Tento recept možno dobre poznáte z detstva, minimálne aspoň podľa chuti.
Takto varili džemy naše babičky aj prababičky.
Nepotrebovali ani želírovací cukor či iné prísady, ktoré používame dnes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
4 kg jahody
2 kg kryštálový cukor (cukru môžete aj trochu ubrať, už som skúšala aj z 1,5 kg)
2 lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Jahody si dobre umyjeme a očistíme.
Väčšie kúsky prekrojíme na polovičku.
Ostané necháme tak, ako sú.
Jahody dáme do väčšieho hrnca.
Zasypeme cukrom.
Odložíme bokom, na chladnejšie miesto.
Necháme cez noc postáť (max.24 hodín ).
Po uplynutí tejto doby, jahody s cukrom prevaríme dvakrát, vždy po dobu troch minút.
Zakaždým necháme vychladnúť.
Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.
Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.
Následne už len pridáme kyselinu citrónovú.
Teraz dáme naposledy na plameň.
A na plameni necháme za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty.
Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov.
Sterilizujeme 5-7 minút – len tak, aby chytilo viečko.
Vyjde nám asi 4 litre domáceho džemu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Ľubka V.