Vynikajúce rýchle recepty, ktoré pripravíte bez kopy špinavého riadu, len v alobale.
Najlepšia živánska
Potrebujeme:
1 kg bravčové pliecko
2 nožičky klobásy
4 cibule
1 lečo, červená paprika
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
olej, soľ, korenie, vegeta, čili paprika
2 kg zemiakov
3 mrkvy, 1 petržlen
2 papriky, 3 paradajky, masť
Postup:
foto: fb/Milka Ragánová
Zemiaky očistíme, narežeme na kolieska, cibuľu na mesiačky, mäso na kocky, mrkvu a petržlen na malé kocky, klobásu na kolieska, papriku na prúžky a rajčiny na mesiačiky.
foto: fb/Milka Ragánová
Všetko zmiešame, osolíme, okoreníme, pridáme vegetu, červenú papriku, olej, lečo, kečup a trochu pretlaku.Podľa chuti, ak nemáme malé deti, pridáme aj čili papričky.
Zmes poriadne premiešame a necháme odležať asi 30 minút, aby sa koreniny prepojili. Rozdelíme na niekoľko častí podľa osôb.
Pripravíme si hrubší alobal, alebo ak máme hrubšie alobalové misky, tak to je ešte lepšie, ja som nemala. Alobal namastíme masťou, dáme doň jeden diel živánskej a dobre zabalíme, aby bol spoj na vrchu.
Pečieme pri 200°asi 60 – 70 minút.
Treba otvoriť a pozrieť, poprípade ešte dopiecť… nie každá rúra pečie rovnako…
Kuracie rolky v alobale
Potrebujeme pre cca. 3-4 osoby:
Postup:
Kuracie prsia umyjeme studenou vodou, osušíme papierovými obrúskami a narežeme na dva kúsky. Všetky 4 kusy, ktoré nám takto vzniknú sú rozrezané priečne, ale nie úplne, len tak, aby sme získali čo najväčšiu plochu na naplnenie. Môžeme ešte zľahka naklepať pod fóliou – ochutíme soľou a korením. Potrieme syrom, alebo smotanou, posypeme nakrájanou zelenou cibuľkou, strúhaným syrom a zatočíme. Ja som ešte zvrchu posypala každú rolku zmesou korenín (ja som dala grilovacie korenie, červená paprika a štipka chilli) a až potom zabalila do alobalu ako salonku.
na pekáč nalejeme trochu vody a vložíme rolky. Pečieme v prehriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minú.
Podávame s prílohou podľa chuti.
Labužnícke misky s prekvapením
Potrebujeme:
1 kg kuracích pŕs umytých a nakrájaných nadrobno
5 zemiakov – nakrájaných na kolieska
3 paradajky nakrájané na kolieska
2-3 cesnakové strúčiky
200 ml mlieka
2 ks cibule
2 ks vajec
200 g tvrdého syra
3 lyžice kyslej smotany
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Kuracie mäsko zalejeme mliekom a dáme na 60 minút do chladničky. Mäsko bude vďaka tomu skutočne jemné a vláčne.
Zatiaľ, čo sa mäsko marinuje, z niekoľkých vrstiev alobalu vyrobíme väčšie misky. Toto množstvo nám vystačí na 3 misky. Formy vymastíme olejom a navrstvíme do nich osolené plátky zemiakov, plátky cibule a kyslú smotanu. Potom do foriem rovnomerne navrstvíme kuracie mäsko, ktoré si osolíme a okoreníme. Na mäsko uložíme aj plátky paradajok a strúhaný syr zmiešaný s pretlačeným cesnakom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 50 minút, z toho 30 minút prikryté. Podávame ozdobené zelenými bylinkami.
Obed je pripravený.
Kuracie loďky
Potrebujeme:
kuracie prsia – 2 ks
syr – 100 g
cesnak – 2 strúčiky
paradajka – 1 ks
jogurt – 2 lyžice
sójová omáčka – 1 lyžica
soľ, mleté čierne korenie
zelené bylinky
Postup:
Mäso ochuťte soľou a korením.
Nasekané bylinky zmiešajte s taveným syrom.
Pridajte jogurt, cesnak, soľ a čierne korenie.
V každom kuracom filci urobíme hlboký rez, ktorý vytvorí vrecko. Potrieme sójovou omáčkou. Vrecko naplňte syrovou zmesou, uložte plátky paradajok a preložte do misky z alobalu.
Zabaľtedo fólie a pečte pri 200 ° C po dobu 20 minút, potom otvorte fóliu a pečte pri 180 ° C asi 10 minút.
