (prípadne aj iné koreniny či bylinky)

6 lyžíc olivového oleja

3 lyžice balsamico octu

Postup:

Repu očistíme a nakrájame na mesiačiky.  Zalekaciu misu vyložíme alobalom – mal by pokrývať aj steny misy. Na alobal uložíme kúsky repy, neošúpané strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, koreninami, bylinkami a nakoniec pokvapkáme tekutými prísadami.

Teraz prichádza najdôležitejšia časť, zabalenie. Na vrch repy položíme ďalší kúsok alobalu a prečnievajúce konce alobalu na stenách misy zahneme, čím vytvoríme akýsi uzatvorený, tesný balíček, vo vnútri ktorého je repa so všetkými prísadami a nevytečie z neho šťava.

Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 60-90 minút (všetko závisí od veľkosti repy, musí byť mäkká).

Pečená mrkva na cesnaku

Nikdy by som nepovedala, že pečená mrkva môže chutiť lepšie ako hranolky: Stačí, ak ju dáte na plech s cesnakom a týmto korením!

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

2 menšie hlávky cesnaku

3 lyžičky sušeného oregana

3 lyžičky sušeného bazalky

8 lyžíc olivového oleja

Postup:

Mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s olejom, do ktorého sme pridali aj oregano, soľ a bazalku.

Pridáme aj cesnak, premiešame a všetko spolu preložíme na plech.

Prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov asi 35 minút. Potom fóliu odstránime a necháme zapiecť dochrumkava.

Pečená mrkva s paprikou

Potrebujeme:

600 g mrkvy

½ lyžičky sladkej papriky

50 ml olivového oleja

3-4 strúčiky cesnaku

1 lyžičku soli

Petržlen nasekaný nadrobno

Postup:

Mrkvu si očistíme, umyjeme a ak je hrubá, môžeme ju prekrojiť na polovicu, prípadne na štvrtinky. Olej zmiešame so soľou, korením a pretlačeným cesnakom . Mrkvu dobre premiešame s korenistým olejom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme asi 45 minút pri teplote 200 stupňov. Odporúčam sem-tam premiešať a asi 10 minút pred dopečením odstrániť alobal a nechať zapiecť dochrumkava. Ak je treba podlejte troškou vody, alebo pomastite ešte trochou oliváča. Posypte petržlenovou vňaťou a môžete si pochutnávať.

Zelerový šalát na dobré trávenie

Potrebujeme:

1 ks stredne veľkého zeleru

1 ks mrkvy

1 ks veľkého jablka zeleného

1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)

3 lyžičky bieleho jogurtu

2 lyžice jablčného octu

1-2 lyžičky medu

Kúsok póru

2 štipky morskej soli

1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia

Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je

Postup:

Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle, pór nakrájame najemno (ak nechcete, nemusíte ho vôbec pridávať). Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte. Ak chcete, aby šalát vyzeral ešte slávnostnejšie a robíte ho z väčšej dávky, môžete ho rozdeliť na jednotlivé vrstvy a premiešať až priamo na stole. Ak ho robíte napríklad na večeru, pokojne pridajte aj dusenú šunku, alebo varené kuracie mäsko. Môj manžel si do šalátu dáva opečenú slaninku – to už nie je tak zdravé, ale zato veľmi chutné. :-)

Pečená kapusta s kvapkou oleja

Kapusta ako ju nepoznáte. Takto z nej pripravíte perfektnú prílohu!

Potrebujeme:

1 kapustu

3 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne mleté korenie

1 lyžičku celej rasce

Postup:

Z kapusty odstránime spodnú časť a nakrájame ju na prúžky. Na plech na pečenie nalejeme trochu oleja a potom po oleji prejdeme prúžkami kapusty z oboch strán. Nakoniec na pustu nalejeme ešte trochu oleja, keďže zelenina ho okamžite absorbuje.

Každý kúsok posypeme soľou, korením a rascou alebo feniklom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pešieme pri teplote 200 stupňov 40-45 minút.

Servírujeme ako prílohu.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

thumb-840x440

Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety

200 g jogurtu

2 lyžice hladkej múky

1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžičku červenej papriky

Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Pečená zelenina s parmezánom

Pečená zelenina s parmezánom a olivovým olejom

Potrebujeme:

1 veľkú cibuľu

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice olivového oleja

1/4 tekvice

3 rajčiny

1 zelenú cuketu

1 žltú cuketu – môžeme použiť aj baklažán

Soľ a čierne mleté korenie

Tymián

½ hrnčeka strúhaného parmezánu

Postup:

Cibuľu nakrájame na plátky a cesnak nakrájame nadrobno. Ostatné druhy zeleniny tiež dôkladne umyjeme a nakrájame na plátky.

Na panvici rozpálime 1 lyžicu olivového oleja a orestujeme na ňom cibuľu dozlatista. Pridáme aj cesnak a restujeme 1-2 minúty.

Formu na pečenie vymastíme trochou oleja a na dno preložíme cibuľu s cesnakom.

Do misy uložíme striedavo plátky zeleniny. Ochutíme soľou, ktorním, sušeným tymiánom a polejeme zvyšným olejom.

Misu zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 35 minút. Potom zeleninu z rúry vyberieme, posypeme syrom a pečieme ešte približne 20 – 25 minút.

Pečené karfiolové placky bez múky

Pečené karfiolové placky bez múky

Potrebujeme:

¾ hlávky karfiolu

2 vajcia

¼ najemno nasekaných lístkov koriandra (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou)

1-2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy

½ lyžičky soli

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov. Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, preložíme do kuchynského robota a rozmixujeme na jemnú drť. Mali by sme získať približne 2 šálky jemnej karfiolovej hmoty.

Preložíme do misky a vložíme na 2 minúty do mikrovlnky. Premiešame a opäť vložíme do mikrovlnky na ďalšie 2 minúty. Necháme vychladnúť a potom zabalíme do kuchynskej utierky a snažíme sa vytlačiť čo možno naviac tekutiny.

V miske zmiešame karfiol s vajciami, koriandrom, šťavou z limetky, soľou a korením. Miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja.

Plech na pečenie vystelieme papierom a z hmoty tvarujeme pomocou rúk približne 6 placiek – kruhov.

Vložíme do vyhriatej rúry kde pečieme 10 minút. Potom plech z rúry vyberieme, obrátime placky a pečieme ďalších 5-7 minút, alebo kým nie sú celkom upečené.

Podávame ako prílohu.

Mrkvový šalát s kapustou

Potrebujeme:

1 až 2 stredne veľké mrkvy

1/4 hlávky kapusty

1 polievková lyžica oleja

soľ a čierne korenie podľa chuti

zelená cibuľka podľa chuti

Postup:

Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.

Najlepšie recepty na dnes