Úžasný koláčik s bohatou náplňou a vláčnym cestom. Keď raz ochutnáte, na kupované koláče už ani nepomyslíte! Ideálny aj na slávnostný stôl. U nás nesmie chývať na veľkonočnom stole.
Potrebujeme:
Tortová forma s priemerom 24 cm
Cesto:
3 šálky hladkej múky
200 g zmäknutého masla
100 ml mlieka
60 g cukru
2/3 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL soli
Plnka:
250 g sušených marhúľ
250 g sušených sliviek
2 citróny
6 PL kryštálového cukru
1 PL hladkej múky
Postup:
Citróny si dôkladne umyjeme, odrežeme konce a zbavíme kôstok. Potom pomelieme v mlynčeku na mäso. Následne pomelieme mlynčekom aj sušené marhule a zvlášť sušené slivky. K pomletému citrónu pridáme kryštálový cukor a lyžicu múky.
Maslo si obalíme v troche múky a následne nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame s múkou a asi 2 lyžičky si odoberieme do misky na posýpku. K maslu a múke pridáme cukor, soľ, kypriaci prášok a prilejeme mlieko. Vymiesime krehké cesto.
Cesto si dáme na pracovnú dosku, vyformujeme hrubší valec a rozkrojíme na 1 väčšiu časť a 3 menšie. Na spodok tortovej formy dáme do kríža papier na pečenie.
Ako prvé si rozvaľkáme najväčšie cesto a dáme ho na dno formy. Na to rovnomerne navrstvíme slivkovú plnku. Na túto vrstvu dáme opäť vrstvu vyvaľkaného cesta. Teraz dáme navrch marhuľovú plnku. Opäť vrstva cesta a okraje dobre zatlačíme. Nakoniec rovnomerne navrstvíme citrónovú plnku. Posledný kus cesta rozvaľkáme a dáme navrch. Hore posypeme posýpkou, ktorú sme si odložili pri príprave cesta a dáme piecť. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 40-50 minút.
Koláč nechajte dobre vychladnúť a až potom nakrájajte. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!