Vynikajúce chlebové osúchy s cesnakom a bravčovou masťou. Starodávna nahrada chlebíka našich babičiek.
Postup:
1 balíček sušeného droždia (môžete nahradiť čerstvým, ja používam sušené)
1 hrnček teplej vody
1/4 hrnčeka cukru
3 lyžice mlieka
1 vajíčko
2 lyžičky soli
4 a 1/2 hrnčeka chlebovej múky
Poznámka: ak nemáte droždie, môžete použiť 1 lyžičku jedlej sódy, v takom prípade ale nahraďte mlieko kyslým mliekom)
Postup:
Vo veľkej miske si rozpustíme droždie v teplej vode. Celú zmes necháme postáť asi 10 minút, pokiaľ sa nám trošku nespení. Primiešame cukor, mlieko, vajíčko a soľ a na záver aj múku.
Vypracujeme cesto, ktoré rukami spracovávame približne 6 až 8 minút do hladka.
Hotové cesto položíme do olejom vymastenej misky, prekryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Cesto by malo kysnúť cca 1 hodinu na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
Z cesta vypracujeme malé guličky o veľkosti golfových loptičiek a dáme ich na vymastený plech.
Opäť guličky zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Ak máte funkciu grilu, môžete ju využiť. Jednotlivé kúsky cesta vypracujeme na placky a vložíme ich na vymastenom plechu do rúry a necháme opiecť najskôr z jednej strany asi 2 až 3 minúty a následne otočíme aj na druhú stranu.
Takto postupujeme pri každom kuse cesta. Hotový posúch prekryjeme utierkou a pred podávaním potrieme pretlačeným cesnakom, petržlenovou vňatou s masťou.
Osúchy môžete piecť aj na suchej panvici z oboch strán dozlatista. Kým sa pečie jeden osúch, ostatné kusy cesta majte prikryté, aby neoschli.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)