Ak mätu nevaríme, zachová si maximum účinných látok.
Tento sirup nám dávala starká do čaju vždy, keď nás bolelo bruško.
Sirup je výborný na trávenie a keď vám je ťažko po dobrom obede.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tiež je skvelý pri chorobách (prechladnutie, chrípka, boľavé hrdlo), do letných limonád a aj ako sladidlo do koláčov a domácich dezertov.
Ja ho vyrábam každý rok, aj tento rok máme mäty požehnane.
Sirup treba skladovať na chladnom tmavom mieste. My ho máme v podzemnej pivnici.
Účinky mätové sirup:
Podporuje trávenie
Upokojuje pri bolesti brucha a pocitu plnené žalúdka napríklad po ťažkom obede
Odstraňuje stres
Pomáha pri bolesti hlavy a migréne
Prevencia pred pálením záhy
Najlepšie letné osvieženie do limonád
Ako na to?
Potrebujeme:
2 hrste mätových lístkov
1 citrón
1 liter vody
750 g trstinového cukru (v pôvodnom recepte je 1 kg kryštálového cukru, ja dávam trstinový)
1 vrecúško kyseliny citrónovej
Postup:
Lístky mäty a plátky citróna naložíme do studenej vody a zakryté necháme lúhovať do druhého dňa.
Druhý deň precedíme, pridáme trstinový cukor.
Zahrejeme maximálne na 70-75 ° C (táto teplota neznehodnotí živiny, ale zabezpečí, že sirup dlhšie vydrží), aby sa cukor úplne rozpustil.
Potom plníme do čistých vyvarených pohárov.
Otočíme na 5 minút dnom hore, potom obrátime a necháme vychladnúť.
Uchovávame najlepšie v chladničke. alebo v chladnej pivnici.