Štóla z mletého mäsa
zloženie:
- 500 g mletého mäsa (zmiešame bravčové a hovädzie mäso),
- 3 varené vajcia,
- 1 cibuľka cibule,
- 3 polievkové lyžice zemiakov zemiakov,
- Strúhaný syr
- Omáčka:
- syr
- majonéza,
- 3 až 4 lyžice mlieka,
- petržlen,
- soľ,
- korenie.
Postup:
Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Na pracovnú dosku umiestnite hliníkovú fóliu a mleté mäso vyhladíme. Uložíme nakrájanú cibuľu, strúhaný zemiak a varené vajcia.
Potom opatrne zrolujeme. Fóliu na oboch koncoch zrolujeme. Vložte do suchého plechu a pečte pri 200 stupňoch v predhriatej rúre asi 45 minút.
Medzitým pripravte omáčku. Nastrúhaný syr zmiešame s majonézou a pridajte mlieko. Zelenú vňať nakrájajte na malé kúsky. Vyberte z rúry, otvorte fóliu a nalejte omáčku na mäso, posypeme vňaťou a dáme späť do rúry – pečieme po dobu ďalších 15 minút. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Dobrá chuť!
Plnený chleba vcelku – fantastická náhrada za klasické obložené chlebíčky
Potrebujeme:
Okrúhly bochník chleba
Syr v črievku
1 cibuľu
Horčicu
Kečup
Niekoľko plátok suchej alebo polosuchej salámy
Niekoľko plátkov šunky (môžeme použiť rôzne druhy šunky, alebo slaninu)
Tvrdý syr
Čínsku kapustu
2 paradajky
Červenú papriku
Postup:
Z chlebíka odrežeme vrch a vnútro vyberieme – budeme ho potrebovať neskôr.
Na dno uložíme plátky polosuchej salámy a na salámu nanesieme syr v črievku – rozotrieme lyžičkou.
Na syr uložíme kolieska cibule.
Na cibuľu uložíme vrstvu chlebovej striedky, ktorú sme predtým vybrali a nanesieme na ňu horčicu a niekoľko kúskov červenej papriky (ak máte dari pikantné, môžete použiť pálivú papriku). Pokračujeme vrstvou šunky.
Vrstvu šunky potrieme kečupom, na ktorý uložíme listy čínskej kapusty.
Obsah bochníka môžeme rukou jemne zatlačiť dovnútra, aby sa nám toho dovnútra zmestilo čo najviac. Na kapustu uložíme kúsky rajčín a papriky. Na zeleninu uložíme tvrdý syr nakrájaný na kúsky.
Prikryjeme vrstvou šunky. Vrstvenie ukončíme kombináciou syra, kečupu a horčice.
Takto naplnený bochník prikryjeme vrchnou časťou, zabalíme do alobalu a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 150 stupňov približne 30 minút.
Nakrájame na kúsky a môžeme podávať.
Misky so zemiakmi, mäsom a syrom
Potrebujeme:
3 ks kuracích pŕs
1 šálku mlieka
6 ks zemiakov
1 cibuľu
2 paradajky
2 vajcia
2-3 strúčiky cesnaku
150-200 g strúhaného syra
Olivový olej
3 lyžice majonézy
Soľ
Čierne mleté korenie
Petržlenovú vňať na ozdobu
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na menšie kúsky a zalejeme mliekom. Vložíme do chladničky a necháme „marinovať“ cca 1 hodinu. Mäso bude vďaka mlieku mäkšie a jemnejšie.
Medzitým si pripravíme alobalové misky. Najrýchlejšou metódou je použiť pohár či plechovku (príp. inú nádobu), ktorej spodnú časť obalíme fóliou a potom plechovku jednoducho vyberieme.
Alobalové misky preložíme na plech a každú vymastíme olivovým olejom.
Zemiaky nakrájame na tenké kolieska, osolíme ich a okoreníme. Rovnako si nakrájame aj cibuľku. Do pripravených misiek vrstvíme kolieska zemiakov, cibuľu a kuracie mäso ochutené soľou a korením.
Pripravíme si zálievku. V miske zmiešame vajcia s majonézou a dôkladne premiešame. Zmes navrstvíme na mäso (cca 2 lyžice na porciu).
Na vrch uložíme plátok paradajky a posypeme najemno nasekaným cesnakom. Poslednú vrstvu tvorí strúhaný syr.
Takto pripravené misky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 20-30 minút pri teplote 180 stupňov.
Podávame ozdobené zelenými bylinkami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)