Domáci jablčný ocot

Určite viete, aký skvelý pomocník, je jablčný ocot v domácnosti. Vedeli ste však, že si ho môžete vyrobiť doma a to celkom zadarmo?

Určite viete, aký skvelý pomocník, je jablčný ocot v domácnosti. Spoľahlivo dokáže poraziť burinu, pomôže pri bolesti hrdla a je skvelou kúrou na unavené a popraskané nohy. To však rozhodne nie je všetko, čo táto ingrediencia dokáže. Jablčný ocot je samozrejme drahší ako klasický biely destilovaný ocot. Vedeli ste však, že si ho môžete vyrobiť doma a to celkom zadarmo? Ba čo viac, pri jeho výrobe môžete môžete skvele zužitkovať zvyšky z jabĺk ako šupky či odrezky. Vyrobte si kvalitný domáci jablčný ocot, ktorý budete mať doma vždy poruke.

Potrebujeme:

Prevarenú ochladenú vodu

Cukor

Jablká

Postup:

Jablká umyjeme a nakrájame na kúsky – použijeme aj ohryzky a šupky. Dobrým nápadom je použiť odpad z jabĺk – šupky a zvyšky, ktoré nespracujeme napríklad pri príprave jablkových koláčikov. K jablkám pridáme cukor tak, že by mal predstavovať desatinu hmotnosti jabĺk (na 1 kg jabĺk 10 g cukru).

Cukor je nevyhnutnou súčasťou procesu fermentácie – kvasenia. Nádobu potom naplníme vodou, prikryjeme gázou a necháme odležať pri izbovej teplote cca 20 stupňov. Po 7-10 dňoch sa začne z nádoby uvoľňovať kyslý zápach. Ten sa bude stupňovať a preto je dobré mať nádobu v inej miestnosti, ako v kuchyni. Po približne mesiaci bude ocot pripravený – jeho chuť môžete priebežne testovať.

Kvapalinu scedíme cez gázu a skladujte v uzatvárateľných sterilizovaných sklenených nádobách.

zdroj: healthyfoodteam

Najlepšie recepty na dnes